Káció, Akáció, Vakáció, de hova tegyem a gyereket? Kimatekoltuk, ez a legolcsóbb megoldás

Pénzcentrum   
  Megosztom
Káció, Akáció, Vakáció, de hova tegyem a gyereket? Kimatekoltuk, ez a legolcsóbb megoldás

Hamarosan véget ér az iskolai tanév. A gyerekek várva várt 2 hónapos vakációja azonban, komoly kihívás elé állíthatja a szülőket. Ki vigyáz a gyerekekre nyáron? Hogyan oldhatja meg egy szülő a nyári felügyeletet? A Pénzcentrum körbejárta a témát, milyen milyen megoldások vannak, de azt is kiszámolták, mennyibe kerülhet a szünidő egy családnak.


 


 

A vakáció nemcsak logisztikai szempontból okozhat nehézséget, hanem gyakran súlyos anyagi terhet róhat a családi kasszára. A Pénzcentrum átnézte, milyen opciókat kínálnak 2024-ben a szülőknek és hogy mennyibe kerülnek ezek a szolgáltatások.

1. Napközis és ottalvós táborok

Minden évben egyre nagyobb a kínálat a táborok területén. A családok, időtartam, ár, helyszín, tematika alapján is sokszínű választékból szemezgethetnek. Segítség lehet a döntésben a Táborfigyelő, amely egy hazai táborozási lehetőségeket összegző gyűjtőoldal. A választékban szereplő több mint 1000 tábor alapján viszonylag széles spektrumot láthatunk a magyarországi nyári táborok áraira és keresettségére vonatkozóan. Az oldal vizsgálata szerint rövidebb lett ugyan a szünidő, de a táborok iránti kereslet növekedett, így a költségek is magasabbra rúgnak idén. Az árak 10-15 százalékkal növekedtek, miszerint mostanra már egy napközis tábor átlagára is 50 ezer forint felett mozog, az ottalvós lehetőségek pedig több mint 80 ezer forintba kerülnek. A Táborfigyelő kínálatában a legolcsóbbak között 42 ezerért választhatunk tábort, de találkozhatunk 350 ezer forintos turnusárral is.

A hagyományos nyelvi, sport, művészeti, kaland táborokon túl, egyre felkapottabbak az informatikával, különböző speciális tematikával vagy készségfejlesztéssel foglalkozó programok. Hatalmas előnye a táboroknak, hogy amellett, hogy szórakoztató elfoglaltságot jelentenek a gyerekeknek, a szakmai vezetők, pedagógusok segítségével új képességeket sajátíthatnak el.

2. Bébiszitterek és bébicsősz ügynökségek

Sok szülő szívesen választja ezt a lehetőséget, mivel jóval kényelmesebb és rugalmasabb, mint intézménybe vagy szervezett programra vinni a gyereket. A rugalmasságért és a kényelemért cserébe, viszont gyakran mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Mind a magánhirdetéseknél, mind az ügynökségeknél elég változatosak az óradíjak. Összességében 1200-4900 forint/óráért válogathatunk a bébiszitterek ajánlatai között.

Az ügynökségek értelemszerűen a drágább kategóriát képviselik: 2000-4900 forintért óránként, szakképzettségtől és szolgáltatástól függően találhatjuk meg ezeken az oldalakon, megbízható referenciákkal a számunkra leginkább megfelelő segítőt.

3. Intézményi és önkormányzati lehetőségek

A többi tanév közbeni szünettel ellentétben, a nyári szünet időtartama alatt az intézmények nem kötelesek gondoskodni a gyerekek felügyeletéről. Sok önkormányzat azonban biztosít felügyeletet, étkeztetést, napközbeni programokat ingyenesen vagy napi néhány ezer forintos költségért cserébe.

Gyöngyösön napközis tábort kínál az önkormányzat napi háromszori étkezéssel, 985 Ft/fő/nap áron. Miskolcon pedig három turnusban várják a 6-13 év közötti gyerekeket: az önkormányzati fenntartású intézmények tanulói 820 forintért, a más intézményekből érkezők 2100 forintért vehetnek részt a programon. Az érdiek három differenciált árkategóriából választhatnak az alapján, hogy az iskolában teljes költséget fizetnek-e az étkezésért: 25000, 20000 vagy 15000 forintos heti díjon vakációzhatnak a gyerekek. Tatabányán napi 745 forintért táborozhatnak a helyiek, hét turnus közül választva. Budapesten is számos önkormányzat biztosít lehetőséget a takarékos nyári programokra: Józsefvárosban például 1300 forintért, Terézvárosban mindössze az étkezések áráért, Hegyvidéken a kerületi gyerekek 12900 forintos, a külsős gyerekek pedig 24500 forintos heti díjért, Zuglóban 889 forintért táborozhatnak.

A teljes cikk a Pénzcentrumon olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pénzcentrum

vakáció

tábor

táborozás

árak

napközi