Ezt jól kifogták a mázlista magyar gazdák: kiderült, hol aratnak nagyot a hétvégén

MTI   
  Megosztom
Ezt jól kifogták a mázlista magyar gazdák: kiderült, hol aratnak nagyot a hétvégén

A száraz, meleg idő ideális az aratáshoz, de az ország középső részein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek szükségük lenne esőre - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták: az elmúlt tíz napban többnyire 10 és 70 milliméter közötti csapadék hullott, a legtöbb a Dunántúlon és a Tiszántúlon, miközben egyes területek az országban csaknem teljesen szárazon maradtak. A felszínközeli talajréteg az ország nagyobb részén kellően nedves, a legszárazabb a fővárostól délre és keletre eső országrészben.

A felső 50 centiméteres réteg nedvessége a Duna-Tisza közén, a Dunántúl keleti szélén, illetve a Maros-Körös-közének nyugati felén kritikusan száraz. Az ország középső részén aszály, helyenként súlyos aszály van. A hőmérséklet 3-4 Celsius-fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál, a múlt hét közepén a napi maximumok 30 fok körül, a hét végén már 35 fok közelében alakultak, majd a hét elején mérséklődött a forróság.

Az előrejelzés szerint jó arató idő várható. A talaj sokat fog száradni, az aszályos terület kiterjedése nőni fog. A hőmérséklet emelkedik, a csúcshőmérséklet 30 fok fölött, 35 fok közelében valószínű. Ez a hőhullám tartósabbnak ígérkezik, a hónap közepéig jó eséllyel kitart - írták.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

mezőgadaság

aratás

agrometeorológia

időjárás

búza