Itt a tudományos válasz: ezért ültess a veteményeskertedbe büdöskét!

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a tudományos válasz: ezért ültess a veteményeskertedbe büdöskét!

A régi vágású kertészeknek az volt a meggyőződése, hogy a büdöskét a paradicsom mellé kell ültetni. A kutatók most bebizonyították, hogy jó okuk volt rá, ugyanis a vizsgálatok alapján tudományos magyarázat is van rá, miért van jó hatással a zöldségekre a büdöske.

A büdöske (más néven bársonyvirág) az őszirózsafélék családjába tartozik, a nem túl kedves nevét az erős szagáról, a bársonyvirág elnevezést pedig a finom tapintási virágai után kapta. Annak idején számtalanszor ültettek büdöskét a paradicsom mellé, a kutatók pedig arra voltak kíváncsiak, hogy valóban előnyös-e a paradicsomnak a büdöske, vagy csak egy népi hagyományról szólt a fáma.

A Newcastle-i Egyetemen tucatnyi büdöskét teszteltek és azt figyelték meg, hogy pontosan milyen típusú anyagokat bocsátottak ki a növények. A legnagyobb mennyiségben limonént találtak, ami a citrusfélék héjában lévő olaj legfőbb összetevője.

A molytetvek a zöldség- és gyümölcsfélék, valamint a dísznövények kíméletlen kártevője, de amikor büdöskét ültettek a növények mellé, akkor a kártevők száma jelentősen lecsökkent. Ebben az esetben megelőző intézkedésként, egészséges paradicsom mellé ültették a büdöskét, azonban arra is kíváncsiak voltak, hogy mi történik akkor, amikor már megtámadott, beteg növény mellé ültetik. A „tűzoltásként” ültetett, vészhelyzeti büdöske-ültetés már nem bizonyult olyan hatékonynak.

A szakemberek készítettek egy limonén-adagolót is, ami egy légfrissítőhöz hasonlított. Ez az adagoló rendkívül célravezetőnek bizonyult, mint a sima büdöske-ültetés, ezért ezt az anyagot hozták kapcsolatba a rovarirtással, nem pedig kifejezetten a büdöskét.

A vizsgálat szerint tehát megelőzés gyanánt bátran ültessünk büdöskét a paradicsomsor mellé, ugyanis a kártevők elleni védekezésben sokkal környezetbarátabb megoldás egy növény használata, mint a rovarirtók alkalmazása. A rovarirtók gyakran nemcsak a károkozókat, hanem a jótékony élőlényeket is elpusztítják, ezért érdemes a természetes alternatívákat felkutatni.

Forrás: Modern Farmer

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

növény

büdöske

paradicsom

zöldség

molytetű

kártevő

károkozó

kártevők elleni védelem