Ezt sok kertesház-tulaj nem tudja: negyedmilliós bírság is járhat érte tavasszal

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt sok kertesház-tulaj nem tudja: negyedmilliós bírság is járhat érte tavasszal

A hazai fecskeállomány az ezredforduló első évtizedében megfeleződött és azóta sem állt le a drámai csökkenés. Eközben a klímaváltozással egyre több kártékony, betegségterjesztő rovar jelenik meg hazánkban, így egyre fontosabb szerepük van a rovarokat fogyasztó állatoknak a biológiai védekezésben. Mi is tehetünk a fecskék megóvásáért: a HelloVidék összegyűjtötte, amiket mindenképpen érdemes megtennünk tavasszal.

Korábban mi is írtunk róla, hogy drámaian fogy a madarak száma Európában. A tíz évente végzett madárállományt vizsgáló németországi kutatás legutóbbi hivatalos eredményei is nagymértékű csökkenésről árulkodtak.Magyarországon a füsti fecske, molnárfecske és partifecske állományok az elmúlt két évtizedben folyamatosan csökkenő tendenciát mutattak, ami további problémákat okozhat, mivel a fecskék szerepe kiemelten fontos környezetünkben.

A Magyar Madártani Egyesület szerint a klímaváltozással új kártevő, betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok jelennek meg az országban, ezért az olyan állatok jelenléte, amelyek természetes úton csökkentik a számukat hatalmas jelentőséggel bírhat. A hazánkban élő fecskék mindegyike körülbelül egy kiló rovart fogyaszt el, így ha egy-két millió fecske eltűnik, a kártevő rovarokkal szembeni biológiai védekezés nagymértékben romlik.

A fecskeállomány csökkenése nem egy, jól körülhatárolható problémára vezethető vissza. A madarak fokozatosan ritkuló előfordulása több tényezővel függ össze. A két legfontosabb kiváltó ok: az élőhelyek nagymértékű átalakítása, a fészkelőhelyek megszűnése és a klímaváltozás. A klímaváltozás a fecskéket nemcsak a költési időszakban, hanem vonuláskor, illetve az afrikai telelőhelyeken is pusztítja, mivel nem tudnak alkalmazkodni a számukra szokatlan, kedvezőtlen időjáráshoz és szárazsághoz. A táplálékhiány szintén egyre erősödő problémát jelent a madarak életfeltételeit tekintve.

A fecskék esetében azonban nemcsak a környezeti tényezők, hanem a kedvezőtlen társadalmi hozzáállás is hozzájárul az állomány fogyásához. A fecskefészkek tömeges leverése, a madarak elüldözése vagy akár megölése jelenleg is hatalmas veszélyt jelent a madarak számára.

Mit tehetünk a fecskék védelméért?

Fogalmazhatunk úgy, hogy a mostanra már-már teljesen urbanizálódott fecskék védelmében nagy szerepe van a lakosságnak, a települések vezetőségének, önkormányzatoknak. Talán azt nem is szükséges részletezni, hogy egyes tévhitekkel ellentétben a fecskék fészkeinek leverése tilos.

A védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet értelmében valamennyi Magyarországon költő fecskefaj, a partifecske, a molnárfecske, a füsti fecske és a hazánkban újabban megjelent és eddig bizonyítottan mindössze egyetlen alkalommal költő vörhenyes fecske is védett faj. Előbbiek természetvédelmi értéke példányonként 50.000 Ft, míg utóbbié 25.000 Ft.

A füsti fecske évente kétszer költhet és körülbelül 4-6 tojást rak, a molnárfecske évente két-három alkalommal, telepesen fészkel. Mivel egy fészekben valószínűleg legalább 3-4 egyed élhet, ez azt jelenti, hogy egy fészek leverése miatt akár negyedmillió forintos bírságot is kaphatunk.

A felújítások, építkezési munkák által érintett fészkek a költési időszak szünetében (november 1-március 31.) eltávolíthatóak a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály írásbeli határozatának birtokában, az abban megfogalmazott feltételek betartása mellett. Költési időszakban a fészkek eltávolítása szigorúan tilos!

  • Ez alapján tehát a legfontosabb, amit tehetünk, hogy megvédjük a fészkeket. A fecskeállomány megóvásának alapfeltétele a természetes élőhelyek, fészkelőhelyek megléte. Építkezéseknél kiemelten figyeljünk a fecskefészkekre.
  • Elhelyezhetünk műfecskefészkeket a meglévő fészkek közelében, amikkel a költés hatékonyan segíthető. A lényeg, hogy a műfészkeket úgy kell kihelyeznünk, ahogy a madarak építenék természetes fészkeiket, vagyis esőtől védett helyre. Elsősorban a molnárfecskékre jellemző, hogy több fészekből álló telepeket, kolóniákat alakítanak ki, ezért a műfészkekből is érdemes lehet elhelyezni egymáshoz közel többet.
  • Ahogy már korábbi cikkünkben említettük: az elkezdett téli etetést ne függesszük fel túl korán. Az etetés legfontosabb szabálya: ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba, mivel egy hirtelen érkező faggyal a madarak rendkívül nehéz helyzetbe kerülhetnek.
  • Olyan környéken, ahol jellemzően több a fecske, kialakíthatunk sárgyűjtőhelyet, amivel megkönnyíthetjük a természetes fészkek építését, ami a sok beton és aszfaltfelület között egyre nehezebb munka a madarak számára.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

fecske

fecske

madár

madárállomány

védelem

magyar madártani egyesület