Drasztikus ütemben zárnak be a hazai kisboltok, egyre aggasztóbb a helyzet: mégis, mi folyik itt?

Portfolio   
  Megosztom
Drasztikus ütemben zárnak be a hazai kisboltok, egyre aggasztóbb a helyzet: mégis, mi folyik itt?

Drasztikus ütemben zárnak be a boltok, 2019 eleje és tavaly június között majdnem 19 ezer üzlet zárt be, a bezárási hullám különösen 2022 után gyorsult fel - írta a Portfolio.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2019 elején még több mint 129 ezer kiskereskedelmi üzlet működött Magyarországon, ez a szám 110 ezer közelébe csökkent 2023 első felének végére. A Portfolio cikke szerint a boltok közel 15 százalékának eltűnését csak részben okozta, hogy kevesebbet vásárolnak az emberek. A lap szerint az üzletbezárásokban a forgalom csökkenése mellett közrejátszottak a járvány miatti lezárások, a növekvő ingatlanárak és a rezsiköltségek elszállása is.

Az elmúlt években számtalan külső és belső sokk érte a kiskereskedőket - gyűjtötte össze elemező írásában a lap:

  • A járványt követő lezárások az élelmiszerboltokon kívüli szegmenseket érintette különösen érzékenyen, a magyar támogatási politika sem célozta különösebben az üzletek fennmaradását.
  • A piaci energiaárak elszállása - a többi sokk mellett - a kisebb vállalkozások egy részének már kigazdálkodhatatlannak bizonyult, ők lehúzták a rolót.
  • Nőttek az ingatlanárak, amely a bérleti díjak emelkedését is magával hozta.
  • Az Európa-rekorder magyar infláció megette a jövedelmek vásárlóerejét. Ez a hatás 2022 második felétől, a választási osztogatás kifutásával szintén sokkszerűen érte a szektort, a forgalom gyakorlatilag a négy évvel korábbi szintre zuhant.

Az elmúlt négy évben az önálló vállalkozók által működtetett élelmiszerboltok 17 százaléka tűnt el, a ruházati- és cipőboltoknak a 22 százaléka zárt be, míg a könyv, számítástechnika és egyéb iparcikkek szegmensében is az üzleteknek mintegy 15 százaléka zárt be.

A bezárások azonban nem csak kiskereskedelmi üzleteket érintették, a vendéglátás is áldozata volt az elmúlt évek turbulens időszakának - de erről a HelloVidék itt írt elemzést.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdasá

kisbolt

kiskereskedelem

portfolio