Télen is hódít a lakáskertészkedés: ezeket a zöldségeket a szobában is simán megtermelheted

Liszkai Attila   
  Megosztom
Télen is hódít a lakáskertészkedés: ezeket a zöldségeket a szobában is simán megtermelheted

Télen jóval nehezebb friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz jutni, mint az év többi részében. A boltokban és a piacokon még gondos válogatás után is megvan az esélye annak, hogy vízízű termékeket vásárolunk meg, de ennek nem feltétlen kell így lennie: magunk is termeszhetünk zöldségeket és gyümölcsöket odabent a lakásunkban.

Megérkezett a tél, azonban ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk a kertészkedésről! Előző cikkünkben a növények átteleltetéséről írtunk, most pedig olyan zöldségeket és gyümölcsöket mutatunk be, amik szobában is gondozhatóak, így továbbra is friss alapanyagokból készíthetjük ételeinket.

A szoba-veteményes elhelyezésénél a legjobb, ha rendelkezünk délre néző, nagy ablakokkal, amiken elég fény jut be a növényeknek. Amennyiben cserepes növényeket szeretnénk tovább gondozni a szobában, vigyük be őket és folytassuk öntözésüket, trágyázásukat ugyanúgy, mint tettük azt a szabadban.

Olyan trágyát érdemes választani, ami szagtalan és biztonságos, azaz nem tartalmaz semmilyen méreganyagot és nehézfémet, így biztonsággal használhatjuk családunk és háziállatunk környezetében is. Mindenképp a természetes, szerves trágyák közül válogassunk.

Nagyon fontos, hogy a fényigényes növényeknél pótolni kell a napsütést, mivel télen a nappalok túl rövidek ahhoz, hogy a növények eleget tudjanak fotoszintetizálni. Ehhez mindenképp be kell szerezünk olyan fényforrásokat, úgynevezett növénylámpákat, amik pótolják a Nap fényét. Ilyeneket találhatunk az interneten, vagy a kertészeti szaküzletekben. A teljes spektrumú, fluoreszkáló körték a legelterjedtebbek, és a legolcsóbbak.

A következő növényfajtákat érdemes szobában termeszteni

Sokféle fűszernövényt lehet termeszteni bent, például bazsalikomot, oregánót, zsályát, levendulát, mentát, kakukkfüvet, rozmaringot, vagy kaprot. Ezek közül a menta a leginkább árnyéktűrő, de néhány óra napsütésre neki is szüksége van. A bazsalikom és a kapor a leghőigényesebb, ezeknél arra figyeljünk, hogy éjszaka is szükségük van 15-16 fok melegre.

Az úgynevezett zöld levelű növények között is sok jó választás akad; ilyen a saláta, rukkola, spenót és a kelkáposzta, ezeknél célszerűbb, ha leszüreteljük őket, mielőtt teljesen megnőnének. Érdemes néhány hetente szüretelni őket, majd új magvakat elvetni, hogy mindig legyen friss készletünk. Ezeknek a növényeknek nem kell kiegészítő fény télen sem amennyiben olyan helyre ültetjük őket, ahol elegendő napfény éri őket. Ha délre néz az ablakunk az biztosan elég lesz nekik, ha ez nem megoldható, akkor is beérik napi 10-12 óra mesterséges fénnyel.

Gyümölcsöket nehéz szobában termeszteni, mert a legtöbbnek rengeteg napfényre és hőre van szüksége ahhoz, hogy megérjen. A gyümölcsök közül a koktélparadicsomokat a legkönnyebb bent termeszteni; beérik mesterséges fénnyel, igaz, hogy ebből legalább 16 órára van szükségük naponta. Fontos, hogy éjjel is legalább 16 fokra fűtött helységben legyenek. Nappal 23-26 fokra van szükségük.

A chili paprikákat - például cayenne, jalapeno, habanero - nagyon könnyű szobában termeszteni. Minél kisebb fajta a paprika, annál könnyebben érik meg. Az ideális fény és hőmérséklet igényük megegyezik a koktélparadicsoméval.

A citrom- és narancsfélék közül törpe-citrus fajták azok, amiket érdemes a szobában nevelni, vagy átteleltetni. Citrusféléket azért jó bent termeszteni, mert több fajtájuk télen is érik. A legeredményesebb, ha virágcserépbe ültetjük őket, mert akkor meg tudjuk tenni, hogy tavaszra még kint hagyjuk őket, majd ősszel, mikor az éjjeli hőmérséklet 10 fok alá csökken, bevisszük őket a szobába. A narancs és a grapefruit rendkívül nehezen érik meg odabent, ellentétben a citrommal és a lime-al, ami szép termést hozhat. Trópusi növények lévén rengeteg fényre van szükségük a fejlődéshez; legalább 8 óra napsütés, vagy 16 óra növénylámpa-fény elég nekik.

A gyömbért igen nehéz életben tartani a lakásban, mivel rengeteg fényre és magas páratartalomra van szüksége, ráadásul állandó 20 fok szükséges neki. Van azonban egy módszer, amivel a gyömbért is megmenthetjük télen, ehhez pedig nem kell más, mint egy nagy terrárium, ami könnyen létrehozható bármilyen akvárium felhasználásával, az egyetlen lényeges dolog, legalább 60 centiméter magas legyen. A gyömbérnél fontos, hogy legyen elég hely a gyökérnek, így legalább 15 centiméter mély cserépbe ültessük el a magokat. Legalább napi 8 óra napfény, vagy 16 óra növénylámpa-fény szükséges fejlődésükhöz.

A csírákat – például mungóbab, lucerna - a legkönnyebb megnöveszteni, legegyszerűbb, ha csíráztató készletet vásárolunk hozzá, de ezt könnyedén előállíthatjuk akár házilag is; elég beszereznünk egy befőttes üveget, és a fedőjét kilyuggatnunk. Áztassuk be a csírákat egy-két napra, majd hagyjuk őket kicsírázni a befőttes üvegben, ezután öblítsük le őket naponta kétszer. Nem igényelnek napfényt, elég nekik annyi fény, amennyi általában van egy szobában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

veteményes

kertészet

kertészkedés

növény

tél