Ezt nem gondoltad volna: ezért kellenek a gazok a kertedbe!

MTI   
  Megosztom
Ezt nem gondoltad volna: ezért kellenek a gazok a kertedbe!

A gyomnövények valójában segíthetnek a terméshozam növelésében - állapították meg a pisai Szent Anna Egyetem szakemberei.

A gyomnövények valójában segíthetnek a terméshozam növelésében - állapították meg a pisai Szent Anna Egyetem szakemberei. Az intézmény agrobiodiverzitási programjában részt vevő doktorandusz, Guillaume Adeux által vezetett hároméves tanulmány szerint a termesztett növényekkel együtt élő gyomok bizonyos szintű sokféleségének a megőrzése segít csökkenteni a terményveszteséget.

Az eredmények szerint az úgynevezett "ökológiai fülkék" - egy élőlény szerepe, státusza az élőhelyén - betöltésével bizonyos gyomok megakadályozzák, hogy az invazívabb fajok gyökeret verjenek és ellepjék a termőföldeket. Mindez megerősíti azt a feltételezést, hogy a biológiai sokféleség pozitív tényező az ember által létrehozott és a természet adta ökoszisztémákra nézve egyaránt.

Az intézmény közleménye szerint a tanulmány eredményei egy új, "agroökológiai" szemlélet felé mutatnak, amely a különböző fajok közötti interakció hasznosítására épül a terméshozam növelése érdekében, miközben csökkenti a rovarirtószerek iránti igényt és ezzel együtt azok negatív hatását az emberi szervezetre. A Nature Sustainability című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány a franciaországi INRA mezőgazdasági kutatóintézet együttműködésében készült.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

gyom

gyomnövény

gaz