Drasztikus ütemben zárnak be a hazai kisboltok, egyre aggasztóbb a helyzet: mégis, mi folyik itt?

Portfolio   
  Megosztom
Drasztikus ütemben zárnak be a hazai kisboltok, egyre aggasztóbb a helyzet: mégis, mi folyik itt?

Drasztikus ütemben zárnak be a boltok, 2019 eleje és tavaly június között majdnem 19 ezer üzlet zárt be, a bezárási hullám különösen 2022 után gyorsult fel - írta a Portfolio.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2019 elején még több mint 129 ezer kiskereskedelmi üzlet működött Magyarországon, ez a szám 110 ezer közelébe csökkent 2023 első felének végére. A Portfolio cikke szerint a boltok közel 15 százalékának eltűnését csak részben okozta, hogy kevesebbet vásárolnak az emberek. A lap szerint az üzletbezárásokban a forgalom csökkenése mellett közrejátszottak a járvány miatti lezárások, a növekvő ingatlanárak és a rezsiköltségek elszállása is.

Az elmúlt években számtalan külső és belső sokk érte a kiskereskedőket - gyűjtötte össze elemező írásában a lap:

  • A járványt követő lezárások az élelmiszerboltokon kívüli szegmenseket érintette különösen érzékenyen, a magyar támogatási politika sem célozta különösebben az üzletek fennmaradását.
  • A piaci energiaárak elszállása - a többi sokk mellett - a kisebb vállalkozások egy részének már kigazdálkodhatatlannak bizonyult, ők lehúzták a rolót.
  • Nőttek az ingatlanárak, amely a bérleti díjak emelkedését is magával hozta.
  • Az Európa-rekorder magyar infláció megette a jövedelmek vásárlóerejét. Ez a hatás 2022 második felétől, a választási osztogatás kifutásával szintén sokkszerűen érte a szektort, a forgalom gyakorlatilag a négy évvel korábbi szintre zuhant.

Az elmúlt négy évben az önálló vállalkozók által működtetett élelmiszerboltok 17 százaléka tűnt el, a ruházati- és cipőboltoknak a 22 százaléka zárt be, míg a könyv, számítástechnika és egyéb iparcikkek szegmensében is az üzleteknek mintegy 15 százaléka zárt be.

A bezárások azonban nem csak kiskereskedelmi üzleteket érintették, a vendéglátás is áldozata volt az elmúlt évek turbulens időszakának - de erről a HelloVidék itt írt elemzést.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdasá

kisbolt

kiskereskedelem

portfolio