Mikor vidd be a növényeket a lakásba? Ezek a legfontosabb tudnivalók

HelloVidék   
  Megosztom
Mikor vidd be a növényeket a lakásba? Ezek a legfontosabb tudnivalók

Lassan elérkezik az idő, hogy a nyár elején kiköltöztetett szobanövényeket visszapakoljuk a lakásba. Mivel az őszi fagyok könnyen kivégezhetik növényed, érdemes még időben cselekedni és helyet készíteni nekik odabent, a házban. Persze mielőtt fejest ugranánk az áthelyezésnek, van pár feladat, amit el kell végeznünk, ha nem akarjuk, hogy felelőtlenségünk a növények életébe kerüljön. Mutatjuk a legfontosabb lépéseket!

Most, hogy a hőmérséklet egyre alacsonyabb, ideje körülnéznünk az udvaron, erkélyen, teraszon, hogy mely virágokat szükséges a hidegebb hónapokban a lakásban tárolni. Hogy sikeresen visszatelepítsük a lakásba a nyárra kipakolt növényeket, érdemes a következő hat pontos feladatlistát végigolvasni és betartani. Hogy miért? Az most kiderül!

1. Növényzuhany

A vastagabb levelű, szárú növényeket törölgessük át egy nedves ronggyal, a vékony testű példányokat pedig növénypermettel fújjuk körbe. Ez azért fontos, mert az esetlegesen a leveleken vagy a szárakon tanyázó bogarak, kártevők így lemosódnak a növényről, így nem kerülnek be a lakásba. Mivel bent könnyebben terjednek a különböző növénybetegségek és a bogarak is kedvelik a lakás klímáját, érdemes nem kihagyni ezt a lépést, mert könnyen a virágaink életébe kerülhet a felelőtlenségünk. Korábban már írtunk arról, hogy érdemes házi készítésű permetekkel távol tartani a kártevőket a növényektől. Erről itt olvashatsz bővebben.

2. Világos terület

A növények fejlődéséhez elengedhetetlen a fény, ezért amikor a lakásban helyezzük el őket, próbáljunk olyan helyet találni nekik, ahol bőséges fényhez jutnak. Ugyan ősszel és télen egyre kevesebb a napsütéses órák száma, érdemes ablak közelébe helyezni a cserepeket.

3. Fűtőtest

Természetesen figyeljünk arra, hogy a virágok ne legyenek közvetlen közelben a fűtéshez mert könnyen kiszáradhatnak. Ha azt vesszük észre, hogy a növény száradni kezdett, hullajtja a levelét vagy épp a virágcserépben lévő föld szikkadt ki, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a növénynek túl meleg a környezete, ezért érdemes pár fokkal hűvösebb helyre átpakolni.

4. Huzat

Azt is tartsuk szem előtt, hogy a huzat sem tesz jót nekik, így a szellőztetést csak rövid ideig végezzük, ha van az ablak közelében növény. Ugyan ez vonatkozik az ajtóra - legyen az bejárati- vagy erkélyajtó. Ezekre a területekre nem érdemes növényt helyezni, hiszen nagy odafigyelést igényel, hogy itt ne fázzon meg a virágunk.

5. Öntözés

Míg nyáron a szabadban rendszeres és mindennapos tevékenység a locsolás, addig az őszi időszakban már ritkábbak legyenek az öntözések. Ebben az évszakban a növényünk lelassul és ezáltal a vízfelvétel is lassabb lesz. Elég heti egy-két öntözés is, ez bőven fedezi növényeink vízigényét.

6. Tápoldatok

A tápoldatokból is érdemes visszavenni és két-három hetente adni egy kis adagot a növénynek. Ahogy pedig egyre közeledik a tél, el is hagyhatjuk ezt a tevékenységet. Mivel a növényünk télen pihen, így nem szükséges tápldatokkal túladagolni.

(via: parade.com)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

növény

növények

beltéri növények

udvar

kert

betelepítés