Last minute veteményezés: 20 zöldség és gyümölcs, amit szeptemberben kell elültetni

HelloVidék   
  Megosztom
Last minute veteményezés: 20 zöldség és gyümölcs, amit szeptemberben kell elültetni

Ha azt gondolnád szeptemberben már nincs több tennivaló a kertben, akkor bizony tévedsz. A napnak még egészen kellemes melege van, reggel és este viszont már érezhetően lehűl az idő. Ez viszont nem akadályozhat meg abban, hogy a szeptemberi veteményesed ne töltsd meg magokkal, hagymákkal, növényekkel. Ahhoz, hogy tavasszal csodás látványban gyönyörködhess, most kell cselekedned! Hogy mit érdemes és ajánlott még ebben a hónapban ültetni? Mutatjuk!

Még nem zárhatod be kerted kapuit, hiszen nagy hasznod lehet belőle, ha még munkálkodsz benne kicsit. Mi értelme van annak, hogy ismét feltúrd a földet az udvaron is nekiláss ültetni és veteményezni? Nagyon egyszerű. Ha előre gondolkodunk, profitálhatunk a szeptemberi kertészkedésből. Nagyon sok olyan növény van, amit, ha most elültetünk vagy elvetünk, már kora tavasszal termést fog hozni.

Ki ne szeretne firss, saját maga termesztett zöldséget enni a hideg, téli hónapok után? Nem csak vitaminban gazdag terményt szüretelhetsz be, de biztonsággal tudhatod majd, hogy nem volt semmilyen vegyszerrel kezelve. Mellesleg sokat spórolhatsz is így!

A szeptember még kiváló időt biztosít arra, hogy elvessünk olyan növényeket, amelyek nagyon rövid idő alatt szedhetővé fejlődnek vagy még idén betakaríthatjuk őket. A következő pár sorban azok a növények következenek, amelyek bírják a hideget és nem kell miattuk aggódnunk egy-egy hűvösebb napon sem. Melyek azok a növények, amiket most még ültess el a kertben? Mutatjuk!

Zöldségek:

  • fejessaláta, madársaláta, spenót, sóska, brokkoli, káposzta, kelkáposzta, őszi fokhagyma, dughagyma, póréhagyma, petrezselyem, hónapos retek

Gyümölcsök:

  • szamóca, málna

Gyógy-és fűszernövények:

  • kapor, lestyánt, orvosi zsálya, citromfű, a menta, tárkony

(via: thespruce.com, thefrugalchicken.com)

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szeptember

kert

kerti munka

kert gondozás