Itt a tudományos válasz: ezért ültess a veteményeskertedbe büdöskét!

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a tudományos válasz: ezért ültess a veteményeskertedbe büdöskét!

A régi vágású kertészeknek az volt a meggyőződése, hogy a büdöskét a paradicsom mellé kell ültetni. A kutatók most bebizonyították, hogy jó okuk volt rá, ugyanis a vizsgálatok alapján tudományos magyarázat is van rá, miért van jó hatással a zöldségekre a büdöske.

A büdöske (más néven bársonyvirág) az őszirózsafélék családjába tartozik, a nem túl kedves nevét az erős szagáról, a bársonyvirág elnevezést pedig a finom tapintási virágai után kapta. Annak idején számtalanszor ültettek büdöskét a paradicsom mellé, a kutatók pedig arra voltak kíváncsiak, hogy valóban előnyös-e a paradicsomnak a büdöske, vagy csak egy népi hagyományról szólt a fáma.

A Newcastle-i Egyetemen tucatnyi büdöskét teszteltek és azt figyelték meg, hogy pontosan milyen típusú anyagokat bocsátottak ki a növények. A legnagyobb mennyiségben limonént találtak, ami a citrusfélék héjában lévő olaj legfőbb összetevője.

A molytetvek a zöldség- és gyümölcsfélék, valamint a dísznövények kíméletlen kártevője, de amikor büdöskét ültettek a növények mellé, akkor a kártevők száma jelentősen lecsökkent. Ebben az esetben megelőző intézkedésként, egészséges paradicsom mellé ültették a büdöskét, azonban arra is kíváncsiak voltak, hogy mi történik akkor, amikor már megtámadott, beteg növény mellé ültetik. A „tűzoltásként” ültetett, vészhelyzeti büdöske-ültetés már nem bizonyult olyan hatékonynak.

A szakemberek készítettek egy limonén-adagolót is, ami egy légfrissítőhöz hasonlított. Ez az adagoló rendkívül célravezetőnek bizonyult, mint a sima büdöske-ültetés, ezért ezt az anyagot hozták kapcsolatba a rovarirtással, nem pedig kifejezetten a büdöskét.

A vizsgálat szerint tehát megelőzés gyanánt bátran ültessünk büdöskét a paradicsomsor mellé, ugyanis a kártevők elleni védekezésben sokkal környezetbarátabb megoldás egy növény használata, mint a rovarirtók alkalmazása. A rovarirtók gyakran nemcsak a károkozókat, hanem a jótékony élőlényeket is elpusztítják, ezért érdemes a természetes alternatívákat felkutatni.

Forrás: Modern Farmer

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

növény

büdöske

paradicsom

zöldség

molytetű

kártevő

károkozó

kártevők elleni védelem