El sem hiszed, miből csináltak biogázt: ez aztán tényleg filléres fűtőanyag

MTI   
  Megosztom
El sem hiszed, miből csináltak biogázt: ez aztán tényleg filléres fűtőanyag

Csaknem 100 százalékos tisztaságú, növényi rost alapú biometánt táplálnak a hazai földgázhálózatba az E.ON Hungária csoport és a Pannonia Bio Zrt. együttműködésében - közölte az E.ON az MTI-vel hétfőn. A tájékoztatás szerint a Pannonia Bio évente több mint egymillió tonna takarmánykukoricát és 2023 óta háromszázezer tonna árpát vásárol fel szinte teljes egészében magyar gazdáktól, amiből különféle fehérje takarmány- és élelmiszeripari alapanyagokat, valamint bioetanolt gyártanak.

A vállalat dunaföldvári üzemében a gabonafeldolgozás során kiválasztott rostból köztes termékként biometán készül, amelyet az E.ON Hungária csoporttal közös fejlesztés keretében a hazai földgázhálózatba juttatnak. A betáplálás előkészítésekor az energiavállalat föld alatti acélvezetéket épített ki a Pannonia Bio gázkiadási pontja és a meglévő E.ON-vezeték összekötésére. A gázhálózati csatlakozási pont egyben mérő- és szűrőállomás is, amely lehetővé teszi, hogy az üzemben megtermelt biogáz folyamatos kontrollal, megfelelő tisztaságban kerüljön a gázelosztó hálózatba.

Ez a legnagyobb kapacitású biogáz-betáplálás az országban

Az E.ON közleménye szerint ez a legnagyobb kapacitású biogáz-betáplálás az országban. A fejlesztés energetikai és környezeti fenntarthatósági szempontból is fontos, az energia zöld forrásból, maradék növényi rostokból származik, és azonnal, helyben hasznosul, nincs szükség további szállításra. A biogázt maga a termelőüzem is felhasználhatja, de a felesleg a kiépített gázvezetéken keresztül a környéken élőkhöz is eljuttatható.

Biogázt szinte minden mezőgazdasági termékből elő lehet állítani

A fejlesztéssel bővülhetnek a hasonló partnerségek, mert biogázt szinte minden mezőgazdasági termékből elő lehet állítani, a kritikus pontnak számító biometán-tisztaság pedig az E.ON közreműködése révén garantálható. A biogáz-termelő vállalatok ugyanazokkal a feltételekkel csatlakozhatnak a földgázrendszerhez, mint a földgáz-termelők, de a rendszerbe betáplálni kívánt biogáznak meg kell felelnie a szigorú minőségi előírásoknak - hívta fel a figyelmet az E.ON.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

mezőgazdaság

kukorica

biogáz

eon

fenntarthatóság