Ezek a legszennyezettebb levegőjű városok hazánkban: mutatjuk a listát

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a legszennyezettebb levegőjű városok hazánkban: mutatjuk a listát

Manapság egyre többet hallunk a rossz levegőminőségről, ami az egész világot sújtja. A légszennyezés hosszú távon nagyon káros hatással van egészségünkre. Főleg azok vannak veszélyben, akik szív- és tüdőproblémákkal küzdenek, de az egészséges embereknél is kialakulhatnak betegségek a rossz levegő hatására. Az AirVisual listájából megtudhatjuk, hogy mennyire súlyos a helyzet a világban és hazánkban.

A levegő szennyezettsége nagyon káros az egészségünkre: könnyező szemek, köhögés, sípoló légzés jelezheti, hogy hatással van ránk a lészennyezés. A rossz minőségű levegő főként a szív- és tüdőproblémákkal küzdők életét nehezíti meg, de még az egészséges embereknél is okozhat légúti irritációt, vagy légzési nehézségeket testmozgás vagy szabadidős tevékenység végzése közben. A légszennyezés hosszú távon komoly gondot is okozhat, akár szív- és érrendszeri illetve légzőszervi betegségeket is előidézhet, derül ki a légszennyezés.hu weboldaláról.

Magyarország levegőminőségét az Országos Légszennyezési Mérőhálózat méri, de ha tágabb képet szeretnénk kapni a témáról, akkor érdemes felkeresni az AirVisual weboldalát, ami az egész világra kiterjedően gyűjti a levegőminőséggel kapcsolatos adatokat, súlyossági sorrendbe állítva az országokat és a városokat.

Az AirVisual adatai 72 országra vonatkoznak, ezek közül Magyarország a 43-ik helyen áll a legrosszabb levegőminőségű országok listáján. A Föld tíz legszennyezettebb országa sorrendben: Banglades, Pakisztán, India, Afganisztán, Bahrain, Mongólia, Kuwait, Nepál, Arab Emírségek, Nigéria. Érdekesség, hogy bár sokat hallani a távol-keleti országok szörnyű levegőminőségéről, Kína „csak” a 12. helyen áll, Dél-Korea pedig a 27. Ezek a számok azonban csak a teljes országokra nézve ilyen kedvezőek; ha megvizsgáljuk a tíz legszennyezettebb várost, akkor láthatjuk, hogy Shanghai és Soul is köztük van.

A légszennyezés mértékének meghatározásához egy speciális mérőegység használatos, ez az úgynevezett Air quality index (AQI), aminek segítségével könnyen átlátható, hogy mennyire káros a levegő az adott területeken: minél magasabb az AQI számértéke, annál súlyosabb a levegő szennyezettségi szintje. Az összehasonlítás végett vizsgáljuk meg a legszennyezettebb várost; ez jelenleg Ulaanbaatar (Mongólia), aminek AQI értéke 176, ez már az AirVisual szerint jócskán az egészségtelen kategóriába esik. Magyarország legszennyezettebb városa Sajószentpéter, aminek AQI értéke 25. Mutatunk néhány példát, amiből még jobban kitűnik, hogy hol milyen a helyzet légszennyezettség terén: London 42, Párizs 40, Berlin 31, New York 27 AQI értéket tudhat magáénak.

Magyarország legszennyezettebb városai, sorrendben, AQI értékkel:

  1. Sajószentpéter 25
  2. Miskolc 24,4
  3. Kazincbarcika 21,9
  4. Nyíregyháza 20,2
  5. Dunaújváros 18,8
  6. Kecskemét 18,7
  7. Veszprém 17,5
  8. Szeged 17,3
  9. Debrecen 17
  10. Esztergom 16,9

A környező országok közül – amennyiben az országos listát vesszük figyelembe - Románia, Szerbia, Horvátország és Szlovákia valamivel rosszabb levegővel rendelkezik mint Magyarország, míg Ausztria és Ukrajna légszennyezettsége kisebb, mint a miénk.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

légszennyezés

környezet

egészség