Sokan fogják most a fejüket: 5-10 százalékkal is emelkedhetnek az ingatlanárak jövőre

MTI   
  Megosztom
Sokan fogják most a fejüket: 5-10 százalékkal is emelkedhetnek az ingatlanárak jövőre

Jövőre 5-10 százalékkal nőhetnek az árak az ingatlanpiacon, miután várhatóan 20-30 százalékkal bővül az adásvételek száma a nagyobb befektetői aktivitás, az első lakásvásárlókat célzó támogatások és a kamatok csökkenésének hatására a Duna House előrejelzése szerint.

Az ingatlanközvetítő cégcsoport jövő évi trendeket összefoglaló elemzésében kiemelte: idén 2013 után a leggyengébb évét zárhatja az ingatlanpiac, a tranzakciószám 90-100 ezerre csökkenhet, jövőre 110-130 ezerre nőhet. A bővülést erősítheti a jelenlegi széles ingatlankínálat, hiszen 60-70 százalékkal több eladásra kínált ingatlanból választhatnak most a vevők.

A másik fontos trend a piacon, hogy a csok plusz, a megemelt falusi csok és a babaváró támogatásoknak köszönhetően az eddigieknél nagyobb segítséget kapnak a családok. A támogatások mellé kedvezőbb önerőszabályok párosulnak: a korábbi 20 százalék helyett 10 százalékra csökken az önerő aránya és az ingatlanvásárlás 80 millió forintos vételárig illetékmentes lesz, írták.

Az emelkedő hitelkamatok miatt az idén jelentősen visszaesett az ingatlanhitelezés és a hitelből vásárlók aránya, ez jövőre megváltozhat a csökkenő kamatpálya, az önkéntes kamatplafon és az összességében erősödő bizalom miatt.

A portál pénzügyi közvetítője, a Credipass várakozása szerint a jelzáloghitelek volumene 2024-ben 750-850 milliárd forintra emelkedhet az idei 600 milliárd forintos szintről az önkéntes THM-plafon és az otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelkonstrukciók pozitív hatásaként. A portál várakozása szerint a csökkenő állampapírhozamok növelhetik a befektetői aktivitást az ingatlanpiacon, elsősorban a budapesti belvárosi területeken és az egyetemi nagyvárosokban.

A befektetői érdeklődés fokozódása az ingatlanállományra is jó hatással lehet, hiszen ez a réteg, aki a felújítandó ingatlanokat is szívesen vásárolja és korszerűsítés után újra hasznosítja, akár kiadás, akár eladás útján

- írták.

Az előrejelzés szerint a nominális értelemben másfél-két éve tartó stagnálás és csökkenés után újra emelkedő pályára léphetnek az ingatlanárak. A Duna House átlagosan 5-10 százalékos áremelkedéssel számol.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lakásvásárlás

lakásvásárlók

duna house

ingatlanpiac

ingatlanvársárlás

áremelkedés