Ezzel az 5 növénnyel egy talpalatnyi földterületen is rommá keresheted magad

HelloVidék   
  Megosztom
Ezzel az 5 növénnyel egy talpalatnyi földterületen is rommá keresheted magad

A földművelésről a legtöbb embernek a gabonafélék, esetleg zöldségek és gyümölcsök termesztése jut eszébe, amikhez nagy földterületek szükséges. Léteznek viszont olyan növények, amiknek termesztéséhez jóval kisebb birtok is elég, és sokkal jobb áron lehet eladni a termést, mint gondolnánk. A Hellovidék cikkében öt olyan növényt gyűjtötte össze, ami nem igényel nagy földterületet, könnyű termeszteni, és rendkívül jó áron eladható.

Sáfrány

A sáfrány az egyik legdrágább kulináris növény a világon, főképp azért, mert a szárított sáfrányt a növény apró virágainak fonalszerű bibéjéből készítik. Körülbelül 50 ezer virág szükséges 1 font – azaz körülbelül 45 dkg - szárított sáfrány elkészítéséhez. Ehhez negyed hektár földre van szükség.

A sáfránynak legjobban a száraz területek kedveznek, ahol enyhék a telek. Az amerikai Vermont Egyetem melegházak használatát ajánlja a termesztőknek, annak érdekében, hogy a sáfrány életképesebb legyen. A sáfrányvirág hagymás növény, és nagyon nehéz magból reprodukálni, így a termesztőknek a legcélravezetőbb, ha a hagymagumókat vásárolják meg és ültetik el.

Ginszeng

A ginszeng egy gyógyhatású gyökér, ami eredetileg erdőkben él, és elképesztő árakon kel el, főként az ázsiai vásárlók körében. A ginszenget nyitott mezőkre is lehet ültetni, bár úgy csak a rendes ár töredékéért lehet eladni, mivel a növény így nem tekinthető gyógyhatásúnak. A vad ginszeng egyre ritkábbá válik, és ez árát is megnöveli. A ginszenget sokan faültetvényeken termesztik, az ilyen ginszeng már felveszi árában a versenyt a vad ginszenggel, 45 dekagramm 84000 és 196000 forint értékben kel el belőle.

A legtöbb erdő megfelel a ginszeng termesztésre, a lényeg az, hogy az erdő elég öreg legyen ahhoz, hogy a falombok teljes árnyékot biztosíthassanak a ginszengnek. A nedves, de jó vízelvezetésű talaj ideális számára. A ginszenget általában ősszel ültetik el magból, aminek azonban borsos ára van: 45 dekagramm körülbelül 59000 forintba kerül. A magokat ültessük el a természetes talajba, trágyát vagy műtrágyát nem szükséges használnunk. Bár a ginszeng árfolyama évről évre változik, általában elég magas áron eladható, az egyetlen nagy negatívuma, hogy a ginszeng gyökérnek 5-10 év kell ahhoz, hogy akkorára nőjön, hogy érdemes legyen eladni.

Levendula

Ennek az átlagos kerti növénynek rengeteg kereskedelmi felhasználása létezik, ide tartozik például az illóolaj, a levendulás szappan és testápoló. A Profitable Plants Digest jelentése alapján egy nyolchektáros levendulaültetvénynek az már elkészített termékekből 1 millió dollár (azaz majdnem 280 millió forint) a bevétele évenként. A levendula eladásának legegyszerűbb módja, amibe a legkevesebbet kell befektetni, az a szárított virágcsokrok előállítása. Egy 1 hektáros területen körülbelül 12 ezer csokor termeszthető egy évben, ami csokronként körülbelül 2800 forintért kel el a kiskereskedelmi piacon.

A levendula sokféle éghajlaton megél, de jó vízelvezetésű talaj kell neki. Öntözni és trágyázni nem szükséges. További jó tulajdonsága, hogy nagyon ellenálló a betegségekkel szemben és rendkívül gyorsan nő. A levendula dugványokkal nagyon könnyen szaporítható, ha pedig üvegházban neveljük, akkor már a második évre nagy mennyiségű virágot tud produkálni. A levendula az ültetés után legalább 10 évig hoz még virágokat. Ha kivirágzott, csak kössük össze a szárakat és akasszuk fel őket egy csűrben, vagy fészerben, a lényeg az, hogy jól szellőző helyen tartsuk őket, amíg kiszáradnak. Kiszárításukhoz legalább egy hét szükséges.

Goji bogyók

Ez a bogyóféle Kínában őshonos. A szárított goji bogyók általában 45 dekagrammonként 5500 forint értékben kelnek el, míg a friss bogyók jóval drágábbak a piacon. A hozam goji bogyók esetén körülbelül 3200 kilogramm hektáronként.

A goji bogyók közeli rokonai a paradicsomoknak, körülbelül ember magas cserjéken nőnek. A bogyóknak nagy a betegségekkel szembeni ellenállása, és éghajlattól és talajminőségtől függetlenül megélnek bárhol, sőt, annyira erősek, hogy nem ritkán az élőhelyük melletti területekre is átterjednek. Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű bogyót termesszünk, érdemes jól megválasztani a goji bogyó fajtáját, a legjobbak a Crimson Star és a Phoenix Tears. Az ültetés után két évet kell várni az első aratásra, de négy-öt évbe is beletelhet mire a bokrok teljesen kifejlődnek, és elérik maximális termőképességüket.

Bambusz

A legjövedelmezőbb növények nem mindig ehetőek: a bambuszt rengeteg mindenre használják, épp ezért jó befektetésnek számít. A bambuszból nem csak bútorokat készítenek, parketta és textil is készül belőle. Attól függően, hogy milyen piacra szánjuk különféle feldolgozási módokra lehet szükség, azonban vannak opciók is, amikhez elég egyszerűen felnevelni a bambuszt és már eladhatjuk őket.

A bambusz nem magból nő, hanem a bambusz gyökeréből kell elültetni kis tönköket. Mivel a bambusz nagyon agresszív terjeszkedésre képes, ezért ügyeljünk arra, hogy ne ültessük közvetlenül más termény mellé. A bambusz sok vizet igényel és a nitrogén-dús trágyát, erre bármilyen állat ürüléke megfelel. A bambusz fajtájától függően 3-10 év is szükséges lehet ahhoz, hogy teljesen kifejlődjön. A beültetett bambusztő 2-3 évig semmilyen komolyabb fejlődést nem mutat, ez idő alatt ugyanis a földalatti részei fejlősnek ki. Ezt követően szinte robbanásszerűen nőni és szaporodni kezd.

Via: Modern Farmer

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

bambusz

sáfrány

ginszeng

levendula