Óvatosan a levélégetéssel: már 585 szabadtéri tűzeset történt Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Óvatosan a levélégetéssel: már 585 szabadtéri tűzeset történt Magyarországon

Az elmúlt napok enyhe és csapadékmentes időjárása miatt sokan neki kezdenek a kerti munkáknak, emiatt az ország számos pontján gyulladt meg az aljnövényzet. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák.

Már 585 esetben riasztották a tűzoltókat idén szabadtéri tűzesetek miatt. A kerti zöldhulladék égetésnek egy halálos áldozata is van, néhány napja egy ember életét vesztette, miután a ruhája lángra kapott Kecskemét külterületén.

Belterületen csak ott van lehetőség a kerti zöldhulladék elégetésére, ahol van kifejezetten erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak. Ez pontosan szabályozza, mely napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni, ilyen szabályozás hiányában tilos ez a tevékenység. Tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi, derül ki a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának közleményéből.

Akkor előzhetőek meg a károk a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival. A külterületen végzett égetés engedélyhez kötött, így előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal a lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését.

A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után.

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogy soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a szabadban meggyújtott tüzet, és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének. Ha már megtörtént a baj, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívószámot!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tűz

tűzeset

katasztrófavédelem

zöldhulladék égetés

zöldhulladék

tűzoltóság