Lehullott a lepel: ez történik valójában a magyar állattartókkal, tényleg így állunk?

Agrárszektor   
  Megosztom
Lehullott a lepel: ez történik valójában a magyar állattartókkal, tényleg így állunk?

A legfrissebb adatok szerint 2023-ban Európai Unióban összesen 133 millió sertés, 74 millió szarvasmarha, 58 millió juh és 11 millió kecske volt. Az állományokban azonban erős csökkenés volt megfigyelhető az elmúlt évtizedekben - írta elemző cikkében az Agrárszektor.

Tavaly sem állt meg az elmúlt években tapasztalható trend: 2023-ban tovább csökkentek a haszonállat-állományok az Európai Unióban. Az Eurostat legfrissebb adatai alapján a 2022-es évhez képest a sertés- és a szarvasmarha-állomány 1%-kal, a juhállomány 3%-kal, a kecskeállomány pedig 5%-kal esett vissza. Így az EU-ban a tavalyi év során összességében 133 millió sertést, 74 millió szarvasmarhát, 58 millió juhot és 11 millió kecskét tartottak - írta az Agrárszektor.

Az utóbbi évtizedben egyre komolyabb problémát jelent az EU-ban az állományok csökkenése

A mérések alapján a legkevésbé a szarvasmarhák állománya csökkent 2013-hoz képest: ezekből az állatokból 5%-kal tartanak kevesebbet az uniós gazdák. Ezt követi a sertések 6%-os csökkenése, azonban a juhok száma már 9%-os, a kecskéké pedig erőteljes, 15%-os visszaesést mutatott. Az előrejelzések szerint azonban a csökkenő termelési tendencia a marha-, valamint a juh- és kecskehústermelésben várhatóan 2024-ben is fenn fog maradni.

De mi történt mindeközben Magyarországon?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a hazai sertésállomány 2,61 millió darab volt 2023. december 1-jén, vagyis az állomány nagysága 1,9%-kal, közel 50 ezer darabbal haladta meg a 2022. decemberi létszámot, míg a 2023. júniusit 48 ezerrel múlta felül. Az anyakocák száma 153,9 ezer volt 2023 decemberében, az állomány egy év alatt 4%-kal, összesen 6,1 ezerrel bővült. A KSH felmérése alapján a szarvasmarhák összlétszáma 862 ezer darab volt hazánkban 2023. december 1-jén. Az állomány az előző év azonos időszaka óta 23,2 ezer darabbal, 2023 júniusa óta pedig közel 14 ezerrel csökkent. A tehenek száma 403 ezer volt 2023. december 1-jén, 15 ezer egyeddel, vagyis mintegy 3,6%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A KSH adatai szerint a juhállomány 907,1 ezer darab volt tavaly 1-jén, 35,4 ezerrel, vagyis mintegy 4,1%-kal több az egy évvel korábbi létszámnál. Az anyajuhok száma 2023 decemberében 694 ezer volt, azaz gyakorlatilag megegyezett az egy évvel korábbi értékkel.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

állattartás

sertés

marha

disznó