Eddig senkinek sem sikerült megfejtenie a Dráva titkát

HelloVidék   
  Megosztom
Eddig senkinek sem sikerült megfejtenie a Dráva titkát

Vízügyi szakemberek vizsgálják a Dráva medermélyülését egy jelenleg zajló projektben. Ennek az eddig megállapított mértéke a hosszú távú adatok elemzése alapján átlagosan három centimétert jelent évente a folyó magyarországi szakaszán.

A szakemberek még nem tudják a mélyülés pontos okát, de a múltbeli folyószabályozási tevékenység, a mederkotrások és a vízierőművek építése kisebb-nagyobb mértékben hatással volt a medermélyülés folyamatára. A feltáró jellegű elemzések után születhetnek döntések, írja a Sonline.hu.

A megoldási lehetőségek egy részének megvalósítása várhatóan túllép a vízügyi ágazaton és az országhatáron. A kijelölt feladatok jelen pillanatban még nem ismertek. Ám mivel a Dráva határfolyó, a vele összefüggő vízgazdálkodási tevékenységek egyeztetést igényelnek a Horvát Köztársasággal. Ennek módját jogszabályok határozzák meg. A Dráva folyó vízszintje a természet törvényszerűségeit követve, évszakonként, sőt napi szinten is folyamatosan változik.

– mondta Pinczehelyi-Tátrai Tímea, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense.

A Dráva menti területeken a csökkenő talajvízszint a mezőgazdasági célú hasznosítást éppúgy érinti, mint a természetes élőhelyek átalakulását. A káros hatások egy részét már eddig is igyekezett kiküszöbölni a vízügyi szakma, ennek egyik eredménye, hogy jelenleg a Dráva folyóból mederanyag eltávolítás kizárólag a folyó medrének szabályozása és fenntartása érdekében, engedély birtokában végezhető el. Ha bármilyen hosszú távú döntés is születik a témában, annak meghozatala társadalmi szintű és országok közötti konszenzust igényel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

dráva

víz