Csak kapkodjuk a fejünket: döbbenet, mi zajlik a baromfi- és sertésárakkal

Agrárszektor   
  Megosztom
Csak kapkodjuk a fejünket: döbbenet, mi zajlik a baromfi- és sertésárakkal

A magyar baromfiágazat számára jó hír, hogy jelentősen, az uniós bővülést meghaladó mértékben tudta növelni kivitelét az EU-ba irányuló ukrán dömping ellenére is.

Az év eleje óta tartó időszakban ugyanakkor jelentősen csökkent a baromfi termelői ára, amely csökkenti a jövedelmezőséget az ágazatban - derül ki az AKI agrárpiaci jelentéséből. Más a helyzet a hazai sertéságazatban: a termelők szintjén emelkedtek az árak és jelentősen bővült az export – igaz az import is.- írja az Agrárszektor.

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió (EU27) baromfihúsexportja 3 százalékkal 2 millió tonnára csökkent 2023-ban a 2022. évihez képest. Ukrajnába (–20 százalék), Kongóba (–19 százalék), Szaúd-Arábiába (–11 százalék) és Ghánába (–5 százalék) visszaesett az uniós baromfihús kivitele, míg az Egyesült Királyságba nem változott számottevően az export - áll az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) témáról szóló friss jelentésében. A közösség baromfihúsimportja 5 százalékkal 894 ezer tonnára emelkedett ezzel egy időben.

Eközben a hazai export ezen a téren az uniós átlagot jelentősen meghaladó mértékben emelkedett. A KSH adatai alapján Magyarország baromfihúsexportja 10 százalékkal 18 ezer tonnára nőtt 2024 első hónapjában 2023 januárjához viszonyítva. Ezen belül a csirkehús kivitele 2 százalékkal 12 ezer tonnára, a pulykahúsé 39 százalékkal 2 ezer tonnára emelkedett.

Magyarország baromfihúsimportja viszont 29 százalékkal 6 ezer tonnára csökkent a megfigyelt időszakban. Ezen belül a csirkehús beszállítása 33 százalékkal 4 ezer tonnára esett vissza, míg a pulykahúsé 52 százalékkal 426 tonnára bővült.Az ágazat számára ugyanakkor kihívást jelent az, hogy az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 19,9 százalékkal 412,5 forint/kilogrammra, a vágópulykáé 13,9 százalékkal 597,8 forint/kilogrammra csökkent 2024 első tizenhárom hetében az előző év azonos időszakához képest.

A teljes cikkért KATT az alábbi linkre.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

sertés

baromfi

pulyka