Mi a baj a magyar tejjel? Elárulták a szakemberek: ez most a legnagyobb probléma

Agrárszektor   
  Megosztom
Mi a baj a magyar tejjel? Elárulták a szakemberek: ez most a legnagyobb probléma

Alapvetően kedvez a hazai állattartásnak az alacsony gabonaár, és az ebből fakadó mérsékelt takarmányköltségek, valamint jó hír az is, hogy az energia ára a 2022-es csúcsokról mára sokat csökkent - írta elemzésében az Agrárszektor. Mint kiderült, a hazai sertéságazatnak épp jól megy, a tejiparnak nem annyira. De mi várható 2024-ben?

A tavalyi év kedvezett a korábban sokat szenvedő sertéságazatnak, amelynek hátterében leginkább a gyorsan csökkenő gabonaárak álltak, ráadásul mindeközben még kedvező szinteken maradtak a felvásárlási árak is. Az utóbbi időben ebben történt némi korrekció, de a jelek szerint a pozitív hangulat így is kitart - írta az Agrárszektor.

A sertés jól megy, a tej nem annyira

A sertéstartás az idei évben úgy indult, hogy egészen magas élősertés árak voltak, 720 forint környéki szintekről indultunk, most egészen 640-650 környékéig estünk vissza, amely több mint 10 százalékos csökkenés. Ez egyelőre nem befolyásolja azt, hogy a sertéstartásban az idei évre pozitív várakozásaink vannak

– nyilatkozta az Agrárszektornak Ifj. Sántha Imre, a Formula-GP Kft. ügyvezetője. Hozzátette: a takarmányárakban nem számítanak emelkedésre, igaz, a fehérjehordozók, így a szójadara, vagy napraforgódara lehetne olcsóbb, de a gabonanövények ára továbbra is alacsony.

Ez általában az EU27 átlagárához van kötve, amely, ha emelkedik, akkor az még javíthat a gazdák mostani helyzetén.

Összességében tehát a sertésben optimistábbak vagyunk, mint a tejtermelést illetően. Ez a bizakodás egyébként más állattartók esetében is igaz.

Az teljes cikk az Agrárszektoron olvasható, ITT.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

magyar

magyar agrárium

mezőgazdaság

gabona

agrárszektor