Falánk hordák fosztogatják a magyar földeket: döntött a hatóság, drákói szigor jön

Szurok Dávid   
  Megosztom
Falánk hordák fosztogatják a magyar földeket: döntött a hatóság, drákói szigor jön

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a hazai vadállomány száma évtizedes távlatban növekedett, míg az apróvadfajoké - elsősorban a fácáné, mezei nyúlé - csökkent, a szürke fogolyé pedig gyakorlatilag az összeomlás szélére került. Földvári Attila, a Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársa lapunk megkeresésére elmondta, hogy a mezőgazdasági struktúra utóbbi évtizedekben tapasztalt átalakulása - a kicsi parcellák, szegélyek, fasorok eltűnése, és az ezeket váltó nagytáblás mezőgazdaság - kedvezett a nagyvadfajoknak. A szakértő a HelloVidéknek azt is elárulta, hogy jelenleg stagnál az afrikai sertéspestis terjedése az állatok körében.

Felemásan alakul a hazai vadállomány

Tovább növekedett Magyarországon a gímszarvas és a dámszarvas terítéke. Az Agrárminisztérium tavalyi becslései alapján gímszarvasból 128 151, Dámszarvasból 45 953, Őzből 369 326, Muflonból pedig 12 750-et tartottak myilván. Ami a vármegyei lebontást illeti a legtöbb Gímszarvas Somogyban volt összesen 18 520, míg Jász-Nagykun-Szolnokban egyetlen darab sem volt. A legtöbb Dámszarvas tolnában fordult elő összesen 5 131 db, míg a legkevesebb 92, Jász-Nagykun-Szolnokon volt.

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár (OVA) éves statisztikai jelentése alapján a 2022/2023. vadászati évben összesen 72 351 db trófeát bíráltak el. A trófeabírálaton belül a vadfajok részarányai a korábbi évekhez képest számottevően nem változtak. Az őzagancsok 60,3%-kal, a gímszarvas agancsok 26,9%-kal, a dámlapátok 7,1%-kal, a vadkan agyarak 3,9%-kal, és a mufloncsigák 1,8%-kal részesedtek az összes elbírált trófeából.

A mezőgazdasági struktúra utóbbi évtizedekben tapasztalt átalakulása – a kicsi parcellák, szegélyek, fasorok eltűnése, és az ezeket váltó nagytáblás mezőgazdaság – kedvezett a nagyvadfajoknak, lévén búvóhelyet és táplálékot biztosított, azonban igen negatívan hatott az aprófadfajokra, mert az ő búvóhelyük eltűnt, illetve a rovar és gyomirtószerek miatt szűkült a táplálékbázisuk

- kezdte lapunk megkeresésére Földvári Attila.

A Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársa szerint az apróvadnak a ragadozófajok – különösen a vörös róka, a populációrobbanást produkáló aranysakál, a dolmányos varjú és a szarka – állománynövekedése sem kedvez.

Komoly kihvásokkal kell még szembenézni

A szakember szerint még nem lélegezhetünk fel az afrikai sertéspestis kapcsán sem.

Bár a betegség stagnál, terjedése lelassult, ez tavaly nyáron enyhítéseket is lehetővé tett a járványügyi előírásokban. Ugyanakkor a betegség horvátországi terjedése továbbra is éberséget követel meg a vadgazdálkodóktól

- hívta fel a figyelmet.

Az afrikai sertéspestis (ASP) megjelenése óta kihatott a vaddisznó teríték nagyságára, a 2022/2023. vadászati évben a lelövések száma 130 ezer példányra csökkent. A 2010–2018 közötti években a jelentett létszám 100–110 ezer pld között alakult, ez a mennyiség a megemelt lelövések és a betegség együttes hatására 2019 óta hozzávetőleg a felére csökkent (55 847 példány).

Jelentős változások jönnek

Ami a hazai vadkárokat illeti Földvári Attila a HelloVidéknek arról számolt be, hogy a kifizetett vadkárok összege érezhetően nőtt az utóbbi időszakban. Az agrárkamara becslése szerint évente mintegy 21 milliárd forintos vadkár keletkezik Magyarországon, ám ennek csak a töredékét, alig hárommilliárd forintot térítenek meg a vadásztársaságok a gazdálkodóknak. A vadkárok növekedése mögött elsősorban a vadállomány túlszaporodása áll. Mint ismert, nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezért bejelentette, hogy egy céget fog alapítani a méltatlan helyzet rendezésére.

A NAK ezért nemrég bejelentette: céget alapít, ami ahhoz szükséges, hogy peres ügyekben átvállalja a gazdálkodók megalapozott vadkárköveteléseit, és lefolytassa a vadásztársaságokkal az eljárásokat.

Tudományos számítások szerint összesen mintegy 800 ezer nagyvad él hazánkban, ez a felduzzadt állomány évente 1,4 millió tonna szálas, lédús és szemes táplálékot fogyaszt el. Ennek mindössze 8 százalékát (110 ezer tonnát) juttatják ki vadtakarmányként a területükre a vadgazdálkodási egységek, a többit az erdőből és a szántóföldekről fogyasztja el a vad. Óvatos becslések szerint is, a nagyvadállomány táplálékigényének fele, mintegy 700 ezer tonna vadkárként realizálódik.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

vadállomány

felmérés

növekedés