Itt a tudományos válasz: ezért ültess a veteményeskertedbe büdöskét!

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a tudományos válasz: ezért ültess a veteményeskertedbe büdöskét!

A régi vágású kertészeknek az volt a meggyőződése, hogy a büdöskét a paradicsom mellé kell ültetni. A kutatók most bebizonyították, hogy jó okuk volt rá, ugyanis a vizsgálatok alapján tudományos magyarázat is van rá, miért van jó hatással a zöldségekre a büdöske.

A büdöske (más néven bársonyvirág) az őszirózsafélék családjába tartozik, a nem túl kedves nevét az erős szagáról, a bársonyvirág elnevezést pedig a finom tapintási virágai után kapta. Annak idején számtalanszor ültettek büdöskét a paradicsom mellé, a kutatók pedig arra voltak kíváncsiak, hogy valóban előnyös-e a paradicsomnak a büdöske, vagy csak egy népi hagyományról szólt a fáma.

A Newcastle-i Egyetemen tucatnyi büdöskét teszteltek és azt figyelték meg, hogy pontosan milyen típusú anyagokat bocsátottak ki a növények. A legnagyobb mennyiségben limonént találtak, ami a citrusfélék héjában lévő olaj legfőbb összetevője.

A molytetvek a zöldség- és gyümölcsfélék, valamint a dísznövények kíméletlen kártevője, de amikor büdöskét ültettek a növények mellé, akkor a kártevők száma jelentősen lecsökkent. Ebben az esetben megelőző intézkedésként, egészséges paradicsom mellé ültették a büdöskét, azonban arra is kíváncsiak voltak, hogy mi történik akkor, amikor már megtámadott, beteg növény mellé ültetik. A „tűzoltásként” ültetett, vészhelyzeti büdöske-ültetés már nem bizonyult olyan hatékonynak.

A szakemberek készítettek egy limonén-adagolót is, ami egy légfrissítőhöz hasonlított. Ez az adagoló rendkívül célravezetőnek bizonyult, mint a sima büdöske-ültetés, ezért ezt az anyagot hozták kapcsolatba a rovarirtással, nem pedig kifejezetten a büdöskét.

A vizsgálat szerint tehát megelőzés gyanánt bátran ültessünk büdöskét a paradicsomsor mellé, ugyanis a kártevők elleni védekezésben sokkal környezetbarátabb megoldás egy növény használata, mint a rovarirtók alkalmazása. A rovarirtók gyakran nemcsak a károkozókat, hanem a jótékony élőlényeket is elpusztítják, ezért érdemes a természetes alternatívákat felkutatni.

Forrás: Modern Farmer

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

növény

büdöske

paradicsom

zöldség

molytetű

kártevő

károkozó

kártevők elleni védelem