Kész katasztrófa, ami a hazai cukorborsóval történik itthon: ezt jó, ha mindenki tudja

Agrárszektor   
  Megosztom
Kész katasztrófa, ami a hazai cukorborsóval történik itthon: ezt jó, ha mindenki tudja

Magyarország az elmúlt években az Európai Unió harmadik legnagyobb zöldborsó-termelője volt és az exportpiacon is kiemelkedő helyet foglalt el, most viszont súlyos visszaesés tapasztalható az ipari ágazatban- derült ki az Agrárszektor mai cikkéből.

Hazánkban a zöldborsó termőterülete szinte folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, igaz, a trend, némileg megakadt legutóbb: 2022-ben 11-12 ezer hektár volt, 2023-ra pedig 12-13 ezer hektárra növekedett. Idén viszont ehhez képest nagyságrendileg 30-40-százalékos visszaesést tapasztalhatunk. A termőterületek jelentősen csökkentek és az időjárás sem volt jó hatással a termelésre. Idén a betakarítások a szokásosnál 2-3 héttel korábban kezdődtek és elmondható, hogy az idei zöldborsó termés mennyisége nagymértékben elmarad a várt, becsült mennyiségektől - közölte az Agrárszektor.

Losó József, a Mirelite Mirsa Zrt. igazgatóságának elnöke a lapnak elmondta, hogy a zöldborsó vetésterülete évről évre nagyon erősen változik, egyrészt a termelői kedvtől, másrészt az ipari igényektől függően. Elmondható, hogy területenként eltérően, de az idei termésmennyiség összességében rosszul alakult, országszerte jelentősen kevesebb zöldborsó termett az elmúlt évek adataihoz képest. A legfőbb gondot a betakarítás időszakában hullott jelentős mennyiségű csapadék okozta, de a jégeső okozta károk is hatalmas pusztításokat végeztek.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható, itt!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mezőgazdaság

borsó

agrárszektor