Visszavonult, de nem unatkozik: birtokfejlesztésbe kezdett a 91 éves bükki füvesember

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Visszavonult, de nem unatkozik: birtokfejlesztésbe kezdett a 91 éves bükki füvesember

Ugyan Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember a gyógynövényes vállalkozása irányítását már átadta a családjának, Szabó Gyuri bácsit nem olyan fából faragták, hogy túl a 91. életévén megpihenjen. Vásárolt húsz hektár földet és tíz hektár erdőt, amit a következő tíz évben kíván felfejleszteni. A birtok munkálatainak irányítása mellett a füvesember személyes és telefonos tanácsadásokat, valamint előadásokat is tart. Mindig szigorúan állva beszél, fáradhatatlanul – írja a Magyar Nemzet.

Nemrég ünnepelte 91. születésnapját, de töretlen energiával és lelkesedéssel mesélt terveiről a portálnak a bükki füvesember. Fiatalkoráról azt meséli, rengeteg időt töltött a természetben, így került közel a növények világához. Viszont a gyógyfüvekkel és azok használatával a nagymamája ismertette meg, aki falusi gyógyítóként segítette az embereket.

Nyomdokaiba lépve, miután nyugdíjazták, minden idejét a gyógynövények megismerésével töltötte, majd folyamatosan képezte magát a témában itthon és a határon túl is. Ennek a munkának köszönhető, hogy számos tea és teakeverék áll most az emberek gyógyulásának szolgálatában.

A hosszú évek alatt felépített vállalkozást átadtam a lányomnak és az unokáimnak, lényegében mindent ők intéznek. Zsuzsa lányom megtanult mindent, amit én tudok, de ha szükségük van a tanácsaimra, akkor szívesen segítek nekik. Nem szeretek azonban pihenni, ezért vásároltam húsz hektár földet és tíz hektár erdőt, ahol gyógynövényeket termesztünk majd. A fejlesztésre azért is szükség van, mert ¬óriási a kereslet a gyógynövényekre, nemcsak itthonról, hanem például Japánból és az USA-ból is sokan érdeklődnek. Közben meg is érkeztünk a birtokra

– mondta el terveiről. Kiemelte azt is, hogy ő maga már nem nagyon kaszál vagy kapál, de folyamatosan jelen van a munkálatok alatt. Öt répáshutai asszony és három férfi dolgozik a földeken, de megemlítette még sofőrjét is, aki szintén sokat segít neki.

Azt a részt, ahol első körben gyógynövényeket ültetünk, körbekerítettük, felújítottunk egy pincét, amit raktárként is használunk. Ástunk továbbá négy darab 10-12 köbméteres víztározó medencét, amelyekből gerincvezetéket építünk. A tározókban összegyűjtjük az esővizet, a vezetékre pedig rá tudjuk kapcsolni a locsolókat. Ez nagyon fontos, mert ha szárazság van, akkor az ültetvényeket locsolni kell

– mesélte Gyuri bácsi, aki bármeddig képes lenne sorolni a birtokon található növények listáját. De ugyan így van a terveivel is. Úgy képzeli, öt-tíz év múlva körömvirág, fekete nadálytő, szurokfű, citromfű, kakukkfű, levendula, citromillatú macskamenta, orbáncfű, cickafark, csipke, sarlós gamandor és őszi margitvirág borítja majd a birtok területét, mivel az itt található növényekből rendkívül hatásos keveréket lehet készíteni, például fejfájásra. Emellett ültetett néhány gyümölcsfát is a birtoka, amik között található például birsalma- és szilvafa – bár ezeket a gyógyításban nem alkalmazzák.

Reménykedik abban, hogy birtoka az elkövetkezendő években egy kiemelkedő példa lesz a kiváló környezetben termesztett, vegyszer nélkül gondozott gyógynövényekre. Mivel ennek nagyon nagy jelentőssége van: hazánkban például nagyon sok helyen termesztenek gyógynövényeket, de csak kevesen tudják, hogy ahol DDT-vel permeteztek a krumplibogarak ellen, ott a vegyszer csak nagyon lassan bomlik le, sőt a kemikália a növényekbe is beépül.

Fontosak a tiszta és egészséges környezetben termesztett gyógynövények, mivel rengeteg betegség kezelésére, megelőzésére alkalmasak. Gyuri bácsi is rendszeresen fogyaszt gyógynövényteákat, például magas vérnyomásra. Pont ezért vágott bele a bírtok fejlesztésébe, hogy tanácsait és tapasztalatait átadhassa másoknak. Ennek köszönhető, hogy folyamatosan tanácsadásokat, előadásokat, nyáron egy- és háromnapos gyógynövénygyűjtő túrákat is szervez.

Az utóbbi másfél évtizedben több mint nyolcszáz előadásom volt, a tanácsadási óráim száma pedig meghaladja a kétezret, tízezrekkel kerültem kapcsolatba. A gyógynövényhasználat egyre terjed, a kiskereskedelmi forgalom évről évre négy-öt százalékkal növekszik

– mondja örömmel Gyuri bácsi, aki elégedett az életével, mint mondta, megtalálta a lelki békéjét. A következő tíz évre megvannak a tervei, de addig is sokat mozog, kerüli az idegeskedést és igyekszik egészségesen élni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szabó gyuri bácsi

bükki füvesember

gyógynövény

gyógynövények

fejlesztés