Felújított temetővel és négynapos ünnepséggel emlékeznek meg Balassagyarmat hőseiről

MTI   
  Megosztom
Felújított temetővel és négynapos ünnepséggel emlékeznek meg Balassagyarmat hőseiről

Átadták az első világháborúban és az 1919-es városvédő harcban elesett katonák sírjait őrző, felújított hősi temetőt vasárnap Balassagyarmaton. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az ünnepségen úgy fogalmazott, hogy a balassagyarmati hősök ma is példát adnak hazaszeretetből, bátorságból, hősiességükből erőt meríthetünk a 21. század kihívásaihoz is.

Az 1918-as év még nem jelentette a háború végét. Tisza István miniszterelnök meggyilkolásával erőszakos, zűrzavaros, idegen érdekeket szolgáló helyzet alakult ki Magyarországon, és ebben a nehéz történelmi időszakban, 1919 januárjában, a demarkációs vonalat átlépve szállta meg Balassagyarmatot a csehszlovák katonaság. Katonák, vasutasok és a városi polgárok összefogása, fegyveres felkelése végül január 29-én elérte célját: letörték az idegen hatalmi törekvéseket: felszabadították Balassagyarmatot. A város méltán érdemelte ki a Civitas Fortissima, vagyis a legbátrabb város kitüntető címet, mondta el Németh Szilárd.

A felújított hősi temető átadásával, valamint a cseh és magyar katonasíroknál elhelyezett koszorúkkal emlékezzünk ma a nagy háború valamennyi hősi halált halt áldozatára, mondta Németh Szilárd.

A város hosszú évtizedek alatt nemcsak az 1919-es események hőseinek, hanem különböző nemzetek elhunyt katonáinak emléke előtt is tiszteleg a hősi temetőben, mondta el Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete és Múzeuma, valamint Balassagyarmat önkormányzata közös rendezvényén.

A temetőt a minisztérium segítségével katonák és az önkormányzat alkalmazásában állók tették rendbe, és elkészült egy palóc motívumokkal díszített, faragott díszkapu is. Négynapos ünnepség keretében ünnepli Balassagyarmat a Civitas Fortissima századik évfordulóját: a polgárok, vasutasok nélkül elveszett volna az országnak ez a része, mondta el a polgármester.

Takács Tamás ezredes, a Tábori Lelkészi Szolgálat katolikus, és Mészáros László alezredes, a szolgálat protestáns lelkésze megemlékező imája után a résztvevők megkoszorúzták az elesettek emlékművét. Németh Szilárd és Medvácz Lajos mellett koszorút helyezett el Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, Balla Mihály országgyűlési képviselő, a Civitas Fortissima Kör, a vitézi rend, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, a Csemadok nagykürtösi választmánya is.

A koszorúzás után díszsortűz dördült el a hősi halottak tiszteletére. A Himnusszal kezdődött ünnepség a katonazenekar közreműködésével a Szózattal és a Magyar takarodóval zárult, majd a résztvevők az egyes katonasíroknál is elhelyezték a megemlékezés virágait a balassagyarmati hősi temetőben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

temető

katona

balassagyarmat