Özönlik a külföldi zöldség a hazai piacra: mi lesz így a magyar gazdákkal?

Agrárszektor   
  Megosztom
Özönlik a külföldi zöldség a hazai piacra: mi lesz így a magyar gazdákkal?

Elképesztő mennyiségű holland fokhagyma áramlott be 2023-ban Magyarországra, ráadásul mindez valószínűleg kínai áru volt.

A FruitVeb beszámolója szerint tavaly 3000 tonnára nőtt Magyarország fokhagyma behozatala, ami 500 tonnával haladja meg a 2022-es import mennyiségét - számolt be róla az Agrárszektor. Az éves termésmennyiség itthon 7000 tonna körüli, amihez 3000 tonna behozott áru társul, a hazai termés tehát nem fedezi a magyarországi igényeket. A szervezettől megtudtuk többek között azt is, hogy nagy a különbség a magyar és a kínai áru között, a Keletről érkezett fokhagymához képest ugyanis a hazai termék sokkal intenzívebb aromavilággal, megszokott ízzel, magasabb illóolajtartalommal rendelkezik.

A legfrissebb, 2023-as adatok szerint a fokhagyma hazai termőterülete 672 hektár, aminek a döntő része - 530 hektár - Csongrád-Csanádban és Békésben (95 hektár), valamint Bács-Kiskunban (30 hektár) található, az összes többi megyében 5 hektár alatti a terület

- közölte az Agrárszektorral a FruitVeb.

Hangsúlyozták, az utóbbi öt évben jelentősen csökkent a termőterület Magyarországon, a 2018-as 1170-ről a tavalyi 672 hektárra, ami 40 százalék körüli zsugorodásnak felel meg.

Az éves termésmennyiség 7000 tonna körüli, amihez 3000 tonna import és 400 tonna körüli export (elsősorban Horvátországba, Romániában és Szlovéniába) társul, tehát a hazai termés nem fedezi az igényeket itthon.

Ömlik az import fokhagyma Magyarországra

A 2022-es évig a 2500 tonna körüli hazai import döntő része, csaknem kétharmada (1500-1600 tonna) Spanyolországból érkezett, de fontos partner volt még Olaszország, Románia és Hollandia is (a hollandok alig folytatnak termesztést, ők re-exportot végeznek, és 30 ezer tonna kínai árut importálnak). Emellett az utóbbi években egyre nőtt Törökország szerepe, akik egyébként 150 ezer tonna körül termelnek egy évben (ez a teljes, 325 ezer tonnás uniós termelés fele).

A 2023-as évben már csaknem 3000 tonnára ugrott a behozatalunk, a spanyol import azonban jelentősen visszaesett (550 tonna) és helyét a holland (vélhetően kínai) áru vette át (1740 tonna), de Németországon és Ausztrián keresztül is érkeztek feltehetően kínai tételek - tudta meg lapunk a FruitVeB-től. Tehát míg az előző években importunk rohamosan nőtt, exportunk egyre csökkent, a 2021-es 683 tonnáról 2023-ra 409 tonnára esett vissza.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

élelmiszer

import

fokhagyma