Kiderült, mennyit keresnek a fizikai dolgozók vidéken: mutatjuk a számokat

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült, mennyit keresnek a fizikai dolgozók vidéken: mutatjuk a számokat

Olyan mértékben nőnek a fizikai foglalkozásúak körében a keresetek, hogy két vármegyében már többet vihetnek haza, mint Budapesten. Míg a fővárosban 302 ezer forint volt a nettó átlagkereset, addig Győr-Moson-Sopronban már 356 ezer forint az év elején.

A budapesti kereseteket leszámítva a fizikai munkások bérének rangsora az országos, szellemi foglalkozásúakkal kiegészített listát is leköveti, így itt is a legiparosodottabb vármegyékben a legmagasabbak a nettó fizetések. Fontos azonban hozzátenni, hogy nem vettük számításba a közfoglalkoztatottakat, velük ugyanis jóval nagyobb a szórás a bérstatisztikát illetően - írja a Világgazdaság.

A lap szerint a bruttó és nettó átlagkeresetek – a közfoglalkoztatottakéval együtt számítva – országosan egyaránt 13,6 százalékkal múlták felül az egy évvel korábbi értéket, ami jócskán elmaradt az infláció mértékétől. A növekedés terén azonban így is jókora különbségek mutatkoztak:

  • Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében,
  • valamint a fővárosban volt a legkisebb (10,7 és 11,7, illetve 11,6 százalék), míg
  • Győr-Moson-Sopron vármegyében a legnagyobb (21,5),
  • utána Pest (16,6), majd pedig
  • Komárom-Esztergom következett (15,9).

Ezzel együtt továbbra is óriási a szakadék a budapesti és a vidéki fizetési rangsorban: míg a fővárosban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nettó átlagkeresete az év első hat hónapjában 453 379 forint volt, addig az ország egyik legszegényebb vármegyéjének számító Szabolcs Szatmár-Beregben mintegy 200 ezer forinttal kevesebbet, mindössze 262 438 forintot vihetett haza átlagosan egy munkavállaló.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

keresetek

fizikai munka

statisztikai adatok