Kormányinfó: megrendszabályozzák az üzemanyagok árát, az is kiderült, hogyan

Pénzcentrum   
  Megosztom
Kormányinfó: megrendszabályozzák az üzemanyagok árát, az is kiderült, hogyan

A kormány fontos döntéseket hozott az Alaptörvény módosításával, amely többek között tiltja az elnöknek, hogy kegyelmet adjon gyermekekkel szemben szexuális bűncselekményekben részt vevőknek. A kormány továbbá beavatkozik a benzinkereskedők által alkalmazott magas üzemanyagárakba is, ha azok nem igazodnak a régiós átlaghoz - derült ki a mai Kormányinfón, amit a Pénzcentrum élőben közvetített.


 


 

Felsőoktatási dolgozók béremelése

Gulyás Gergely kifejtette, hogy a felsőoktatási dolgozók bérigényeit alaposan áttekintették a KIM-mel folytatott tárgyalások során, és mindenki számára érthetőek ezek az igények. A jelenlegi helyzetben a háború miatt a kormány költségei növekedtek, ami korlátozza a rendelkezésre álló forrásokat a béremelésekre. Ennek ellenére Gulyás bízik abban, hogy sikerül megállapodásra jutni ebben az ügyben.

Reptér beruházás

Amikor arról kérdezték, hogy milyen mértékű fejlesztésekre lehet számítani a reptérhez (például vasúti és gyorsforgalmi út felújítására), Gulyás elmondta: ezek jelentős beruházásokat igényelnek, több száz milliárdos nagyságrendűek. Külső finanszírozásra is szükség van, és jelenleg tárgyalások folynak ezzel kapcsolatban. Egyes részek piaci finanszírozással is megvalósulhatnak, például a vasúti fejlesztések, amelyekkel kapcsolatban szintén folynak tárgyalások.

Halasztják a versenytörvény módosítását

Eredetileg a kormány az uniós versenyjogi törvények alapján tervezte módosítani a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hatásköreit, de a gazdasági szereplők kifogásait figyelembe véve elhalasztják a jogszabályok módosítását. Gulyás Gergely szerint így a törvénymódosításról szóló vita még nem zárult le.

Tervek szerint három év alatt elérjük a 3 százalékos költségvetési hiányt

Gulyás Gergely szerint a kormány már intézkedéseket tett annak érdekében, hogy az idei költségvetési hiány ne haladja meg a 4,5%-ot. Az előrelépéseket, mint például a 675 milliárd eurós beruházás kifizetésének elhalasztása, úgy tervezik, hogy az elsődleges egyenleg 0 legyen az idei évben. A cél az, hogy három év alatt a deficit 3% alá csökkenjen.

Megindul az eljárás a Spar ellen

A Spar-ral szembeni eljárás meg fog indulni, vélhetően jó hírnév megsértése miatt, és amikor megindul a per, arról tájékoztatni fogják a lakosságot. Az osztrák cég vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy olyan vállalkozók, akik közel állnak a magyar kormányhoz, próbálták felvásárolni a céget, és a kiskereskedelmi különadót zsarolási eszközként említette.

Üzemanyag adócsökkentése?

Gulyás válaszában arra a kérdésre, hogy miért nem terveznek adócsökkentést az üzemanyagokon, rámutatott, hogy Magyarországon az üzemanyagokra kivetett adóterhek az EU-ban elég alacsonynak számítanak, és a kormány nem engedheti meg magának további adóbevételek elvesztését, különösen amikor az államháztartási hiány csökkentése a cél.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kormányinfo

gulyás