Mi történik ezekben a megyékben? Elképesztő, mennyi ember venne itt házat

HelloVidék   
  Megosztom
Mi történik ezekben a megyékben? Elképesztő, mennyi ember venne itt házat

Az idei év első hónapjában újraéledt a lakáspiac a tavalyi megtorpanás után, legalábbis erre utalnak a legfrissebb januári adatok.

Az ingatlan.com kereslet-kínálati összesítőt készített, ami több mint 500 ezer érdeklődés és 400 ezer ingatlanhirdetés alapján mutatja be a januári folyamatok éves változását. Ennek alapján az látszik, hogy élénkült a piac, aktivizálták magukat a vevők. 2024 januárjában több mint 31 ezer lakást és házat hirdettek meg eladásra, ami megegyezik a tavaly januári friss kínálat nagyságával. A teljes kínálat bővülése viszont egyre inkább lassul, ami a piaci élénkülésének egyik legfőbb mutatója.

Az elmúlt hónapokban azt láttuk, hogy a kínálat rendre 25-30 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Idén január végén 215 ezer eladó és kiadó ingatlan szerepelt a kínálatban, ami az egy évvel korábbi 195 ezerhez képest csak 11 százalékkal több. A kínálat bővülésének a lassulása arra utal, hogy az idén éledező kereslet elkezdte felszívni az ingatlanokat a piacról

- mondta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

Ahogyan arra számítani lehetett január első hetei alapján, éves összevetésben a kereslet is erősödött. Az eladó lakóingatlanokra érkező több mint 300 ezer januári érdeklődés 20 százalékkal haladta meg a tavaly januári szintet

- tette hozzá a szakember.

A piacon megjelenő több vevő ellenére viszont az árak még nem emelkedtek. Országos átlagban lényegében stagnálásnak a lakásárak, ami abból a szempontból érthető, hogy a múlt év januárjához képest ugyan nagyobb a kereslet, de 20 százalékkal még mindig elmarad a 2022 januári szinttől.

Így néz ki a vármegyék toplistája

A portál adatai szerint tavaly januárhoz képest

  • Csongrád-Csanád vármegyében nőtt a legnagyobb mértékben a kereslet, mégpedig 54 százalékkal. Ez a növekedés elsősorban a szegedi autóipari beruházás hírének köszönhető.
  • Második helyen áll Hajdú-Bihar vármegye, az ottani lakóingatlanok iránti kereslet 37 százalékkal nőtt egy év alatt.
  • Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye is erős januárt zárt, 30 százalékos növekedést könyvelhetett el.
  • Számos országrészben, például Heves, Vas, Komárom-Esztergom és Fejér vármegyében is az országos átlagot meghaladó, 24-29 százalékos keresletbővülés ment végbe.
  • Budapesten eladó lakások és házak iránti érdeklődések száma az országos átlagnak megfelelő 20 százalékos többlettel zárt éves összevetésben.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lakásvásárlás

lakásvásárlók

ingatlanpiac

lakáspiac