Emelkedik az ára a vidéki panellakásoknak: ilyen négyzetméteráron vásárolhatunk 2024-ben

HelloVidék   
  Megosztom
Emelkedik az ára a vidéki panellakásoknak: ilyen négyzetméteráron vásárolhatunk 2024-ben

Aktívan, a tavalyi évnél 43%-kal erősebb forgalommal kezdte az évet a hazai ingatlanpiac, a jelzáloghitelek összege pedig ennél is erősebb, 80%-os növekedést mutat. A Duna House által becsült 8 354 tranzakció a tavalyi utolsó hónaphoz képest is 6%-os, 2023 januárjához mérten pedig óriási, 43%-os bővülést jelez. Az aktív évkezdetet a tavalyról elhalasztott, valamint a tudatosan januárra előkészített tranzakciók, az új, bővülő otthonteremtési kedvezmények által generált forgalom és a csökkenő kamatpálya nyújtotta bizalmi erősödés magyarázza.

Az ingatlanközvetítő várakozása szerint az első negyedévben biztosan fokozódó ingatlanpiaccal számolhatnak a lakásvásárlók és eladók egyaránt, amelyet a csökkenő kamatpályának köszönhetően 6% alatt elérhető hitelkamatok is tovább erősíthetnek. A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a hazai adatai alapján a nagyon aktív év vége után még tovább tudott erősíteni januárban a hitelpiac.

80%-kal erősebb a piac

A pénzügyi közvetítő 73,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel volument becsül az év első hónapjára, amely év/év összehasonlítás alapon 80%-kal erősebb piacot mutat az előző évhez képest. Az első negyedévben a hitelpiaci előrejelzések és a jelenleg indított ügyletek alapján pedig már érződni fog a bejelentett önkéntes THM plafon és az új otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelkonstrukciók pozitív hatása is, amely jelentősen aktívabbá fogja tenni a hiteles vásárlókat az ingatlanpiacon, így növelve tovább az ingatlanpiaci tranzakciók számát.

Érezhető az új családtámogatás hatása a keresleten

Az idei év januárjában egyértelműen érezhető a megújult otthonteremtési támogatások hatása a keresletet illetően. A cégcsoport Keresletindexe az előző év végéhez képest majdnem megduplázódott, 45-ről 87-re emelkedett, amely az előző évi értékekhez képest is jónak mondható, a gyenge, 67 pontos 2023. januárhoz mérten pedig 20 pontos emelkedést mutat.

Emelkednek az árak a vidéki panellakások esetében

A téglaépítésűek terén keleten stagnálást, nyugaton enyhülést mutatnak az adatok. A panellakásokat 1-5%-os hirdetésiár-csökkentés és 3-4% vevői alku jellemezte vidéken, míg a téglaépítésűek tekintetében keleten és nyugaton egyaránt 6%-ot engedtek az irányárból a tulajdonosok, ezen felül pedig Kelet-Magyarországon 8, a nyugati területeken 6%-os alkunak is teret hagytak.

A jó állapotú ingatlanokra nagyobb a kereslet

Országosan a jó állapotú ingatlanokat vásárolták inkább az ügyfelek az év első hónapjában. Nyugat-Magyarország kivételével, ahol a második legkeresettebb ingatlanállapot a lakható kategória volt, minden területen a nagyon jó állapotúakat vitték inkább a jó állapotúak után. Az értékesítési adatok alapján a felújítandó ingatlanok aránya keleten volt a leggyengébb, a felújítási kedv nyugaton volt a legerősebb, 13%.

A vidéki területeken a vevői motivációt tekintve az első lakásukat vásárlók 26%-os jelenlétükkel megelőzték a befektetési céllal szerződőket, akiknek aktivitása a tavalyi év azonos időszakához képest 13 százalékponttal mérséklődött. Az első lakásukat vásárlók 30,6 millió forintot fordítottak ingatlanra, a befektetési célú vételekre 27 millió forintot szántak az ügyfelek.

3 érdekes adat

  • Az év végéhez képest közel duplájára emelkedett az ingatlanok iránti kereslet januárban.
  • 2023 januárjához mérten 80%-os növekedést mutat idén januárban a jelzáloghitelek volumene.
  • A kelet-magyarországi tranzakciók közel felében jó állapotú ingatlanokra szerződtek az ügyfelek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

ingatlanközvetítő

otthon

gazdaság

ingatlanpiac

panellakás

áremelkedés