Tudtad? Ez az 5 haszonállat jóval okosabb, mint a kutyád

HelloVidék   
  Megosztom
Tudtad? Ez az 5 haszonállat jóval okosabb, mint a kutyád

A farmokon élő állatok jóval okosabbak, mint azt gondolnánk: a sertések felismerik a saját nevüket és akár trükkökre is betaníthatók, akár a kutyák. A tehenek, kecskék és csirkék fejlett szociális érzékkel bírnak; meg tudják különböztetni egymást, és az is kialakul bennük, hogy mely egyedekkel „barátkoznak” szívesen. A haszonállatok és a háziállatok között sokkal kevesebb az intelligenciabeli különbség, mint hinnénk.

1. Sertés

Egyre közismertebbé válik az a tény, hogy a disznók rendkívül intelligensek. Csak néhány állatfaj képes arra, amire ők: fel tudják ismerni magukat a tükörben.

Erre egy vizsgálat is készült, aminek az a célja, hogy megmutassa, egy állat mennyire képes az öntudatra. Általában ezek a tesztek úgy zajlanak, hogy az adott állatot egy tükör elé helyezik, és tükörképének arcára egy pontot rajzolnak, majd megfigyelik, hogy az egyed erre hogyan reagál. Ha az állat, miután belenézett a tükörbe megpróbálja eltávolítani a pontot a tükörről, az azt jelenti, hogy felismeri magát a tükörben. Érdekesség, hogy az embergyerekek két éves kor alatt általában nem mennek át ezen a teszten, a kutyák és a macskák pedig egyáltalán nem képesek felismerni magukat a tükörben.

A Cambridge-i Egyetem kutatói meglepő felfedezést tettek az állatok öntudatának tesztelésekor: nem elég, hogy a sertések felismerik tükörképüket, de azt is megértik, hogy hogyan működnek a tükrök, ugyanis képesek a tükröződést megfigyelve megtalálni az élelmet. Egyéb kutatások során az is kiderült, hogy a disznók szeretnek labdázni, és hajlamosak unatkozni, ha ingerszegény környezetben vannak.

2. Szarvasmarha

Kutatások alapján kimutatták, hogy a szarvasmarháknak rendkívül jó a memóriájuk: felismerik, és hosszú ideig meg is jegyzik az arcokat. A marhák arra is emlékeznek, hogy hol találhatók a legjobb legelők, vagy hogy melyik a kedvenc itatójuk.

Talán ennek a hosszú távú memóriának köszönhető, hogy a tehenek képesek barátságot kötni fajtársaikkal; nem ritka, hogy külön csoportokba verődnek, és csak egymás társaságában legelnek. A marhák társadalma azonban ennél még összetettebb, a csordában megfigyelhető egyfajta szociális hierarchia is: mindig van egy állat, ami az úgynevezett főnök, és ez az egyed diktálja követői viselkedését is. Ha egy marha nem hallgat a főnökre, akkor azt a csorda kiközösíti. Ha egy új tehén érkezik a csordába, akkor az állatok részéről elvárt, hogy az újonc megismerkedjen velük, és kapcsolatokat építsen, csak ez után ismerik el a csorda tagjaként.

3. Csirke

A csirkékről bebizonyították, hogy nem is madáreszűek. A disznókhoz hasonlóan a tyúkok is megtaníthatóak arra, hogy játszanak. Bár általában nem sok mindent nézünk ki a csirkékből, azt meg kell hagyni, hogy rendkívül jó anyák: már akkor törődni kezdenek utódukkal, amikor az még ki sem kelt a tojásból. A kutatások azt mutatják, hogy a csirkék „beszélnek” tojásaikhoz, és még „dorombolnak” is nekik a költés alatt. Amikor a kiscsibék kikelnek, anyjuk továbbra is vigyáz rájuk: megvédi őket a ragadozóktól, és megtanít nekik mindent, ami a túléléshez szükséges, ezen kívül pedig még a társadalmi hierarchiát, azaz a csipegetési sorrendet is kiscsibéik fejébe veri.

A kiscsibék már a kikelésüket követően sok mindent megértenek; két naposan például képesek felfogni, hogy egy tárgy létezik, még akkor is, ha nem látják. Ez a képesség az ember babáknál hat hónapos kor körül alakul ki.

4. Bárány

A birkákról a közvélemény azt tartja, hogy ők a farm legbutább állatai, azonban erre több tény is rácáfol. Az egyik ezek közül az, hogy a birkák képesek mindenféle arcot felismerni.

A bárányok felismerik saját nyájuk egyedeit, és arról is tudnak, ha valamelyikük eltűnt. Megjegyzik, hogy melyek az erőszakosabb, dominánsabb birkák, és idegesek lesznek, ha ezek a közelükbe jönnek, de ez még nem minden: felismerik gondozójukat, és a juhászkutyákat is. Képességeik nem merülnek ki ennyiben: akkor is felismerik a nyájukba tartozó birkákat, ha azoknak megváltozott a kinézetük. A kutatások azt mutatják, hogy egy bárány ötven különböző birka-arcot képes megjegyezni. Ha valaki felidegesít egy birkát, jobb ha tudja, hogy az állat emlékezni fog rá, még akár két év távlatából is.

5. Kecske

A kecskék rendkívül jók a problémák megoldásában: a londoni Queen Mary Egyetem és a svéd Mezőgazdasági Tudományos Intézet kutatásai során arra jutott, hogy a kecskék rendkívül ügyesek a különféle fejtörők megoldásában.

A kutatók egy olyan szerkezetet építettek, ami ételt tárolt egy dobozban, de az állatok csak akkor tudták megenni az eleséget, ha megoldottak egy fejtörőt. A kecskéknek a fogukkal kellett meghúzniuk egy kötelet, ami működésbe hozott egy fogantyút, ezután orrukkal fel kellett emelniük a fogantyút. Ha képesek voltak ezt végrehajtani, akkor a dobozból meg tudták szerezni az ételt. Amikor a kísérletet tíz hónappal később megismételték, a kecskék jobban teljesítettek, mint az első alkalommal.

Problémamegoldásuk a természetben is segíti őket: olyan élelemhez is hozzájutnak, amit más állatok képtelenek megszerezni, Marokkóban például köztudott, hogy a kecskék fára másznak, hogy elérjék a legfinomabb ágakat.

Via: One Green Planet

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

állatfaj

állat

sertés

kecske

bárány

tyúk

szarvasmarha

farm

haszonállat