Eladnád a lakásod, de hiába hirdeted? Itt a friss lista, vidékenként mennyi idő alatt viszik el

Pénzcentrum   
  Megosztom
Eladnád a lakásod, de hiába hirdeted? Itt a friss lista, vidékenként mennyi idő alatt viszik el

Sokan állítanak párhuzamot a mostani lakáspiaci helyzet és a 2008-as devizhitelválság okozta ingatlankrízis között, de a Pénzcentrumnak nyilatkozó szakértők szerint nem teljesen ugyanarról a jelenségről van szó - írta a Pénzcentrum.

Balásy Zsolt, a Hold Alapkezelő elemzője érdekes tézist állított fel a hazai lakáspiacról: a szakember kínai párhuzamot vont a magyarországi árcsökkenés elmaradása, és a tranzakciószámok bezuhanása között. Kínában ugyanis konkrétan betiltották a lakásárcsökkentést a piaci összeomlás veszélye miatt.

Mit látunk? Hogy az idei (a 2023-as - a szerk.) tranzakciószám várhatóan a 2014-es alatt lesz Magyarországon – csak a legnagyobb lakáspiaci recesszióban volt ennél alacsonyabb. Miért? Ld. Kína. Csak itt nem az állam szólt bele, hanem a lakosság. Károly nem fogja árengedménnyel eladni a lakást!

- írta bejegyzésében, amit a Pénzcentrum vett észre. Így pedig szerinte a lakásárak Magyarországon annyira nem estek be, cserébe a tranzakciók tűnnek el.

Mi a megoldás? Ld. Kína. Hosszabb pangás, közben nem emelkedő lakásárakkal. Vagy gyors áresés

- foglalta össze.

Mit gondol erről egy másik szakértő?

Ez a jelenség valóban megfigyelhető a piacon, hogy lefelé sokkal ritkábban és lassabban korrigálnak az árak, mint amilyen gyorsan és amilyen ütemesen drágulnak az ingatlanok. Emögött a lakoság tudatos döntése húzódik meg - értékelte a helyzetet Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Divatossá vált a 2023-as ingatlanpiaci helyzetet párhuzamba állítani a 2008-as devizhitelválság okozta ingatlankrízissel. Akkor és ott több tízezer eladó volt kénytelen csökkenteni az árakat, mert kiszámolta, hogy pénzügyileg még mindig így jár jobban. Tavaly viszont, amikor a továbbköltözés a megdrágult lakáshitelek miatt sokak számára elérhetetlenné vált, inkább visszaléptek a tranzakciótól. Hiába adták volna el olcsóbban a lakást, nem látták biztosítottnak azt, hogy ők maguk is ugyanennyivel olcsóbban fognak tudni vásárolni

- részletezte gondolatait.

Bődületesen megnőttek az értékesítési idők

Az ingatlan.com adatai szerint az átlagos értékesítési idő a következőképpen alakult az egyes településtípusok és ingatlantípusok körében 2023-ban (2022-ben):

  • Fővárosban lakásoknál átlagosan 85 nap (71 nap) a házaknál 124 nap (111 nap)
  • Megyei jogú városokban és vármegyeszékhelyeken a lakásoknál átlagosan 90 nap (56 nap), a házaknál 139 nap( 108 nap)
  • Városokban a lakásoknál 97 nap (72 nap), a házaknál 141 nap (117 nap)
  • A községekben pedig a lakásoknál átlagosan 128 nap (88 nap) a házaknál pedig 132 nap (112 nap)

A számokból látszik, hogy megnőttek az értékesítési idők, de nem lett lehetetlen küldetés eladni egy-egy lakást vagy házat.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

lakás

ingatlan

ingatlanpiac