Most örülhet, aki ezen a vidéken szabadulna az ingatlanától: a fokozódó kereslet magával húzta az árakat

MTI   
  Megosztom
Most örülhet, aki ezen a vidéken szabadulna az ingatlanától: a fokozódó kereslet magával húzta az árakat

Növekvő vevői érdeklődést és tranzakciószámokat hozott 2024 Baranya vármegye ingatlanpiacán, ahol 11%-kal, 432 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár, az ingatlanvásárlás átlagos költsége pedig meghaladta a 31 millió forintot. Otthonteremtési céllal a vevők 65%-a szerződött, de jelentős volt a befektetői vásárlások aránya is a területen. A vevői kereslet a vármegyeszékhelyre összpontosul, de a Falusi CSOK-os preferált kistelepülések is egyre nagyobb figyelmet kapnak a Duna House szakértői szerint.


 

A 2023-as év enyhe ingatlanpiaci forgalma után hónapról-hónapra fokozódó vevői érdeklődéssel és emelkedő tranzakciószámokkal teljesített a szegmens hazánk legdélebben fekvő vármegyéjében, ahol 2024 első negyedévében 16%-kal több ingatlan cserélt tulajdonost az előző év azonos időszakához képest.

– kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

„Az ingatlanpiaci aktivitással együtt változtak az árak is, a vármegyei átlag 390 ezer forintról 432 ezer forintra emelkedett négyzetméterenként, egy átlagos, baranyai ingatlan vásárlására fordított összeg 7%-kal, 33,1 millió forintra emelkedett

– folytatta a szakértő.

A kedvezőbb kamatkörnyezet és az otthonteremtési támogatások együttes hatásaként felébredt a vásárlási kedv, a vevők motivációját vizsgálva a Baranya vármegyei tranzakciók többsége, 65%-a otthonteremtési céllal köttetett. Az ügyfelek 22%-a nagyobb ingatlanra cserélte korábbi otthonát, ők átlagosan 121 négyzetméteres ingatlanokat választottak és 54,3 millió forintot áldoztak a tágasabb élettér érdekében. Baranyában a vevők 18%-a 30 millió forint alatti összeg, átlagosan 29,2 millió forint ráfordításával első lakására szerződött.

Nem csak a fővárosra igaz, de visszatértek a befektetők a vidéki ingatlanpiacra is, a saját célra történő ingatlanszerzés mellett ugyanis jelentős arányban, a Baranya vármegyei adásvételek 35%-ban a befektetési szándék motiválta az ügyfeleket.

– elemezte az ingatlanközvetítő idei évi értékesítési adatait Benedikt Károly. A befektetők átlagosan 27,3 millió forintot fordítottak ingatlanvásárlásra, 54 négyzetméteres alapterülettel rendelkező lakásokat választottak, amelyekért négyzetméterenként 506 ezer forintos átlagot fizettek.

A vármegyében leginkább kedvelt ingatlantípus a családi ház, az idei adásvételek 39%-át tette ki ez az ingatlantípus, ennek ellenére az átlagos négyzetméterárakat illetően nem történt változás, továbbra is 280 ezer forint körüli egységárral kalkulálhat az, aki házvásárlást tervez Baranyában. A tavalyinál 18%-kal magasabb, vagyis 608 ezer Ft/m2 áron szerződhettek a második legkedveltebb típusra, a téglaépítésű lakásra idén az ügyfelek, akik számára az ingatlanszerzés átlagos költsége már megközelítette a 39 millió forintot is. A téglalakásokhoz képest feleakkora mértékben, 9%-kal növekedtek a vármegyében található házgyári lakásokért fizetett négyzetméterárak 2024-ben. Egy átlagos, 51 négyzetméteres panellakás megvásárlásához így már 26,5 millió forintot meghaladó összegre volt szükség.

A preferált lokációt illetően Baranya vármegyén belül kedvelt választás az ingatlanközvetítő ügyfelei körében a vármegyeszékhely. A vármegyei tranzakciók zöme, 66%-a Pécsen zárult, ahol az átlagos négyzetméterár 12%-kal 557 ezer forintra emelkedett, az otthonteremtés költsége pedig meghaladta a 38 millió forintot a 70 négyzetméter körüli ingatlanok esetében. A pécsi üzletkötések többsége, 66%-a az átlagos ingatlanérték alatt, 35 millió forintos értékhatárig zárult az idei év első négy hónapjában, azonban számottevő érdeklődést figyeltek meg a szakérők a vármegyeszékhelyen található, magasabb értékű, 50-100, vagy akár a 100 millió forint feletti kategóriába tartozó ingatlanok esetében is. Általánosságban elmondható, hogy a felújítandó otthonokra csekély a kereslet, azonban a minőségi műszaki és esztétikai felújításon átesett ingatlanokért akár a piaci árnál többet is hajlandóak áldozni a vásárlók.

A területen dolgozó ingatlanszakértők tapasztalatai alapján egyértelműen növekszik a vevői érdeklődés a vármegye székhelyén kívül a Falusi CSOK-kal érintett településeken is, az elérhető támogatások (Falusi CSOK, CSOK Plusz, Babaváró támogatás) együttese pedig olyan mértékű segítséget jelent a családoknak, hogy még azok a vásárlók is számba vették a vármegyén belüli preferált kistelepüléseket az ingatlankeresés során, akik korábban nem tervezték elhagyni a vármegyeszékhelyet vagy a szűkebb agglomerációját

– emelte ki a szakértő.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlan

ingatlanpiac

ingatlanpiaci elemzés