Kész, vége! Erősen korlátozzák az antibiotikum-használatot az EU-ban

HelloVidék   
  Megosztom
Kész, vége! Erősen korlátozzák az antibiotikum-használatot az EU-ban

Az Európai Parlament a múlt héten elfogadta az antibiotikum-használat korlátozását az állattenyésztésben, a jogszabály egy négy éve tartó egyeztetési folyamatot zárt le. A rendelkezés szerint gyógyszerekkel nem kompenzálhatóak a rossz tartási körülmények.

Az Európai Bizottság 2014 szeptembere óta dolgozik azon a problémán, hogy egyre több az antibiotikumokra rezisztens, az emberek gyógyítását is veszélyeztető mikroorganizmus. A jelenséget összekapcsolták a haszonállattartásban indokolatlanul nagy mennyiségben bevetett gyógyszerekkel.

Miután nyilvánvaló, hogy ezen készítmények az állatorvoslásban sem nélkülözhetőek, ki kellett dolgozni, hogy pontosan mikor, mit, hogyan vethetnek be az állatorvosok a gazdaságokban, illetve támogatni kell az új gyógyszerek fejlesztését is. Ezek keretfeltételeit rögzítették most egy uniós jogszabályban.

Ha a betegség jeleit csak egyetlen egyed mutatja a csoportban, akkor csak alapos orvosi indokkal - végszükség esetén - lehet a teljes csoportot kezelésben részesíteni. Az eddigi gyakorlat szerint az állatorvosok meglehetősen együttműködőek voltak a telepvezetővel, illetve tulajdonossal:

A kórokozók antibiotikumokkal szembeni rezisztenciáját meggátolandó a jogszabály felhatalmazza az Európai Bizottságot arra, hogy azonosítson bizonyos gyógyszereket, amelyeket csak embereken lehet alkalmazni. A szöveg továbbá világosan előírja, hogy az unió területére belépő élelmiszereknek is meg kell felelniük az itteni normáknak, vagyis nem elfogadható a hozamfokozás céljából adagolt antibiotikum használata. A jogszabályalkotók ezzel a helyi termelők versenyhátrányát szeretnék tompítani a kevésbé szigorú régiókból érkező, konkurens termékekkel szemben.

Az új készítmények kutatását a jogszabály azzal támogatja, hogy a fejlesztés során született adatok, technikai dokumentációk jogvédelmét és a gyógyszerek hosszabb idejű szabadalmi oltalmát írja elő.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

állattartás

európai parlament

antibiotikum

betegség

megelőzés