Falánk hordák fosztogatják a magyar földeket: döntött a hatóság, drákói szigor jön

Szurok Dávid   
  Megosztom
Falánk hordák fosztogatják a magyar földeket: döntött a hatóság, drákói szigor jön

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a hazai vadállomány száma évtizedes távlatban növekedett, míg az apróvadfajoké - elsősorban a fácáné, mezei nyúlé - csökkent, a szürke fogolyé pedig gyakorlatilag az összeomlás szélére került. Földvári Attila, a Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársa lapunk megkeresésére elmondta, hogy a mezőgazdasági struktúra utóbbi évtizedekben tapasztalt átalakulása - a kicsi parcellák, szegélyek, fasorok eltűnése, és az ezeket váltó nagytáblás mezőgazdaság - kedvezett a nagyvadfajoknak. A szakértő a HelloVidéknek azt is elárulta, hogy jelenleg stagnál az afrikai sertéspestis terjedése az állatok körében.

Felemásan alakul a hazai vadállomány

Tovább növekedett Magyarországon a gímszarvas és a dámszarvas terítéke. Az Agrárminisztérium tavalyi becslései alapján gímszarvasból 128 151, Dámszarvasból 45 953, Őzből 369 326, Muflonból pedig 12 750-et tartottak myilván. Ami a vármegyei lebontást illeti a legtöbb Gímszarvas Somogyban volt összesen 18 520, míg Jász-Nagykun-Szolnokban egyetlen darab sem volt. A legtöbb Dámszarvas tolnában fordult elő összesen 5 131 db, míg a legkevesebb 92, Jász-Nagykun-Szolnokon volt.

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár (OVA) éves statisztikai jelentése alapján a 2022/2023. vadászati évben összesen 72 351 db trófeát bíráltak el. A trófeabírálaton belül a vadfajok részarányai a korábbi évekhez képest számottevően nem változtak. Az őzagancsok 60,3%-kal, a gímszarvas agancsok 26,9%-kal, a dámlapátok 7,1%-kal, a vadkan agyarak 3,9%-kal, és a mufloncsigák 1,8%-kal részesedtek az összes elbírált trófeából.

A mezőgazdasági struktúra utóbbi évtizedekben tapasztalt átalakulása – a kicsi parcellák, szegélyek, fasorok eltűnése, és az ezeket váltó nagytáblás mezőgazdaság – kedvezett a nagyvadfajoknak, lévén búvóhelyet és táplálékot biztosított, azonban igen negatívan hatott az aprófadfajokra, mert az ő búvóhelyük eltűnt, illetve a rovar és gyomirtószerek miatt szűkült a táplálékbázisuk

- kezdte lapunk megkeresésére Földvári Attila.

A Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársa szerint az apróvadnak a ragadozófajok – különösen a vörös róka, a populációrobbanást produkáló aranysakál, a dolmányos varjú és a szarka – állománynövekedése sem kedvez.

Komoly kihvásokkal kell még szembenézni

A szakember szerint még nem lélegezhetünk fel az afrikai sertéspestis kapcsán sem.

Bár a betegség stagnál, terjedése lelassult, ez tavaly nyáron enyhítéseket is lehetővé tett a járványügyi előírásokban. Ugyanakkor a betegség horvátországi terjedése továbbra is éberséget követel meg a vadgazdálkodóktól

- hívta fel a figyelmet.

Az afrikai sertéspestis (ASP) megjelenése óta kihatott a vaddisznó teríték nagyságára, a 2022/2023. vadászati évben a lelövések száma 130 ezer példányra csökkent. A 2010–2018 közötti években a jelentett létszám 100–110 ezer pld között alakult, ez a mennyiség a megemelt lelövések és a betegség együttes hatására 2019 óta hozzávetőleg a felére csökkent (55 847 példány).

Jelentős változások jönnek

Ami a hazai vadkárokat illeti Földvári Attila a HelloVidéknek arról számolt be, hogy a kifizetett vadkárok összege érezhetően nőtt az utóbbi időszakban. Az agrárkamara becslése szerint évente mintegy 21 milliárd forintos vadkár keletkezik Magyarországon, ám ennek csak a töredékét, alig hárommilliárd forintot térítenek meg a vadásztársaságok a gazdálkodóknak. A vadkárok növekedése mögött elsősorban a vadállomány túlszaporodása áll. Mint ismert, nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezért bejelentette, hogy egy céget fog alapítani a méltatlan helyzet rendezésére.

A NAK ezért nemrég bejelentette: céget alapít, ami ahhoz szükséges, hogy peres ügyekben átvállalja a gazdálkodók megalapozott vadkárköveteléseit, és lefolytassa a vadásztársaságokkal az eljárásokat.

Tudományos számítások szerint összesen mintegy 800 ezer nagyvad él hazánkban, ez a felduzzadt állomány évente 1,4 millió tonna szálas, lédús és szemes táplálékot fogyaszt el. Ennek mindössze 8 százalékát (110 ezer tonnát) juttatják ki vadtakarmányként a területükre a vadgazdálkodási egységek, a többit az erdőből és a szántóföldekről fogyasztja el a vad. Óvatos becslések szerint is, a nagyvadállomány táplálékigényének fele, mintegy 700 ezer tonna vadkárként realizálódik.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

vadállomány

felmérés

növekedés