Felrobbant a kínálat, perceken belül indul a roham: ilyen albérletárak várják az érettségizőket

HelloVidék   
  Megosztom
Felrobbant a kínálat, perceken belül indul a roham: ilyen albérletárak várják az érettségizőket

Bár az albérletpiaci főszezon rajtjára még két hónapot várni kell, az albérletpiac már most megmozdult. A kínálat két év alatt 40 százalékkal bővült és már közel 14,5 ezer kiadó lakásba vagy házba várnak bérlőket a tulajdonosok. Budapesten a három- vagy többszobás lakások átlagos bérleti díja 390 ezer forint. Ezzel a lakóingatlanok a legnagyobb egyetemvárosokban 170-310 ezer forinttal szerepelnek a kínálatban.


 


- derült ki az Ingatlan.com friss elemzésből.

Jelenleg is tart az érettségi szezon, a diákok az írásbelik után a szóbeli vizsgákra, egy részük pedig a továbbtanulásra készül. Bár az albérletpiac várhatóan a felsőoktatási ponthatárok júliusi kihirdetése után kapcsol teljes fordulatszámra, ami általában drágulással járhat. Az ingatlan.com legfrissebb elemzése bemutatja, hogy a fiatalok körében legkedveltebb 1-2 szobás, illetve több bérlő számára jó megoldást kínáló, nagy alapterületű, több mint 3 szobás lakóingatlanok bérleti díja hogyan alakul.

Hiába maradtak el a befektetők, mégis felrobbant a kínálat

Kedvezően érinti az albérletet kereső fiatalokat, hogy a kínálat évek óta drasztikusan bővül. Az ingatlan.com-on 2022 májusában még kevesebb mint 10,5 ezer kiadó lakóingatlant hirdettek a tulajdonosok, tavaly májusban már több mint 13 ezret, idén májusban pedig már közel 14,5 ezer kiadó lakásba és házba várnak bérlőket a hirdetők. Ez két év alatt majdnem 40 százalékos bővülést jelent. A nagyobb kínálat pedig érezhető versenyt generál a bérbeadók részéről. A bérlőknek ez mindenképpen jó hír, mert számukra nem volt túl előjel, hogy a befektetők tavaly faképnél hagyták az ingatlanpiacot. A kevesebb befektető miatt akár szűkülhetett volna a kínálat, ami még magasabb bérleti díjakat eredményezett volna.

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Lakhatás Budapesten kevesebb, mint havi 100 ezerből? Lehetséges.

Az ingatlan.com szakértője beszélt a fiatalok spórolási praktikáiról is:

Bár a három- vagy többszobás lakások bérleti díja jellemzően több mint a duplája az egyszobásokénak, ha kettő-három vagy még több bérlő együtt veszi ki az adott lakást, akkor az egy főre jutó költség még kevesebb. Budapesten így akár fejenként 100 ezer forint alatti összegből letudható a lakhatás, és a rezsiköltségeken is osztozhatnak a lakók.”

A fővárosban a három- vagy többszobás lakások átlagos bérleti díja 390 ezer forint volt május közepén. A legtöbb ilyen kiadó ingatlan a II. kerületben található, ám ezeknek az átlagos bérleti díja nagyon magas, majdnem 600 ezer forint, így a diákok számára nem feltétlenül ezeket keresik majd. Szintén nagy a választék a III, a XI. és a XIII. kerületben ezekből a lakásokból, az átlagos lakbér pedig 360-399 ezer forint között alakul.

Kisebb lakás, kevesebb bérleti díj

A fővárosi egyszobás garzonlakások átlagos bérleti díja 175 ezer forint, a kétszobás társaiké 250 ezer forint. Ezekből a lakásokból a VIII., a XI., a XI., XIII. és a XIV. kerületben a legjelentősebb a választék a bérleti díjak pedig 170-260 ezer forint szobaszámtól és városrésztől függően.

Az egy- és kétszobás lakások Debrecenben 148 ezer és 198 ezer forintos átlagos bérleti díjjal szerepelnek a piacon, ezzel ez a vármegyeszékhely számít a legdrágábbnak. Győrben 150 ezer és 175 ezer forint a jellemző. Szegeden az egyszobásokat 110 ezer, a kétszobásokat 148 ezer forintért szeretnék kiadni a tulajdonosok. Pécsen 95 ezres és 130 ezres árszinttel találkozhatnak a bérlőjelöltek, míg Miskolcon 80 ezer és 100 ezer forintért lehet kibérelni a kisebb lakásokat.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

albérlet

bérleti díj

ingatlan