Felejtsd el a bolti gyomirtókat: ezekkel a filléres szerekkel is megvédheted a veteményest

HelloVidék   
  Megosztom
Felejtsd el a bolti gyomirtókat: ezekkel a filléres szerekkel is megvédheted a veteményest

Ha előbukkant a térkő illesztései között, vagy a járda repedésén egy-két oda nem illő zöld betolakodó, vagy éppen a veteményeskertben vetették meg a lábukat a hívatlan gyomok, több lehetőséged van megszabadulni tőlük, mint ahogyan azt gondoltad volna. Ha félsz a kereskedelmi forgalomban kapható toxikus anyagoktól, és nem szeretnél fáradozni a gyomok manuális eltüntetésével, akkor próbáld ki ezeket a tippeket, amelyek garantáltan megszüntetik a gazokat a kertedben.

A gyomok akárhol megjelenhetnek, és némelyiket csak nagy fáradozások árán lehet csak eltüntetni. A gazok nagy károkat okozhatnak a kerteden, mivel elfoglalják a földterületet és elszívják a tápanyagokat a növényeid elől. A gyomirtás emellett sok pénzt és időt emészthet fel, nem beszélve arról, hogy a vegyi anyagok az emberi szervezetet is károsíthatják. A HelloVidék összegyűjtött 9 olyan módszert, amivel úgy tüntetheted el a gazokat, hogy nem veszélyeztetik a kertedben található – szándékosan ültetett – növényeket.

1. Szódabikarbóna

A szódabikarbóna a megelőzésben segít, ugyanis könnyebb megelőzni a bajt, mint később cselekedni. Ahhoz, hogy megakadályozd a gyomnövények növekedését, szórd be a járda repedéseit és a térkő illesztéseit. Ha már előbukkant a gyom, akkor is felhasználhatod a szódabikarbónát: hints egy evőkanállal a növényre.

2. Asztali só

Bár nem egyszerű feladat elűzni a gyomokat, az asztali só hatékonyan elvégzi ezt a feladatot. Nem kell semmi mást tennünk, csak öntsük a sót közvetlen a gyomokra. Készíthetünk sóoldatot is: 1 csésze sót öntsünk fel 2 csésze vízzel és forraljuk fel. Ha ezt a forró oldatot közvetlenül a gyomokra permetezed, megöli őket.

3. Újságpapír

Nedvesíts be néhány újságpapírlapot és fedd le vele a gyomokat. Ezt a módszert elfojtásnak nevezik, mivel megfosztja a gyomokat a fénytől és a levegőtől, emiatt nem fognak tudni nőni, és végül elpusztulnak.

4. Kukoricaliszt

Meglepő, de a kukoricaliszt nem csak a gyomok növekedésének megakadályozására, hanem a kifejlett gyomok megölésére is használható. Szórjuk azokra a helyekre, ahol gyakran kinőnek.

5. Ecet

Permetezd be a gyomnövényt egy nagy koncentrációjú fehér ecettel vagy almaecettel, szükség esetén akár többször is. Az ecetben található sav összezsugorítja a növényeket, de arra ügyelj, hogy a talajt és a növényt nem nagyon érje az ecet.

6. Forró víz

Mi lehet olcsóbb és könnyebb módszer a gyomoktól való megszabaduláshoz, ha nem a víz? Forralunk fel egy jó adag vizet, és óvatosan öntsd rá a gyomnövényekre. Így vegyszermentesen pusztíthatod ki a gazokat a kertedből!

7. Házi gyomirtószer

A legtöbb kereskedelmi forgalomba hozott gyomirtó nem túl egészséges belélegezve. Éppen ezért ajánlott otthon készíteni egyet – persze csupa természetes anyagból! Keverj össze egy kis ecetet, étkezési sót és mosogatószert, majd öntsd bele egy kézi permetezőbe, aztán irány a kert!

8. Mulcs

A gyomok elfojtásának egy szuper módja a mulcs. Amellett, hogy feldobja a kertedet egy szép réteggel, úgy elfedi a gyomnövényeket, hogy azok elpusztulnak. A talajtakaró pedig az elhullott gazokat is szépen fedi.

9. Vodka

Gondoltad volna, hogy a vodkát akár gyomnövényirtáshoz is használhatod? Tölts fel egy kézi permetező 30 ml vodkával, 2 csésze vízzel és néhány csepp mosogatószerrel. Fújd ezt a keveréket a gyomokra. Az alkohol meggátolja a növények növekedését, de a magasabb koncentrációjú permetezés akár ki is pusztíthatja őket a kertben. Fontos megjegyezni, hogy ez a módszer csak akkor működik, ha a gyomok közvetlen napfényben vannak, így nem alkalmazható a beltérben található növényekre.

Via Bright Side

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

gyom

gyomirtás

gyomirtó

tippek

tanács

gaz

gyomlálás