Ezek a legfontosabb kerti munkák áprilisban: itt a 9 pontos feladatlista

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a legfontosabb kerti munkák áprilisban: itt a 9 pontos feladatlista

Április elején már ébredezik a természet, a tavasz beköszöntével pedig el kell kezdeni a kerti munkák egy részét nekünk is. Hogy melyek a hónapban a legfontosabb kerti feladatok, azt most összegyűjtöttük.

Ebben a hónapban már több feladatunk is lesz a kertben, amire érdemes előre felkészülni. Itt az ideje a palántázásnak, a metszésnek, a permetezésnek és a kártevők elleni védekezésnek is – ezek mind időt és odafigyelést igénylő feladatok. Íme, az a tíz lépés, amit érdemes betartani, ha jó termésre vágyunk.

A legfontosabb kerti munkák áprilisban:

  1. Első lépésként érdemes körbejárni a kertet, hogy feltérképezzük, melyik növény szorul extra támogatásra a hidegebb hónapok után. Osszuk csoportokba a növényeinket – fák, cserjék, gyümölcsök, zöldségek stb – mivel mindegyiknek más-más igénye van, másként kell őket gondozni. Ha ezzel megvagyunk, kezdjük a munkát azzal a csoporttal, amelyiknek a legnagyobb szüksége van a gondozásra.
  2. Itt az ideje elkezdeni a kártevők elleni védelmet. A gyümölcsfákon hamar megjelennek az év első kártevői. Pontosan ezért érdemes figyelni: ha azt vesszük észre, hogy a fiatal hajtások szárazak és lekonyulnak, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a fát megtámadta valamilyen kártevő.
  3. Ha nincs nagy gond a pázsitunkkal, akkor is ráfér a tavaszi frissítés: első körben adjunk neki egy kis trágyát, majd pár hét múlva nyírjuk rövidre a felélénkült füvet. A tönkrement gyepet is ilyenkor érdemes renoválni. Arra a területre, ahol kipusztult a fű, vethetünk magokat újra. Nem is kell sok idő ahhoz, hogy megjelenjenek a friss fűszálak.
  4. A kertünkben élő fákat minden tavasszal meg kell metszeni. Az őszi- és kajszi barack esetében le kell vágni a friss vesszőket, mindezt akkor, amikor a virágrügyek már nyílni készülnek. A meggyfák esetében a régi ágakból kell vágni, míg a friss és fiatal vesszőkhöz nem nyúlunk hozzá.
  5. Apróságnak tűnhet de nagyon sokat tehetsz azzal, ha segíted a méhek munkáját. Rohamtempóban pusztul a méhpopuláció. Ha ezek a rovarok kipusztulnak, nem lesz, aki beporozza azokat a virágokat, amikből később a zöldségek, gyümölcsök teremnek. Sir David Attenborough hívta fel a figyelmet egy posztjában arra, hogy gyakran megyünk el olyan méh mellett, amiről azt feltételezzük, hogy elpusztult. A legtöbb esetben a rovar szimplán kimerült, mi pedig könnyen segíthetnénk neki, hogy tovább tudjon "dolgozni". Egy kanál cukros víz elég, hogy a méh, újból erőre kapjon, mivel az édes folyadék a nektárhoz hasonlóan stimulálja a méhek szervezetét. Ha megteheted, cselekedj te is hasonlóan!
  6. Áprilisban már elkezdődik a veteményezés is, az ágyásokba olyan magokat vethetünk, mint: spenót, karfiol, zöldborsó, sárgarépa, retek, karalábé, póréhagyma, retek, sóska, paprika, paradicsom, kapor, káposztafélék, uborka és csemegekukorica. A legfontosabb, amit ilyenkor figyelembe kel venni az a vetés mélysége és a sortávolságok.

  7. Gyümölcsök terén érdemes elültetni a görög- és sárgadinnye magokat. Kezdő kertészek is bátran megpróbálkozhatnak velük, hiszen nagyon egyszerű növények. 1-1,5 méterenként fészekszerű lyukat alakítunk ki a földbe, majd 4-5 darab magot szórunk bele. Lehetőleg kertünk legnaposabb, legmelegebb részére vessük el a magokat, majd rendszeresen öntözzük őket.

  8. Akár a kertben, akár a teraszon akarjuk nevelni fűszernövényeinket, figyeljünk oda a részletekre. A téli pihenő után a citromfűnél végezzünk tőosztást, majd a hajtásokat vágjuk vissza. A borsmenta esetében is végezhetünk szaporítást, nála a gyökérsarjakat kell leválasztani és új cserépbe ültetni. Ha snidlinggel próbálkozunk, szintén tőosztást végezzünk, majd kisebb csokrokat összefogva ültessük őket cserépbe. Az oregánó, a kakukkfű, a rozmaring és a zsálya szaporítási módszere a dugványozás, tehát ha a meglévő növény csúcsáról levágott 10-15 cm-es hajtást ültetjük el. Ha évelő fűszernövényt ültetünk, mint például a zsálya, rozmaring, menta, levendula, érdemes évente átültetni őket egy nagyobb cserépbe.

  9. Érdemes figyelmet szentelni a balkonládákra és egyéb cserepes virágokra a kertben. Vegyük szemre a növényeket: elég hely van számukra vagy átültetésre szorulnak? Mielőtt nekilátunk az ültetésnek, nézzük át a ládákat, sőt nem árt őket kimosni és friss virágfölddel feltölteni. A legkedveltebb teraszon, erkélyen tartott növények a muskátli és a büdöske. Az átteleltetett muskátlikat érdemes kicsit visszavágni, hogy új erőre kapjanak. Ilyenkor érdemes a levágott ágakat földbe dugni, hogy gyökeret eresszenek. A büdöske magról könnyen vethető, 1-2 cm mélyre helyezzük a magjait, és legalább 15 cm távolságra egymástól. Mindkét növény kedveli a napos, de a félárnyékos helyeket is, ezért próbáljuk ilyen közegben elhelyezni őket.

(via: rhs.org.uk)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

kerti munka

kertészkedés

munka

növény

vetemény

magok

ültetés

vetés