Újabb fronton pusztít a klímaváltozás: örüljünk, amig van talajvíz!

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb fronton pusztít a klímaváltozás: örüljünk, amig van talajvíz!

A talajvíz hiányának veszélye fenyegeti a jövő generációit a klímaváltozás miatt a Nature Climate Change című tudományos lap egyik tanulmánya szerint.

A kutatás szerint a következő 100 évben a világ talajvízraktárának csak fele fog teljesen feltöltődni vagy egyensúlyba kerülni. A jelenségért a szélsőségesen száraz időszakok vagy a heves esőzések felelősek, amelyek következményei azonban csak késleltetve jelentkeznek, derül ki a Nature Climate Change cikkéből.

A tudósok talajvíz-adatok alapján készült számítógépes modellekre alapozták jóslataikat. Az eredmények a kutatók szerint riasztóak.

Ez egy környezetvédelmi időzített bomba, mert a klímaváltozásnak a talajvíz újraképződésére vonatkozó minden jelenlegi következménye hosszú idő múlva fogja befolyásolni teljes mértékben a folyók vagy a vizes területek alap vízhozamát.

- mondta Mark Cuthbert, a Cardiffi Egyetem kutatója.

A folyamat, amelynek során az esővíz átszűrődik és a mélyebb talajrétegekben talajvízként összegyűlik, évszázadokon át is eltarthat. A pontos időtartam régióról régióra változik. A manapság rendkívül száraz területeken, mint amilyen a Szahara is, ez a folyamat több évezredet is igénybe vehet.

Az emberiség nincs tudatában ennek a problémának; Cuthbert szerint "a talajvíz nem szerepel az emberek gondolatai között", holott ez a hatalmas rejtett forrás támogatja az élelmiszer termelését világszerte. A talajvízforrásokat már ma is jelentősen veszélyezteti az emberek növekvő száma és az élelmiszer-termelés mértékének ezzel járó növekedése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kutatás

klímaváltozás