Bejött a magyar gazdák számítása: ez a növény lehet az idei év nagy nyertese

Agrárszektor   
  Megosztom
Bejött a magyar gazdák számítása: ez a növény lehet az idei év nagy nyertese

Egyre többen látják be a szója előnyeit tervezhetőség, a kiszámíthatóbb termelhetőség, az értékesíthetőség és úgy általában a jövedelmezőség szempontjából. De vajon hogyan látják a helyzetüket a gazdák?

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a szója vetésterülete Magyarországon, 2024-ben egészen rendkívüli, 26 százalékos növekedést lehetett megfigyelni ennél a kultúránál, amellyel idén mintegy 72 ezer hektáron foglalkoznak a magyar termelők - mondta Bene Zoltán, a Karintia Kft. ügyvezetője az Agrárszektornak.

2022-re ez lecsökkent 67,6 ezer hektárra, 2023-ban pedig a végleges vetésterület ennél – a 2022-es rendkívüli aszály ellenére sikeresnek mondható országos teljesítményét látva szinte érthetetlen módon - jóval szerényebb, 58 ezer hektár lett.

A szakember ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a 2023-as év sikere után Európában, de Magyarországon is ismét emelkedést mutat a szója vetésterülete: idén 73,8 ezer hektáron foglalkoznak fővetésben ezzel a növénnyel itthon a gazdák.

Bene Zoltán beszélt arról is, hogy a szója jól bírja a fejlődésének kezdeti szakaszában jelentkező aszályos időjárást, így nem is a mostani, hanem majd az augusztusi időjárás fogja meghatározni a jövőjét. A szakember szerint most még korai lenne bármit is mondani, de az kijelenthető, hogy az ország legnagyobb részében a talajok vízellátottsága megfelelő, és ahol nem voltak árvizek, ott nincs jelentős probléma az állományokkal.

Ha kíváncsi vagy a teljes cikkre KATT az alábbi linkre.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

szója

növekedés

termesztés