Kormányinfó: megrendszabályozzák az üzemanyagok árát, az is kiderült, hogyan

Pénzcentrum   
  Megosztom
Kormányinfó: megrendszabályozzák az üzemanyagok árát, az is kiderült, hogyan

A kormány fontos döntéseket hozott az Alaptörvény módosításával, amely többek között tiltja az elnöknek, hogy kegyelmet adjon gyermekekkel szemben szexuális bűncselekményekben részt vevőknek. A kormány továbbá beavatkozik a benzinkereskedők által alkalmazott magas üzemanyagárakba is, ha azok nem igazodnak a régiós átlaghoz - derült ki a mai Kormányinfón, amit a Pénzcentrum élőben közvetített.


 


 

Felsőoktatási dolgozók béremelése

Gulyás Gergely kifejtette, hogy a felsőoktatási dolgozók bérigényeit alaposan áttekintették a KIM-mel folytatott tárgyalások során, és mindenki számára érthetőek ezek az igények. A jelenlegi helyzetben a háború miatt a kormány költségei növekedtek, ami korlátozza a rendelkezésre álló forrásokat a béremelésekre. Ennek ellenére Gulyás bízik abban, hogy sikerül megállapodásra jutni ebben az ügyben.

Reptér beruházás

Amikor arról kérdezték, hogy milyen mértékű fejlesztésekre lehet számítani a reptérhez (például vasúti és gyorsforgalmi út felújítására), Gulyás elmondta: ezek jelentős beruházásokat igényelnek, több száz milliárdos nagyságrendűek. Külső finanszírozásra is szükség van, és jelenleg tárgyalások folynak ezzel kapcsolatban. Egyes részek piaci finanszírozással is megvalósulhatnak, például a vasúti fejlesztések, amelyekkel kapcsolatban szintén folynak tárgyalások.

Halasztják a versenytörvény módosítását

Eredetileg a kormány az uniós versenyjogi törvények alapján tervezte módosítani a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hatásköreit, de a gazdasági szereplők kifogásait figyelembe véve elhalasztják a jogszabályok módosítását. Gulyás Gergely szerint így a törvénymódosításról szóló vita még nem zárult le.

Tervek szerint három év alatt elérjük a 3 százalékos költségvetési hiányt

Gulyás Gergely szerint a kormány már intézkedéseket tett annak érdekében, hogy az idei költségvetési hiány ne haladja meg a 4,5%-ot. Az előrelépéseket, mint például a 675 milliárd eurós beruházás kifizetésének elhalasztása, úgy tervezik, hogy az elsődleges egyenleg 0 legyen az idei évben. A cél az, hogy három év alatt a deficit 3% alá csökkenjen.

Megindul az eljárás a Spar ellen

A Spar-ral szembeni eljárás meg fog indulni, vélhetően jó hírnév megsértése miatt, és amikor megindul a per, arról tájékoztatni fogják a lakosságot. Az osztrák cég vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy olyan vállalkozók, akik közel állnak a magyar kormányhoz, próbálták felvásárolni a céget, és a kiskereskedelmi különadót zsarolási eszközként említette.

Üzemanyag adócsökkentése?

Gulyás válaszában arra a kérdésre, hogy miért nem terveznek adócsökkentést az üzemanyagokon, rámutatott, hogy Magyarországon az üzemanyagokra kivetett adóterhek az EU-ban elég alacsonynak számítanak, és a kormány nem engedheti meg magának további adóbevételek elvesztését, különösen amikor az államháztartási hiány csökkentése a cél.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kormányinfo

gulyás