Eddig senkinek sem sikerült megfejtenie a Dráva titkát

HelloVidék   
  Megosztom
Eddig senkinek sem sikerült megfejtenie a Dráva titkát

Vízügyi szakemberek vizsgálják a Dráva medermélyülését egy jelenleg zajló projektben. Ennek az eddig megállapított mértéke a hosszú távú adatok elemzése alapján átlagosan három centimétert jelent évente a folyó magyarországi szakaszán.

A szakemberek még nem tudják a mélyülés pontos okát, de a múltbeli folyószabályozási tevékenység, a mederkotrások és a vízierőművek építése kisebb-nagyobb mértékben hatással volt a medermélyülés folyamatára. A feltáró jellegű elemzések után születhetnek döntések, írja a Sonline.hu.

A megoldási lehetőségek egy részének megvalósítása várhatóan túllép a vízügyi ágazaton és az országhatáron. A kijelölt feladatok jelen pillanatban még nem ismertek. Ám mivel a Dráva határfolyó, a vele összefüggő vízgazdálkodási tevékenységek egyeztetést igényelnek a Horvát Köztársasággal. Ennek módját jogszabályok határozzák meg. A Dráva folyó vízszintje a természet törvényszerűségeit követve, évszakonként, sőt napi szinten is folyamatosan változik.

– mondta Pinczehelyi-Tátrai Tímea, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense.

A Dráva menti területeken a csökkenő talajvízszint a mezőgazdasági célú hasznosítást éppúgy érinti, mint a természetes élőhelyek átalakulását. A káros hatások egy részét már eddig is igyekezett kiküszöbölni a vízügyi szakma, ennek egyik eredménye, hogy jelenleg a Dráva folyóból mederanyag eltávolítás kizárólag a folyó medrének szabályozása és fenntartása érdekében, engedély birtokában végezhető el. Ha bármilyen hosszú távú döntés is születik a témában, annak meghozatala társadalmi szintű és országok közötti konszenzust igényel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

dráva

víz