Most dobsz egy hátast: már majdnem annyiba kerül az albérlet Debrecenben, mint a fővárosban

HelloVidék   
  Megosztom
Most dobsz egy hátast: már majdnem annyiba kerül az albérlet Debrecenben, mint a fővárosban

Változott a helyzet a budapesti albérletpiacon májusban. Áprilishoz képest 1,4 százalékkal emelkedtek a budapesti bérleti díjak, szemben egy hónappal ezelőtti fél százalékos csökkenéssel. Az országos lakbérek növekedési üteme viszont lassult, májusban 0,7 százalékos már csak a havi drágulási ütem - derül ki az KSH-Ingatlan.com lakbérindexéből.

Plafonközeliek az albérletárak

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az adatokat ismertetve elmondta azt is, hogy éves összevetésben az országos átlagos lakbérek 10,5 százalékkal, a budapestiek 10,8 százalékkal nőttek. Éves szinten az országos és a budapesti drágulásnál nagyobb mértékben, 11,2-14,7 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek a dél-dunántúli, az észak- és dél-alföldi régióban.

Az albérletárak emelkedése nagyban köszönhető annak, hogy az átlagfizetések jelentős, két számjegyű emelkedést mutatnak a tavalyi szintekhez képest. A drágulás miatt pedig a jelenlegi bérleti díjak már súrolják a fizetőképesség felső határát. Ezt jól szemlélteti, hogy idén az albérletárak havi növekedési üteme lefeleződött, vagyis a januári 1,5 százalékról 0,7 százalékra mérséklődött

- tette hozzá a szakember.

A bérlők és bérbeadók is készülnek már a főszezonra

Az áprilisi, havi szintű számokból látott megtorpanás után májusban bekövetkezett fővárosi albérlet-drágulásban szerepet kapott az is, hogy a kereslet is felélénkült, ami a nyári albérletpiaci főszezon előszele lehet. Ilyenkor azok a bérlők aktivizálják magukat, akik az egyetemisták és főiskolások július végi rohama előtt szeretnék megtalálni a következő otthonukat

- fogalmazott Balogh László

A portál adatai szerint a bérbeadók is készülnek már az albérletszezonra, mert a kínálat egyre nagyobb ütemben bővül. A kiadó lakóingatlan-hirdetések száma 40 százalékkal nagyobb a két évvel ezelőttinél, június elején összesen országosan több mint 14 ezer kiadó lakás és házból válogathattak a bérlők. A fővárosban pedig több mint 9 ezer lakóingatlan vár bérlőre. Az átlagos bérleti díj Budapesten 250 ezer forint. Továbbra is a XI., a XIII. kerületben a legnagyobb a kínálat, ezekben a városrészekben egyaránt 260 ezer forint az az átlagos lakbér.

A legerősebb albérletpiaccal rendelkező vármegyeszékhelyek, egyben fontos egyetemvárosok közül

  • Debrecent 230 ezer forintos átlagos havi bérleti díj jellemezte június elején.
  • A szegedi albérletek 159 ezer,
  • a pécsiek 140 ezer,
  • a győriek 180 ezer forintnál tartottak ekkor,
  • Miskolcon viszont alacsonyabbak az árak, az átlagértékük ugyanis havonta 110 ezer forint volt június elején.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vidéki alberletek

albérletpiac

debrecen

miskolc

pécs

győr

szeged