Megkongatták a vészharangot: komoly veszélyben a hazai gyümölcsök, sürgős beavatkozásra lenne szükség

HelloVidék   
  Megosztom
Megkongatták a vészharangot: komoly veszélyben a hazai gyümölcsök, sürgős beavatkozásra lenne szükség

Egyre nagyobb gondot okoz a mezőgazdaságban az idénymunkások hiánya. Van, hol már napi 20 ezer forint körüli összeget is fizetnének, ha lenne kinek.

Az ATV Híradó beszámolója szerint hiába vannak a legmodernebb gépek a gazdáknál, alig találnak olyan szakembert, aki ezeket tudná használni. Egy a regölyi szántón dolgozó gazda azt monda az ATV stábjának, egyre nehezebb embereket találni, akik, ha értenek is az eszközökhöz, hajlandóak a földeken dolgozni.

Fiatalság nem akar a mezőgazdaságban dolgozni. Alkalmi munkások, barátok, ismerősök, régi emberek, öreg, idősebb emberek, a fiatalok ezek csak sok pénzt akarnak keresni, de dolgozni nem igen akarnak a mezőgazdaságban

– fogalmazott Dávid Zoltán gazdálkodó. A gazdák szerint már annyira nem találnak napszámosokat, hogy vannak olyan munkák, amelyeket kénytelenek kihagyni, mert nem találnak az elvégzéséhez munkatársakat.

Paczolai Csaba gazdálkodó pedig azt is hozzá tette: nagyon sokan elmentek külföldre dolgozni. Ott jobbak a bérek, jobbak a lehetőségek, munkakörülmények. „Mi erdészettel is foglalkozunk, növénytermesztéssel is foglalkozunk. Szinte lehet azt mondani, bizonyos munkafolyamatokat nem tudunk megcsinálni, mert nincs rá ember.

– tette hozzá.

Semmivel sem jobb a helyzet a Balatonhoz közeli szőlő ültetvényeken. Itt is nehezen találnak olyan embereket, akik hajlandóak, és tudnak is dolgozni. Gépekkel próbálják kiváltani a kézi munkát, de nem lehet mindent ember nélkül elvégezni. A gazdák azt mondják, hogy a szőlőkben is sokszor a családtagok, ismerősök, barátok segítenek. Hiába ígérnek egyre magasabb összeget, mert vagy a szakértelem hiány vagy az ilyenfajta munkától ódzkodás akadályozza a munkatársak keresését.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

gyümölcs

mezőgazdaság

felhívás