Kész őrület, óriási zuhant a használt villanyautók ára: ki akar így újat venni?

HelloVidék   
  Megosztom
Kész őrület, óriási zuhant a használt villanyautók ára: ki akar így újat venni?

A Használtautó.hu több mint 3 millió hirdetés alapján vizsgálta meg az elmúlt 3 év áremelkedésének tendenciáit. A portál szakértője az egyes üzemanyagtípusok közötti eltéréseket is áttekintette: kiderült, hogy a használt elektromos autók átlagára csökkent a leginkább. Egy általános árcsökkenéssel ráadásul nemcsak magánszemélyként járhatnak jól a vásárlók, hanem azok a cégek is, akik állami támogatással vásárolnának újonnan elektromos autót.


 


 

A magyar piac egészét mind hirdetésszámban, mind megtekintésben lefedő Használtautó.hu adatai alapján várhatóan idén a villanyautókra vágyó vásárlók járhatnak a legjobban. Habár tavaly februárhoz képest minden üzemanyagtípus átlagára 3 és 13% között csökkent, nagyobb időtávot vizsgálva azt tapasztaljuk, hogy a benzines személyautók átlagára 2021 februárja óta 33%-ot, a dízeleké 25%-ot, a hibrid autóké pedig 21%-ot emelkedett.

Egyedüliként az elektromos személyautók mutatnak átlagárcsökkenést.

A most látott, a vevők tekintetében mindenképpen örömteli trend tehát különösen igaz a használt elektromos autókra, amelyek átlagára 2021 óta több mint ötödével csökkent. Ez az egyéb üzemanyagtípusoknál látott átlagárcsökkenések akár hétszerese is lehet. A váltáson, cserén gondolkodók, vagy a folyamatosan emelkedő üzemanyagárak miatt aggódók számára kis kivárással, de a közeljövőben lehet érdemes belevágni elektromos autó vásárlásába

– mondta Horváth András, a Használtautó.hu autópiaci szakértője.

2021 óta ráadásul több mint megduplázódott a portálon elérhető elektromosautó-kínálat, ezen belül is a Nissan Leaf és a BMW i3-as eladó modellek hirdetésszáma kiemelkedően magas.

Összességében a villanyautóknál is jól látszik, hogy a vizsgált modellek átlagára 3 év távlatában először egy folyamatosan emelkedő tendenciát mutatott, amely 2023 év elején megtorpant. Így tavaly februárhoz viszonyítva minden modell esetében nagyságrendileg 14-35% között árcsökkenés tapasztalható.

A legnépszerűbb használt elektromos autómodellek átlagárai jelenleg az alábbiak szerint alakulnak:

A cégeket is jól érintheti az árcsökkenés

Egy általános árcsökkenéssel nemcsak magánszemélyként járhatnak jól a vásárlók, hanem azok a cégek is, akik állami támogatással vásárolnának újonnan elektromos autót. Idén januártól ugyanis 2,8-4 millió forintos támogatást is kaphatnak autóvásárlásukhoz azok a hazai székhelyű vállalkozások, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.

Horváth András még kiemelte:

Ha olyan cégek is lecserélik a villanyautóikat, akik már eddig is elektromos modelleket használtak, és a régi példányok megjelennek a használtpiacon, akkor az ily módon növekvő kínálat tovább nyomhatja lefelé a használt villanyautók árát.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hazsnált autó

használt autó vásárlás

elektromos autó

ár

kereskedelem