Kiderült az igazság a Falusi csok-ról: így akár 80 milliót is kaszálhatnak a szerencsések

Index   
  Megosztom
Kiderült az igazság a Falusi csok-ról: így akár 80 milliót is kaszálhatnak a szerencsések

Bár a kormányzati kommunikációban gyakran az ötezer fő alatti településekre hivatkoztak, mégsem minden kistelepülésen érhető el a megváltozott falusi csok. Az Index utánajárt, bővülhet-e a preferált kistelepülések listája, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) öntött végül tiszta vizet a pohárba - írta az Index.

Jelentősen átalakult január 1-jével a családi otthonteremtési kedvezmény és támogatási rendszer, azaz ismertebb nevén a csok. Idéntől ugyanis még inkább kettévált a támogatás: elstartolt a csok plusz, illetve kibővült a falusi csok is. Bár eleinte úgy tűnt, éles határvonal húzódik majd a két támogatás között – ezt a kormányzati kommunikáció az ötezer fő alatti és feletti települések között húzta meg –, a tényleges szabályoknál végül elmosódtak a határok.

A csok plusz több tíz millió forintnyi támogatását ugyanis az ország bármely településén, tehát a falvakban is fel lehet venni, a falusi csok viszont nem minden ötezer fő alatti településen igényelhető, igaz, a legtöbbnél igen - emlékeztet cikkében az Index.

Majdnem 80 millió forintos támogatás érhető el

A falusi csok 2019. július 1-jével startolt el, akkor összesen kicsivel kevesebb mint 2500 településen lehetett igényelni. A preferált kistelepülések listáját később kibővítették, 2021-ben és tavaly is módosult a lista valamelyest, immár 2631 preferált kistelepülésen igényelhető a támogatás.

A vásárlással egybekötött korszerűsítésnél az egy gyermek után felvehető összeg 1, két gyermek után 4, három vagy több gyermek után 15 millió forint lesz. Meglévő ingatlanok bővítése, korszerűsítése esetén ez az összeg egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 2 millió forint, míg három vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint.

A Magyar Közlöny lehozta a rendelet részleteit.

A közösségi oldalakon terjedő hírek, illetve az Indexhez eljutó banki források ugyanakkor arról szóltak az elmúlt hetekben, hogy a csok plusz mellé a falusi csokot is kiterjesztik valóban minden, ötezer fő alatt településre. Ez egyébként nem jelentene túl nagy bővítést, hiszen kicsivel több mint 2800 ötezer fő alatti település van Magyarországon a hivatalos adatok szerint, vagyis mindössze alig kétszáz ilyen község és falu van, ahol jelenleg nem elérhető a támogatás.

A pletykát feltehetően az indította el, hogy maga Csák János miniszter, a kulturális és innovációs tárca vezetője a csok plusz bejelentésekor mindössze ötezer fő alatti és feletti településekről értekezett, nem használta a kulcsszót, azaz a preferált kistelepülések elnevezést, ezért az Index rákérdezett az illetékeseknél.

A KIM az Indexnek előbb pontos számokat küldött válaszlevelében, amelyben leírták, hogy

a támogatás 2019. július 1-i indulása óta 42 ezer család otthonteremtését segítette elő falusi környezetben, a vissza nem térítendő támogatást pedig több mint 231 milliárd forint értékben igényelték.

Válaszukban kiemelték: a falusi csok – 2024. január 1-jétől kiegészülve a csok plusszal – minden eddiginél nagyobb támogatást nyújt a fiatal családok otthonteremtéséhez.

Ezt ugyanis immár együtt is fel lehet venni. A konkrét kérdéssel kapcsolatban, azazhogy bővülhet-e a preferált települések listája, a minisztérium tiszta vizet öntött a pohárba:

a kormány előtt jelenleg nincs a kedvezményezett települések körének bővítésére vonatkozó javaslat

- írták.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

falusi csok

falusi csok banki körkép

gyermekek