Egy 660 milliós mediterrán villa lett az év legdrágább ingatlana: kitalálod, melyik vidéken árulták?

HelloVidék   
  Megosztom
Egy 660 milliós mediterrán villa lett az év legdrágább ingatlana: kitalálod, melyik vidéken árulták?

Változó hangulat és aktivitás uralta 2023-ban a hazai ingatlanpiacot, azonban szélsőségekben az idei évben sem volt hiány. Tekintélyes alapterületek, rekord vételárak, örökségüket értékesítő eladók és első lakásukat vásárló ügyfelek domináltak a tranzakciókban. A Duna House országos ingatlanközvetítő hálózata összegyűjtötte a legérdekesebb ingatlanpiaci adatokat!


 

Kezdjük az átlagokkal!

A 2022-es összegnél 4%-kal többet, 40,1 millió forintot áldoztak otthonteremtésre a vevők az idei évben az összes értékesített ingatlan adatai alapján országosan. A fővárosi átlag az országossal megegyező mértékben emelkedett, a lakások átlagos vételára 55 millió forintról 57 millió forintra nőtt, az értékesített ingatlanok között a 3 millió Ft/m2 árat meghaladó újépítésűek mellett egyre több a 2 millió forint feletti négyzetméteráron tulajdonosra talált használt budapesti lakás is.

– nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Az eladók között végzett felmérés alapján a tulajdonosok több mint ötöde vált meg örökségétől, pár tranzakcióval kevesebb esetben döntöttek az ügyfelek korábban befektetésként vásárolt ingatlanuk eladása mellett. 16%-uk nagyobb ingatlanba költözés miatt vált meg lakásától, illetve közel 12% választott inkább kisebb alapterületű otthont. Míg a tavalyi év vevői oldalról a befektetők évének számított, addig az idei évben inkább azok vásároltak ingatlant, akiknek élethelyzetük változása miatt volt fontos a költözés. A legfőbb vevői motiváció 2023-ban az első lakás vásárlása volt, az ügyfelek 18,9%-a szerződött ebből a célból, míg a nagyobb ingatlanba költözők kevéssel lemaradva, 18,7%-os arányban voltak jelen a tranzakciókban. Befektetési céllal az idei év adásvételeinek mindössze 14,3%-a köttetett.

Következzenek a legek!

A Duna House tranzakciós adatai alapján végső vételár szempontjából a csúcstartó egy, a nyugati országhatárhoz közel fekvő vármegyeszékhely kertvárosában található, mediterrán luxusvilla, amelyért közel 660 millió forintot fizetett az új tulajdonosa. A nagyon jó állapotú, és műszakilag is kiválóan karbantartott okosotthon alapterülete 661 m2, ezzel magáénak tudhatja a legjelentősebb élettérrel rendelkező 2023-ban értékesített ingatlan címet is, míg a legcsekélyebb méretű ingatlan egy 10 négyzetméteres ház volt a fővárosi agglomeráció déli szektorában. Vételár tekintetében a sor másik végén ezúttal a déli országrész kistelepülésein található, zömében vegyes falazatú, vagy vályogból épült, lakható, de inkább felújítandó állapotú házak álltak, amelyek közül

a legolcsóbb egy 900 ezer forintért értékesített, 20 négyzetméteres ingatlan volt Baja közelében.

Összességében a tavalyival megegyező arányban, az értékesített ingatlanok 4%-áért fizettek az új tulajdonosok 100 millió forintot vagy azt meghaladó összeget, az országos átlagáron (41 millió forint) vagy az alatt az ügyfelek 67%-a zárt ingatlanpiaci tranzakciót, míg az összes eladott ingatlan közel negyedét tudták megszerezni a vevők 20 millió forintért vagy az alatt. Két százalékponttal, 10%-ra emelkedett az egymillió forint feletti négyzetméteráron elkelt ingatlanok aránya országosan, míg a fővárosban a tavalyi 24%-os arány 30%-ra ugrott idén.

A fővárosi eladásra kínált otthonok között nem meglepő, ha több mint 100 évvel ezelőtt épült házban találhatóak, ennek ellenére a Duna House közreműködésével 2023-ban értékesített ingatlanok közül ezúttal két Győr-Moson-Sopron vármegyei város műemlékké nyilvánított épületében lévő ingatlan nyerte el a legkorosabb címet. Sopronban, egy 1700-as évek elején épült házban kelt el egy nagyon jó állapotú, 92 négyzetméteres, kertkapcsolatos lakás.

Az ingatlanért 826 ezer forintos négyzetméterárat fizetett az új tulajdonosa, míg egy győri, 1780-ban épült, 210 négyzetméter alapterületű ház is gazdára talált, amelyért 110 millió forint feletti vételárat sem sajnáltak.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ingatlanpiac

ingatlanpiaci elemzés