Rekordméretű fejlesztés a vidéki nagyvárosban: itt épül az ország legnagyobb energiatárolója

HelloVidék   
  Megosztom
Rekordméretű fejlesztés a vidéki nagyvárosban: itt épül az ország legnagyobb energiatárolója

Magyarország eddigi legnagyobb energiatárolóját építi meg Szolnokon a Forest-Vill Kft. a MAVIR Zrt. megbízásából. A 8,5 milliárd forint értékű projekt során egy 20 megawatt teljesítményű, 60 megawattóra kapacitású energiatároló tervezési és teljeskörű kivitelezési munkálatait végzi el a budaörsi szakcég. A rekord méretű fejlesztés várhatóan 2025 első felében készül el, lehetővé téve, hogy az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokból áramot termelő erőműveket még nagyobb arányban lehessen a magyar villamosenergia-hálózatra kapcsolni.

A cég 2023 végén nyerte el a MAVIR Zrt. közbeszerzési pályázatát Magyarország eddigi legnagyobb villamosenergia-tároló rendszer tervezésére és teljeskörű kivitelezésére Szolnokon. Miután a szerződés aláírása 2024. februárjában megtörtént, a vállalat meg is kezdte a munkálatok előkészítését. A beruházás megvalósítására 15 hónap áll rendelkezésre, így annak átadása 2025 első felére várható.

A legnagyobb akkumulátoros energiatárolók egyike lesz

A fejlesztés jelentős mérföldkő nemcsak a vállalat számára, hanem a teljes hazai energetikai szektor életében. Jelenleg ugyanis az országban található legnagyobb hasonló jellegű létesítmény Százhalombattán található, melynek kapacitása 7,68 megawatt. Az újonnan épülő tároló ennek nyolcszorosára lesz képes, és bekerül Közép-Európa legnagyobb akkumulátoros energiatárolói közé.

A beruházást indokolja, hogy a naperőművi kapacitások kiépítése egyre nagyobb lendületet nyer, így 2023-ban rekordmértékben, több mint 1600 MW-tal nőtt a naperőművek beépített teljesítménye idehaza. Ugyanakkor az időjárásfüggő, megújuló alapú erőművek áramtermelésének ingadozása miatt kulcsfontosságú az energiatárolók kiépítése és villamosenergia-hálózat fejlesztése.

A szolnoki energiatároló megvalósítása hatalmas lépés, de korántsem az utolsó a magyarországi energiatároló kapacitások kiépítése terén. Célunk, hogy az elkövetkező időszakban minél több, hasonló projektbe kapcsolódjunk be, tevőleg segítve a magyarországi energiatároló kapacitások bővítését, és ezáltal a fenntarthatósági fordulat megvalósítását a hazai energetikai szektorban

– nyilatkozta Németh Csaba, a cég ügyvezetője.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szolnok

gazdaság

energiatermelés

akkumulátor

beruházás