Ez itt a katasztrófa: csökkent a liszt ára, mégis döbbenetes mértékben drágunak a hazai pékárúk

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ez itt a katasztrófa: csökkent a liszt ára, mégis döbbenetes mértékben drágunak a hazai pékárúk

Az utóbbi időszakban jelentős mértékben csökkent a sütőipar egyik fő alapanyagának számító liszt ára, amiből logikusan gondolhatnánk, hogy a pékipari termékek is olcsóbbá válhatnak. Ennek ellenére a zsemle és a kenyérfélék árai nem, vagy csak kevésbé látványosan követték ezt a trendet - írta cikkében a Pénzcentrum.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fogyasztói átlagárai alapján hónapról hónapra elkészíti a Pénzcentrum saját indexét, az úgynevezett zsemleindexet, melynek segítségével mindig bemutatják, hogy az átlagos öregségi nyugdíjjal a zsebünkben éppen mennyit tudnánk megvásárolni 10 általuk kiválasztott termékből. Az ezzel foglalkozó cikkek egyik legérdekesebb megállapítása, hogy míg az index névadó termékéből, a zsemléből évről évre egyre kevesebbet tudna egy átlagos nyugdíjas megvásárolni – 2023-ban már csak a 2016-os mennyiség 53,2 százalékát -, addig lisztből tavaly már a 2016-os mennyiség 125,1 százalékára is futotta volna.

Első nekifutásra azt gondolná az ember, hogyha egy sütőipari terméknek megduplázódik az ára, akkor ha nem is azonos mértékben, de a lisztnek is drágábbnak kellett válnia, de semmiképpen sem olcsóbbnak. Márpedig a valóságban éppen ez történt - a zsemle mára jóval drágábbnak számít, mint 2016-ban, míg a liszt arányaiban olcsóbbá vált. De mégis hogyan lehetséges ez?

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

liszt

kenyér

zsemle

kifli

recesszió

gazdaság

pékszövetség