Elkeserítő adatok: minden eddiginél melegebb nyarak jönnek 

24.hu   
  Megosztom
Elkeserítő adatok: minden eddiginél melegebb nyarak jönnek 

A Kínai Tudományos Akadémia kutatói az északi félteke hőmérsékleti adatait elemezték az 1960-as évektől kezdve. Az extrém forró 24 órás periódusok gyakorisága és intenzitása is egyértelműen növekvő tendenciát mutatott - írja a 24.hu.

Ahogy a portál írja, ebbe a kategóriába azok a napok számítanak, amelyeknek legmagasabb és legalacsonyabb hőmérséklete a felső 10 százalékban szerepelt az 1960-2012 közötti periódusban. Így azokon a napokon, amikor éjszaka és nappal is kiugróan magas a hőmérséklet, különösen veszélyeseknek tekintik, hiszen a szervezet nem képes lehűlni napnyugta után sem.

Minden eddiginél melegebb nyarak jönnek

A kutatók az egyes területekre jellmő adatok felhasználásával modellezték, hogyan is néz majd ki a jövőben egy-egy évszak. Ennek alapján úgy vélekednek, hogy emelkedni fognak a szélsőségesen forró napok száma. Elkeserítő tényként közölték azt is, hogy ha az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkenteni is tudjuk, a globális felmelegedés mértéke 2 Celsius-fok marad. Ennek fejében az extrém forró napok száma várhatóan megnégyszereződik 2100-ig.

A szakemberek szerint ennek növekedése nem csak növekedni fog, de fel is gyorsul majd. Mint mondták, a kutatócsapat vizsgálatai alapján egyértelmű összefüggés mutatható az emberi tevékenységből származó kibocsátás és az extrémforró 24 órás periódusok növekedése között.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

forróság

meleg

nyár

időjárás

időjárás-változás

hőmérséklet