Ezek a legszennyezettebb levegőjű városok hazánkban: mutatjuk a listát

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a legszennyezettebb levegőjű városok hazánkban: mutatjuk a listát

Manapság egyre többet hallunk a rossz levegőminőségről, ami az egész világot sújtja. A légszennyezés hosszú távon nagyon káros hatással van egészségünkre. Főleg azok vannak veszélyben, akik szív- és tüdőproblémákkal küzdenek, de az egészséges embereknél is kialakulhatnak betegségek a rossz levegő hatására. Az AirVisual listájából megtudhatjuk, hogy mennyire súlyos a helyzet a világban és hazánkban.

A levegő szennyezettsége nagyon káros az egészségünkre: könnyező szemek, köhögés, sípoló légzés jelezheti, hogy hatással van ránk a lészennyezés. A rossz minőségű levegő főként a szív- és tüdőproblémákkal küzdők életét nehezíti meg, de még az egészséges embereknél is okozhat légúti irritációt, vagy légzési nehézségeket testmozgás vagy szabadidős tevékenység végzése közben. A légszennyezés hosszú távon komoly gondot is okozhat, akár szív- és érrendszeri illetve légzőszervi betegségeket is előidézhet, derül ki a légszennyezés.hu weboldaláról.

Magyarország levegőminőségét az Országos Légszennyezési Mérőhálózat méri, de ha tágabb képet szeretnénk kapni a témáról, akkor érdemes felkeresni az AirVisual weboldalát, ami az egész világra kiterjedően gyűjti a levegőminőséggel kapcsolatos adatokat, súlyossági sorrendbe állítva az országokat és a városokat.

Az AirVisual adatai 72 országra vonatkoznak, ezek közül Magyarország a 43-ik helyen áll a legrosszabb levegőminőségű országok listáján. A Föld tíz legszennyezettebb országa sorrendben: Banglades, Pakisztán, India, Afganisztán, Bahrain, Mongólia, Kuwait, Nepál, Arab Emírségek, Nigéria. Érdekesség, hogy bár sokat hallani a távol-keleti országok szörnyű levegőminőségéről, Kína „csak” a 12. helyen áll, Dél-Korea pedig a 27. Ezek a számok azonban csak a teljes országokra nézve ilyen kedvezőek; ha megvizsgáljuk a tíz legszennyezettebb várost, akkor láthatjuk, hogy Shanghai és Soul is köztük van.

A légszennyezés mértékének meghatározásához egy speciális mérőegység használatos, ez az úgynevezett Air quality index (AQI), aminek segítségével könnyen átlátható, hogy mennyire káros a levegő az adott területeken: minél magasabb az AQI számértéke, annál súlyosabb a levegő szennyezettségi szintje. Az összehasonlítás végett vizsgáljuk meg a legszennyezettebb várost; ez jelenleg Ulaanbaatar (Mongólia), aminek AQI értéke 176, ez már az AirVisual szerint jócskán az egészségtelen kategóriába esik. Magyarország legszennyezettebb városa Sajószentpéter, aminek AQI értéke 25. Mutatunk néhány példát, amiből még jobban kitűnik, hogy hol milyen a helyzet légszennyezettség terén: London 42, Párizs 40, Berlin 31, New York 27 AQI értéket tudhat magáénak.

Magyarország legszennyezettebb városai, sorrendben, AQI értékkel:

  1. Sajószentpéter 25
  2. Miskolc 24,4
  3. Kazincbarcika 21,9
  4. Nyíregyháza 20,2
  5. Dunaújváros 18,8
  6. Kecskemét 18,7
  7. Veszprém 17,5
  8. Szeged 17,3
  9. Debrecen 17
  10. Esztergom 16,9

A környező országok közül – amennyiben az országos listát vesszük figyelembe - Románia, Szerbia, Horvátország és Szlovákia valamivel rosszabb levegővel rendelkezik mint Magyarország, míg Ausztria és Ukrajna légszennyezettsége kisebb, mint a miénk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

légszennyezés

környezet

egészség