Eladnád a lakásod, de hiába hirdeted? Itt a friss lista, vidékenként mennyi idő alatt viszik el

Pénzcentrum   
  Megosztom
Eladnád a lakásod, de hiába hirdeted? Itt a friss lista, vidékenként mennyi idő alatt viszik el

Sokan állítanak párhuzamot a mostani lakáspiaci helyzet és a 2008-as devizhitelválság okozta ingatlankrízis között, de a Pénzcentrumnak nyilatkozó szakértők szerint nem teljesen ugyanarról a jelenségről van szó - írta a Pénzcentrum.

Balásy Zsolt, a Hold Alapkezelő elemzője érdekes tézist állított fel a hazai lakáspiacról: a szakember kínai párhuzamot vont a magyarországi árcsökkenés elmaradása, és a tranzakciószámok bezuhanása között. Kínában ugyanis konkrétan betiltották a lakásárcsökkentést a piaci összeomlás veszélye miatt.

Mit látunk? Hogy az idei (a 2023-as - a szerk.) tranzakciószám várhatóan a 2014-es alatt lesz Magyarországon – csak a legnagyobb lakáspiaci recesszióban volt ennél alacsonyabb. Miért? Ld. Kína. Csak itt nem az állam szólt bele, hanem a lakosság. Károly nem fogja árengedménnyel eladni a lakást!

- írta bejegyzésében, amit a Pénzcentrum vett észre. Így pedig szerinte a lakásárak Magyarországon annyira nem estek be, cserébe a tranzakciók tűnnek el.

Mi a megoldás? Ld. Kína. Hosszabb pangás, közben nem emelkedő lakásárakkal. Vagy gyors áresés

- foglalta össze.

Mit gondol erről egy másik szakértő?

Ez a jelenség valóban megfigyelhető a piacon, hogy lefelé sokkal ritkábban és lassabban korrigálnak az árak, mint amilyen gyorsan és amilyen ütemesen drágulnak az ingatlanok. Emögött a lakoság tudatos döntése húzódik meg - értékelte a helyzetet Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Divatossá vált a 2023-as ingatlanpiaci helyzetet párhuzamba állítani a 2008-as devizhitelválság okozta ingatlankrízissel. Akkor és ott több tízezer eladó volt kénytelen csökkenteni az árakat, mert kiszámolta, hogy pénzügyileg még mindig így jár jobban. Tavaly viszont, amikor a továbbköltözés a megdrágult lakáshitelek miatt sokak számára elérhetetlenné vált, inkább visszaléptek a tranzakciótól. Hiába adták volna el olcsóbban a lakást, nem látták biztosítottnak azt, hogy ők maguk is ugyanennyivel olcsóbban fognak tudni vásárolni

- részletezte gondolatait.

Bődületesen megnőttek az értékesítési idők

Az ingatlan.com adatai szerint az átlagos értékesítési idő a következőképpen alakult az egyes településtípusok és ingatlantípusok körében 2023-ban (2022-ben):

  • Fővárosban lakásoknál átlagosan 85 nap (71 nap) a házaknál 124 nap (111 nap)
  • Megyei jogú városokban és vármegyeszékhelyeken a lakásoknál átlagosan 90 nap (56 nap), a házaknál 139 nap( 108 nap)
  • Városokban a lakásoknál 97 nap (72 nap), a házaknál 141 nap (117 nap)
  • A községekben pedig a lakásoknál átlagosan 128 nap (88 nap) a házaknál pedig 132 nap (112 nap)

A számokból látszik, hogy megnőttek az értékesítési idők, de nem lett lehetetlen küldetés eladni egy-egy lakást vagy házat.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

lakás

ingatlan

ingatlanpiac