Ilyen egyszerűen, fillérekből termeszthetsz otthon áfonyát: 5 lépésben a szüretig

Liszkai Attila   
  Megosztom
Ilyen egyszerűen, fillérekből termeszthetsz otthon áfonyát: 5 lépésben a szüretig

Az áfonya nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Az egyetlen baj vele az ára, de ha van egy kis helyünk a kertben akár magunk is termeszthetünk áfonyát.

A bogyófélék nagyon egészségesek, főképp az áfonya, ami serkenti az agyműködést, csökkenti a rák kialakulásának esélyeit, és jót tesz a szív és érrendszernek. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és nagyon ízletes, akár magában, akár pitébe sütve, ráadásul jól fagyasztható, így akár hosszú távra is elraktározhatunk belőle. Egyetlen szépséghibája, hogy rettentően drága. Áfonyát akár magunk is termeszthetünk, mivel minden éghajlaton megél. A HelloVidék összegyűjtötte azokat a lépéseket, amiket betartva bárki áfonyatermesztésbe kezdhet.

1. Válasszuk ki a megfelelő fajtát

Az áfonyának sok fajtája van, épp ezzel magyarázható, hogy bármilyen éghajlaton termeszthető. A keskeny levelű áfonya (lowbush blueberry ) például a hidegebb éghajlatot kedveli, és sokáig megtartja bogyóit. Az északi széles levelű áfonya (northern high bush blueberry) a hegyes területeket kedveli, főként az Amerikai Egyesült Államok keleti részén terem, míg a déli széles levelű áfonyának (southern high bush blueberry) az enyhébb időjárás kedvez. A nyúlszemű áfonya (rabbiteye blueberry) a magas páratartalmat és a kifejezetten meleg éghajlatot részesíti előnyben, míg a Saskatoon fajta pont, hogy a fagyos területeken tud szépen fejlődni.

2. Ültessük el jókor, jó helyre

Általánosságban az áfonyát késő télen, vagy kora tavasszal szokták elültetni, amikor még fagy reggelente, ugyanis a növénynek hideg időre van szüksége, amíg megnöveszti gyökereit. Ha nem a természetes talajba, hanem tároló ládába ültetjük, akkor is be kell tartanunk ezt a szabályt. Az áfonyát mindenképp napos helyre ültessük, jó vízelvezetésű talajba, aminek pH tartalma 5,5 és 6,0 közötti. Az, hogy milyen távol ültetjük az áfonyákat egymástól, a fajtától függ: a keskenylevelű áfonyánál körülbelül 30 centiméter, míg a Saskatoon áfonyánál 3,5 méter hely szükséges a növények között. Fontos, hogy legalább 6 centiméter mélyre ültessük el a palántát.

3. Biztosítsunk megfelelő kémhatású talajt

A legtöbb növény 6 és 7 pH értékű földben érzi jól magát, ami enyhén savasnak számít, de mint írtuk az áfonyának kezdetben ennél lúgosabb talaj kell. Később azonban, az ősz közeledtével, amikor a növény már megerősödött, az áfonya még az átlagosnál is magasabb savas kémhatású talajt igényel, tehát az ideális pH érték jó, ha valamivel alacsonyabb, mint 6.

Sok biokertész ként használ a talaj savasítására, de az is megteszi, ha tölgyfa leveleket aprítunk fel, vagy fenyőfa tüskéket gyűjtünk össze és összekeverjük a földdel. Egy másik jó lehetőség, főként a az áfonyánk ládában van, hogy ecetet keverünk össze vízzel, és ezzel öntözzük meg a növényt. Ez utóbbi módszernél a helyes arány a következő; két evőkanál ecet keverjünk el 3,7 liter vízben.

4. Gondozzuk az áfonyát, hogy egészséges maradjon

Az áfonya nem képes közvetítő nélkül szaporodni, ezért érdemes legalább 3, vagy több növényt ültetni, hogy a madarak és méhek be tudják porozni a palántákat. Az első évben a legjobb, ha leszedjük a virágait, hogy a növény minden energiáját a növekedésre fordítsa a termés helyett. Ha közeleg a nyár vége, tegyük savasabbá a talajt, a fent említett módszerek egyikével.

Metsszük meg alaposan a növényt, ez nagyon fontos, ha otthon termesztjük. A megfelelő metszésnél arra kell figyelnünk, hogy körülbelül ugyan annyi fiatal vessző legyen, mint öreg. Az egészsége áfonya legalább egy új vesszőt növeszt évente. Az öreg vesszőket a talaj magasságában metsszük le, ez segít a növénynek, - főleg a széles levelű fajtáknak - hogy ne nőjenek túl magasra, és nagyobb bogyókat teremjenek. Az új hajtások metszésével elérhetjük, hogy több elágazás keletkezzen a vesszőkön és így bokrosabbá váljon a növény, ezáltal több hely lesz a bogyóknak.

5. Szüreteljük le a termést

Ha már kékek a bogyók, várjunk még néhány napot, és csak utána kezdjünk szüretelésbe, mert kell nekik az a kis plusz idő, hogy teljesen kifejlődjenek és ízük is megfelelően zamatos legyen.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

áfonya

termesztés