Ne halogasd: ezt a 8 kerti munkát végezd el, mielőtt fagyni kezd!

HelloVidék   
  Megosztom
Ne halogasd: ezt a 8 kerti munkát végezd el, mielőtt fagyni kezd!

Ősszel sok munka van a kerttel, de ha az alábbi feladatokat elvégezzük, akkor nem okozhat károkat növényeinkben a fagy. A legtöbb kerti munkát még kora ősszel érdemes elvégezni, mivel a fagy hatására növényeink jóval érzékenyebbé és sérülékenyebbé válhatnak.

Míg a fákról le nem hullanak az utolsó levelek, a kertben mindig akad tennivalónk. Készítsük fel növényeinket gondosan a télre, hogy a kertünk tavasszal frissen és egészségesen pompázhasson. Ehhez profi tippeket ad Beh Mariann, a Stihl kertápolási szakértője – írja közleményében a Stihl International.

1. Gyepápolás ősszel a tavaszi egészséges pázsitért

Ősszel sem hanyagolhatjuk el a gyep ápolását, ha tavasszal friss és egészséges pázsitot szeretnénk. Az őszi gyeptrágyázás mellett a gyepszellőztetésről se feledkezzünk meg. Gyeptrágyázáshoz a nitrogénben szegény vagy nitrogénmentes, káliumban gazdag gyeptrágyát válasszuk. Éjszakai fagyok esetén már ne nyírjuk a gyepet 4-5 cm-nél alacsonyabbra, a fűnyírások számát fokozatosan csökkentsük.

2. Használjuk ki minél jobban a komposztálót

Rengeteg szerves hulladék keletkezik a kertben ősszel, amelyek mind a komposztálóba kerülhetnek. Mielőtt a komposztba tennénk, az összegyűjtött kerti hulladékot, még a lehullott lombot és a levágott füvet is érdemes kisebb darabokra vágni, meggyorsítva ezzel a komposztálás folyamatát. A komposztálóba tehetjük az ősszel hervadásnak indult, a talajból gyökerestől kihúzott egynyári dísznövényeket, fűszernövényeket, vagy az évelőkről levágott és felaprított elszáradt növényi részeket is.

3. Most érdemes facsemetét ültetnünk!

Ősszel érdemes megtervezni a facsemete-ültetést, megkeresni megfelelő helyet, valamint megásni a legalább 60-80 cm mély ültetőgödröt. Ha a felásott talaj tápanyagban szegény, dúsítsuk átszitált komposzttal, szerves trágyával. Fontos, hogy a korábban betegség miatt kivágott fák helyére ne ültessük ugyanazt a fajtát, mert itt a talajban még jelen lehet a fára ártalmas kórokozó, kártevő. A gyümölcsfacsemeték ültetésének optimális időpontja az október, november. A csemetéket az ültetés előtt érdemes egy napra vízbe állítani, ültetés után pedig alaposan megöntözni.

4. Gondoskodjunk a mediterrán növényekről

A mediterrán cserepes növényeket még az első éjszakai fagyok előtt tegyük fagymentes, jól szellőző helyre, ahol télen sem csökken a hőmérséklet 5 °C alá. Öntözővizük mennyiségét folyamatosan csökkentsük. Akármilyen szépek is, kerüljön most már be a kertből a citrom-, a babér-, az olajfa és a leander is.

5. Itt az ideje a irágültetésnek

A hagymás dísznövények, mint például a nárcisz, tulipán vagy jácint hagymáit kora ősszel ültessük, hogy a fagyok beálltáig meggyökeresedjenek. A dísznövények hagymáinak méretéhez képest kétszer olyan mély ültetőgödröt ássunk, amelynek aljába tápanyagban szegény talaj esetén szórjunk szervestrágyát vagy átszitált komposztot.

6. Ültessük el a szamócát

A kora ősz a legmegfelelőbb a szamócapalánták szabadföldi elültetésére, valamint az elszaporodott szamócatövek szétültetésére. Az előkészített ágyásokba szórjunk házi komposztot vagy trágyát, az elültetett növények tövét öntözzük be alaposan, hogy még a tél előtt gyökeret fejleszthessenek. A kert napfényben gazdag területeit válasszuk ki a szamócák ültetésére. Új palánták vásárlása esetén friss és élénk lombozatú, erős gyökérzetű növényeket válasszunk.

7. Gondoljunk a gyógy- és fűszernövényekre is

Metsszük vissza a levendulát és a zsályát, hogy ne érje őket fagykár. A cserjék töveit körülbelül a felére vágjuk vissza, a zsálya leveleit szárítsuk meg, és tegyük el télire. A kertben elterjedt citromfüvet és a különböző mentafajtákat tőosztással szétültethetjük. Ilyenkor föld alatti hajtásaikkal együtt ássuk ki az egész fűszernövényt, majd válasszuk szét úgy, hogy 3-4 növény együtt maradjon, ezeket ültessük külön-külön új helyükre. Mivel gyorsan növekedő növényekről van szó, hogy megfékezzük a túlszaporodásukat, érdemes cserepestül elültetni őket.

8. Készítsük fel a sövényt is a télre

A kertünkben lévő örökzöld cserjéken és sövényeken a kora őszi időszakban még végezhetünk egy formára nyírást, amelynek gondozott alakja jól mutat majd télen is a kertben. Fontos, hogy a fagyok beálltakor már ne nyírjuk a sövényt, ez fagykárokhoz vezethet. Nagyobb területek gondozásánál javasolt ezt a munkát benzines gépekkel elvégezni. Ha a csendes működés, precíz munka és könnyű kezelhetőség a fő célunk, akkor az akkumulátoros gépek a megfelelőek számunkra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

ősz

növények

kert gondozás

sövény

virág

faültetés