Újabb vármegyében jelent meg ez a gyilkos influenza-típus: csak a szigorú lezárások segíthetnek

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb vármegyében jelent meg ez a gyilkos influenza-típus: csak a szigorú lezárások segíthetnek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. Az érintett állomány felszámolása már befejeződött. Az újabb kitörés is jól mutatja, hogy az ország egész területén kiemelten fontos a biológiai biztonsági előírások fokozott betartása.

A vírust a mintegy 3 600 hízópulykát tartó, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tiszakürt településen található baromfitelepen mutatták ki – közölte a NÉBIH. Ezúttal a madarak bágyadtsága és az állományban tapasztalható megemelkedett elhullás keltett gyanút az állattartóban. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból.

Az érintett állomány felszámolása már befejeződött, és a betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás folyamatban van. A hatóság – az előírásoknak megfelelően – kijelölte az adott gazdaság körül a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a kiterjesztett felügyeleti (megfigyelési) körzetet.

A betegség elleni védekezés legfőbb eszköze – továbbra is – a járványvédelmi előírások szigorú és következetes betartása lehet. A vadon élő madarak vonulása miatt az egész országban fennáll a vírus baromfitelepekre történő bejutásának kockázata. A baromfik kötelező zártan tartása jelenleg csak a magas kockázatú vármegyékben, de a baromfik fedetten etetése és itatása, valamint a takarmány és az alom zárt helyen történő tárolása az egész országban kötelező.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

baromfi

madárinfluenza

betegség

influenza