Állami ingyenpénzt kaphatnak a zártkertek tulajai: érik az újabb pályázat

HelloVidék   
  Megosztom
Állami ingyenpénzt kaphatnak a zártkertek tulajai: érik az újabb pályázat

Magyarországon a zártkertek állapota sok helyen jelentősen leromlott az elmúlt évtizedekben, a helyzet javítása érdekében meghirdetésre került a Zártkert Program, amelynek keretében kizárólag önkormányzatok pályázhattak, legfeljebb 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra. A kialakult problémák megoldásában viszont hatalmas segítséget jelentene az is, hogyha a jövőben a támogatásokra magánszemélyek, vagy azok társulásai is pályázhatnának.

Magyarországon a zártkertek nagyságát 200 ezer hektárra, a tulajdonosok számát pedig 5-6 millióra becsüli az Agrárminisztérium. Utóbbi magas szám részben abból ered, hogy az elmúlt évtizedekben rengeteg ember szerzett öröklés útján zártkertet, vagy zártkerti tulajdonrészt. Azoknak a száma, akik a zártkertekkel érdemben foglalkoznak, akik megművelik azokat a falusi szőlőhegyeket és gyümölcsösöket, amelyeket korábban nem vontak be a szövetkezetekbe, és amelyeken paraszti gazdálkodás folyt, kevesebbre tehető.

A helyzet javítása érdekében a kormány a korábbi évek szerényebb összegű támogatásait követően nagyon helyesen meghirdetett a Zártkert Programot, amelynek keretében 2018. január 31-ig 2 milliárd forintra pályázhattak az önkormányzatok. A projektenként legfeljebb 10 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásokkal az Agrárminisztérium elsődleges célja az volt, hogy megteremtse azt a háttér-infrastruktúrát, amely az elhanyagolt területek újra gondozásba vételét, illetve a területek megközelítését segíti elő. Ennek megfelelően öt olyan területet jelöltek meg, amelyekre pályázhattak az önkormányzatok:

  1. Külterületen elhelyezkedő zártkertek, kiskertek megközelítését szolgáló, kapcsolódó út, földút, valamint az útszakaszhoz kapcsolódó csapadékvíz elvezetését biztosító (nyílt, felszíni) csatornahálózat karbantartásához kapcsolódó fejlesztések (kivéve erőgépek és eszközbeszerzés)
  2. Vízvételi hely kialakítása, kút létesítése, illetve víz-visszatartáshoz kapcsolódó kisléptékű víztároló kapacitás kiépítése (esővízgyűjtő rendszer kiépítése)
  3. Villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztések (hagyományos, vagy alternatív energiaforrásokkal táplált kisfeszültségű villamosenergia-hálózat elsősorban felszín alatti kiépítése)
  4. Vadkerítés létesítése, vadgazdálkodási/vadvédelmi elemek építése
  5. Területrendezés, gyümölcsfa- és/vagy szőlőtelepítés

Az érdeklődés természetesen hatalmas volt, a tárca tájékoztatása szerint a megadott határidőre összesen 688 támogatási kérelem érkezett be, amelyekben az önkormányzatok több mint 6,5 milliárd forint támogatási összeget jelöltek meg. A formai ellenőrzést és hiánypótlást követően végül 495 pályázatot fogadtak be és értékeltek a szakemberek, amelyekből az idén 198 nyertes önkormányzat valósíthatta meg fejlesztési terveit.

Nagy szükség lenne a magánszemélyek támogatására

Ahogy a fentiekből már kiderült, eddig a Zártkert Program kizárólag az önkormányzatokra vonatkozott, ők tudtak pályázni a vissza nem térintendő támogatásra. Pedig a magyarországi zártkertek jövője szempontjából legalább ennyire fontos lenne, hogy a magánszemélyeknek is lehetőséget biztosítsanak arra, hogy támogatásokhoz jussanak. Látni kell ugyanis, hogy a kialakult problémák megoldására az önkormányzatok önmagukban kevesek, nagyon fontos lenne a tulajdonosokat is motiválttá tenni abban, hogy foglalkozzanak az elhanyagolt területeikkel.

Pedig óriási segítség lenne például az, hogyha a magántulajdonosok, vagyok azok társulásai az önkormányzatokhoz hasonlóan pályázhatnának megfelelő minőségű utak építésére, vízvételi helyek, vagy kutak létesítésére, villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztésekre, vadkerítések építésére, vagy éppen gyümölcsösök telepítésére.

Mindez hozzájárulhatna ahhoz, hogy az elhanyagolt területeket újra gondozásba vegyék azok a tulajdonosok, akik korábban azért hagyták csak sorsukra jellemzően megörökölt zártkertjüket, mert saját forrásból nem tudták a számukra megfelelő körülményeket kialakítani. Továbbá a pályázati pénzek elősegíthetnék, felgyorsíthatnák azt a folyamatot, hogy ezek az elhanyagolt, jellemzően nagyon nyomott áron kínált zártkertek új, gondoskodó tulajdonosra találjanak.

Ajándékpénz nincs; ingyenhitel van!

Bár vissza nem térítendő támogatások még nem érhetőek el, jó hír a zártkertek tulajdonosainak, hogy jelentősen lazultak a lakossági energiahatékonysági hitel feltételei. Ennek keretében napelemre, ablakcserére, hőszigetelésre és egyéb energiahatékonyság javítására szolgáló tevékenységre lehet forrást kérnie most már a zártkertek tulajdonosainak is. A ténylegesen nulla százalékos kamatozású, akár 20 éves futamidőre kérhető uniós hitelprogramban a tervezett projekt legalább 10 százalékát kitevő önerőre van szükség, a többi 90 százalék kérhető hitelként.

A hitelprogram részleteiről a Portfolio számos cikkben írt korábban, például itt, itt, és itt, illetve a tavaly késő nyári és az idén januári jelentős szabálylazítás részleteit is megírták. Ezek mellett érdemes átolvasni a termékdokumentációt (GINOP és VEKOP) a szabályok pontos és teljeskörű megismerése érdekében.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zártkert

zártkert program

támogatás