Így vészeld át a kötelező karantént: itt az ötpontos kertészeti feladatlista

HelloVidék   
  Megosztom
Így vészeld át a kötelező karantént: itt az ötpontos kertészeti feladatlista

Az utóbbi napokban egyre gyorsabban terjedő koronavírus járvány miatt, minden szempontból az a legjobb megoldás, ha az ember otthon marad. Előnnyel indulnak most azok a vidéki lakosok, akik akár csak egy talpalatnyi földdel rendelkeznek, hiszen nincs is jobb, mint kiülni a természetbe és hagyni, hogy süssön ránk a nap. Nos, ahogy a március beköszöntött, nem csak a vírussal kell megküzdenünk, hanem a kertben eluralkodott káosszal is, ami még a téli időjárás maradéka. Éppen ezért, összegyűjtöttünk néhány feladatot, amit érdemes elvégezni a kertünkben. Nem mellesleg, kitűnő terápia lehet ez a karantén idején is.

Egyre többen döntenek úgy, hogy otthon maradnak és próbálják ezzel segíteni a koronavírus lassítását. Akiknek ezt sikerül megoldani, a kötelező munka és háztartásvezetés mellett kell valami, ami segít oldani a napközben felmerülő stresszt. Kutatások már bizonyították, hogy a kertészkedés és a növényekről való gondoskodás jó hatással van a mentális egészségre. Éppen ezért, érdemes összekötni a kellemest, a hasznossal. Összegyűjtöttük azokat a fontos kertészeti feladatokat, amiket érdemes elvégezni a szeszélyes márciusi időjárás mellett is. Lássuk, melyek ezek!

Tisztítsd meg a földfelszínt!

A hidegebb hónapok során a lehulló ágak, maradék levelek összegyűlnek a növények alatt, így ezeket érdemes most összegereblyézni. Épp úgy, ahogy a télre kiszórt mulcsot, talajtakarót is. Fontos, hogy ne kukába gyűjtsük őket, hanem készítsünk komposztot belőlük. A kert egyik szegletében biztosan elfér egy edény, konténer, amiben bátran kipróbálhatjuk a komposztálást.

Kezd el a gyomlálást!

A nedves föld kedvez a gyomoknak, gyorsan elszaporodhatnak a kertben, ha nem figyelünk. Fontos kiemelni, hogy a kikapált, kitépdelt gyomokat ne használjuk fel komposztként, hiszen kiterítve a növényeink alá, csak tovább fognak terjedni. Különítsünk el a gazok és dudvák számára egy tárolót, amibe összegyűjthetjük őket.

Metszés, de csak óvatosan!

A gyümölcsfák metszése az egyik legmunkaigényesebb és legnagyobb szakértelmei igénylő munkafolyamat, amit a kertben el kell végeznünk. A szakértők szerint addig ne kezdjük el a fák metszését, amíg tavasszal a nedvkeringés meg nem kezdődik szöveteikben, és a rügyek duzzadni nem kezdenek. Éppen ezért tanácsos a metszéseket március közepe és április közepe közötti időszakra időzíteni.

Itt az ideje ültetni!

Február végétől, ahogy a talaj engedi, elkezdhetjük elülteni az egyes zöldségeket a kertben. Ha még nem tettük meg, akkor első körben pertrezselyemet, sárgarépát, spenótot, sóskát és borsót ültessünk. De érdemes még elvetni a retek magokat is. Ahogy a talaj fokozatosan melegszik és eléri az 5-6 °C fokot, jöhet még egy kör zöldség, méghozzá a következők: káposztafélék, saláták, cékla, hagymafélék és a mángold.

Ez az átültetés időszaka is!

A növények szaporítására, szétválasztására vagy nagyobb helyre való telepítésére a tavasz az ideális időszak. A pincében, kamrában teleltetett növényeket most érdemes nagyobb cserépbe ültetni, hiszen ez kedvez a fejlődésüknek. Emellett ajánlott minden cserepes növényt szemügyre venni, hogy elég-e számukra az adott kaspó, cserép mivel, ha a gyökerek kilógnak, nem férnek el, az a növény pusztulásához is vezethet. Fontos továbbá, hogy a kertbe szánt növényeknél vegyük figyelembe a márciusi változékony időjárást, hiszen bármkor lecsaphat még egy-egy váratlan fagy.

(Forrás: thespruce.com)

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

kerti munka

kertészkedés

kert gondozás

kert rendezés

tavasz

március