Állami ingyenpénzt kaphatnak a zártkertek tulajai: érik az újabb pályázat

HelloVidék   
  Megosztom
Állami ingyenpénzt kaphatnak a zártkertek tulajai: érik az újabb pályázat

Magyarországon a zártkertek állapota sok helyen jelentősen leromlott az elmúlt évtizedekben, a helyzet javítása érdekében meghirdetésre került a Zártkert Program, amelynek keretében kizárólag önkormányzatok pályázhattak, legfeljebb 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra. A kialakult problémák megoldásában viszont hatalmas segítséget jelentene az is, hogyha a jövőben a támogatásokra magánszemélyek, vagy azok társulásai is pályázhatnának.

Magyarországon a zártkertek nagyságát 200 ezer hektárra, a tulajdonosok számát pedig 5-6 millióra becsüli az Agrárminisztérium. Utóbbi magas szám részben abból ered, hogy az elmúlt évtizedekben rengeteg ember szerzett öröklés útján zártkertet, vagy zártkerti tulajdonrészt. Azoknak a száma, akik a zártkertekkel érdemben foglalkoznak, akik megművelik azokat a falusi szőlőhegyeket és gyümölcsösöket, amelyeket korábban nem vontak be a szövetkezetekbe, és amelyeken paraszti gazdálkodás folyt, kevesebbre tehető.

A helyzet javítása érdekében a kormány a korábbi évek szerényebb összegű támogatásait követően nagyon helyesen meghirdetett a Zártkert Programot, amelynek keretében 2018. január 31-ig 2 milliárd forintra pályázhattak az önkormányzatok. A projektenként legfeljebb 10 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásokkal az Agrárminisztérium elsődleges célja az volt, hogy megteremtse azt a háttér-infrastruktúrát, amely az elhanyagolt területek újra gondozásba vételét, illetve a területek megközelítését segíti elő. Ennek megfelelően öt olyan területet jelöltek meg, amelyekre pályázhattak az önkormányzatok:

  1. Külterületen elhelyezkedő zártkertek, kiskertek megközelítését szolgáló, kapcsolódó út, földút, valamint az útszakaszhoz kapcsolódó csapadékvíz elvezetését biztosító (nyílt, felszíni) csatornahálózat karbantartásához kapcsolódó fejlesztések (kivéve erőgépek és eszközbeszerzés)
  2. Vízvételi hely kialakítása, kút létesítése, illetve víz-visszatartáshoz kapcsolódó kisléptékű víztároló kapacitás kiépítése (esővízgyűjtő rendszer kiépítése)
  3. Villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztések (hagyományos, vagy alternatív energiaforrásokkal táplált kisfeszültségű villamosenergia-hálózat elsősorban felszín alatti kiépítése)
  4. Vadkerítés létesítése, vadgazdálkodási/vadvédelmi elemek építése
  5. Területrendezés, gyümölcsfa- és/vagy szőlőtelepítés

Az érdeklődés természetesen hatalmas volt, a tárca tájékoztatása szerint a megadott határidőre összesen 688 támogatási kérelem érkezett be, amelyekben az önkormányzatok több mint 6,5 milliárd forint támogatási összeget jelöltek meg. A formai ellenőrzést és hiánypótlást követően végül 495 pályázatot fogadtak be és értékeltek a szakemberek, amelyekből az idén 198 nyertes önkormányzat valósíthatta meg fejlesztési terveit.

Nagy szükség lenne a magánszemélyek támogatására

Ahogy a fentiekből már kiderült, eddig a Zártkert Program kizárólag az önkormányzatokra vonatkozott, ők tudtak pályázni a vissza nem térintendő támogatásra. Pedig a magyarországi zártkertek jövője szempontjából legalább ennyire fontos lenne, hogy a magánszemélyeknek is lehetőséget biztosítsanak arra, hogy támogatásokhoz jussanak. Látni kell ugyanis, hogy a kialakult problémák megoldására az önkormányzatok önmagukban kevesek, nagyon fontos lenne a tulajdonosokat is motiválttá tenni abban, hogy foglalkozzanak az elhanyagolt területeikkel.

Pedig óriási segítség lenne például az, hogyha a magántulajdonosok, vagyok azok társulásai az önkormányzatokhoz hasonlóan pályázhatnának megfelelő minőségű utak építésére, vízvételi helyek, vagy kutak létesítésére, villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztésekre, vadkerítések építésére, vagy éppen gyümölcsösök telepítésére.

Mindez hozzájárulhatna ahhoz, hogy az elhanyagolt területeket újra gondozásba vegyék azok a tulajdonosok, akik korábban azért hagyták csak sorsukra jellemzően megörökölt zártkertjüket, mert saját forrásból nem tudták a számukra megfelelő körülményeket kialakítani. Továbbá a pályázati pénzek elősegíthetnék, felgyorsíthatnák azt a folyamatot, hogy ezek az elhanyagolt, jellemzően nagyon nyomott áron kínált zártkertek új, gondoskodó tulajdonosra találjanak.

Ajándékpénz nincs; ingyenhitel van!

Bár vissza nem térítendő támogatások még nem érhetőek el, jó hír a zártkertek tulajdonosainak, hogy jelentősen lazultak a lakossági energiahatékonysági hitel feltételei. Ennek keretében napelemre, ablakcserére, hőszigetelésre és egyéb energiahatékonyság javítására szolgáló tevékenységre lehet forrást kérnie most már a zártkertek tulajdonosainak is. A ténylegesen nulla százalékos kamatozású, akár 20 éves futamidőre kérhető uniós hitelprogramban a tervezett projekt legalább 10 százalékát kitevő önerőre van szükség, a többi 90 százalék kérhető hitelként.

A hitelprogram részleteiről a Portfolio számos cikkben írt korábban, például itt, itt, és itt, illetve a tavaly késő nyári és az idén januári jelentős szabálylazítás részleteit is megírták. Ezek mellett érdemes átolvasni a termékdokumentációt (GINOP és VEKOP) a szabályok pontos és teljeskörű megismerése érdekében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zártkert

zártkert program

támogatás