Vakondriasztó házilag: így tartsd távol idén a vakondokat a kertedből!

HelloVidék   
  Megosztom
Vakondriasztó házilag: így tartsd távol idén a vakondokat a kertedből!

Vakondriasztó házilag? Segítünk! Mutatjuk, hogyan működik a napelemes vakondriasztó, miért jó a vakondriasztó növény ültetése, és milyen hatékony az ultrahangos vakondriasztó.

Mi az első dolog, ami szemet szúr egy szép, ápolt pázsiton, vagy gondosan épített kertünkben? Bizony a nagy, fekete vakondtúrás! Mind találkoztunk már ennek az apró, föld alatt élő állatnak a munkájával és tudjuk, hogy sosem volt könnyű megszabadulni tőlük. Cikkünkben olyan egyszerű házi praktikákat és modern technológiákat mutatunk be, amelyekkel könnyen elvégezhető, készíthető vakondriasztó házilag. Ismerd meg, hogyan működik az ultrahangos vakondriasztó és a napelemes vakondriasztó, milyen vakondriasztó növény illik kertedbe, és mitől olyan hatékonyak ezek a praktikák!

A vakondról bővebben

A vakond egy apró, rovarevő emlősállat. Európában és Ázsiában honos, a mérsékelt övi területeken. Testhossza 15-17 cm, bundája rövid, tömött, általában fekete, de előfordulhat világosabb árnyalatokban is. A vakond jellegzetességei hosszú orra és megerősödött mellső lábai: ásásra kifejlesztett, erős karmokkal felfegyverkezett, hártyás tenyereivel gyorsan halad előre a talajban. A vakond szemei egészen aprók, a bőrük alatt helyezkednek el, vagyis az állat teljesen vak; ezzel szemben hallása (habár fülkagylója nincs) és szaglása kifinomult: könnyedén felkutatja és levadássza a talajban élő pajorokat. A vakond éjjel-nappal aktív, de a földfelszínen ritkán látható. Sokan nem is gondolnánk, de a vakond igen gyorsan fut és úszik, ha szüksége van rá.

Hogyan készül a vakondtúrás?

A vakond nem alszik téli álmot, viszont a fagyott talajban nem tud új vadászfolyosókat vájni, így a hidegben a korábban elkészült járatokat használja. A vakond tavasszal kezd igazán aktív lenni: felismerhető megjelenése kertünkben a vakondtúrásokról. A vakond könnyedén és gyorsan halad előre a talajban, de a járatokban felhalmozódhat a kikapart föld. Ekkor a vakondnak a felszín irányába kell ásnia, a kürtőn keresztük erős fejével ki kell túrnia a földet, így jön létre a vakondtúrás. Ha granulátumos vagy ultrahangos vakondriasztó szükséges kertünkben, a vakondtúrások jó kiindulópontok az állatok tartózkodásának beméréséhez.

A vakond haszna és kára

A vakond egy indikátorfaj, ugyanúgy, mint a hangya: megjelenése azt üzeni a kertész számára, hogy a kert tele van kártevővel. Ha kertünkben sok a vakondtúrás, a vakond jól érzi magát, bőségesen el van látva kedvenc táplálékaival: gilisztákkal, lótetvekkel, kártevő lárvákkal. Az, hogy a vakond naponta testtömegének másfélszeresét fogyasztja ezekből a kerti kártevőkből, alapvetően nagyon hasznos tulajdonsága, de vadászat közben hajlamos több kárt okozni, mint hasznot.

Miért káros a vakond? Miközben járatokat ás, az értékes növények gyökereit meglazítja, elszakíthatja, így azok könnyen elszáradhatnak; ez különösen érvényes a konyhakerti palántákra. A vakond esztétikai szempontokból sem a legjobb lakója a kertnek: egy éjszaka leforgása alatt elcsúfíthatja gondosan ápolt pázsitunkat. A vakondriasztó házilag különösen fontos töltések, gátak esetében: a vakondjáratok átengedik a vizet, így gátszakadást okozhatnak.

Vannak azonban olyan helyek is, ahonnan nem ajánlott elűzni a vakondokat: ezek a gyümölcsösök. A fák gyökereiben nem tudnak kárt tenni, esztétikailag sem számítanak a vakondtúrások, így kedvükre lakmározhatnak olyan kártevőkből, mint az igen kártékony cserebogárlárva vagy a lótetű.

Vakondriasztó házilag: hogyan csináljuk?

A vakondok védett állatok, Magyarországon 25.000.Ft az eszmei értékük. Megölésük bűncselekménynek számít, így vakondirtás helyett csak vakondriasztásról lehet szó. A vakondriasztó házilag egyszerűen alkalmazható: akár napelemes vakondriasztó eszközt, ami ultrahangos vakondriasztó technológiát használ, akár granulátumot bevethetünk ellenük, de érdemes megpróbálkoznunk olyan praktikákkal is, mint a vakondriasztó növény ültetése.

Vakondriasztó növény

Nagy sárfű

A nagy sárfű, mint vakondriasztó növény 5-10 méteres körzetében fejti ki a hatását. A kutyatejfélék családjába tartozik, vagyis gyökerei olyan illóolajokat tartalmaznak, amik bántják a vakond érzékeny orrát, így az állat inkább arrébb áll. Ez a vakondriasztó növény látványnak sem utolsó: magassága elérheti a két métert is, virágai élénksárgák. Vigyázat: mérgező!

Kerti laboda

Hatása megegyezik a nagy sárfűével, magassága is hasonló, ám, míg az előző mérgező, a kerti laboda bátran fogyasztható! Magas C-vitamin tartalma miatt gyakran szedik, a spenóthoz hasonló módon használják föl, főzeléke ízletes.

Gyalogbodza

A bodza egy igen sokoldalú növény, leggyakrabban az ízletes bodzaszörp jut róla eszünkbe, de mint vakondriasztó növény is hatásos: dugjunk levágott bodzaágat a vakondjáratba, az állatok ezt az illatot sem szeretik, így hamarosan távozni fognak!

Vakondriasztó granulátum

A vakondriasztó granulátum a növényekhez hasonlóan szintén a vakond szaglására hat. Szórjuk a granulátumokat a vakond járataiba; ha száraz idő van, locsoljunk rá vizet, hogy elősegítsük vele az oldódását. A vakondok először megpróbálhatnak új utakat törni kertünkben, de ha kétnaponta megismételjük, a vakondriasztás házilag sikeres lesz és az állatok elköltöznek (szomszédaink nagy örömére).

Ezek a készítmények könnyen lebomlanak és nem mérgezőek, így nyugodtan használhatjuk őket: sem a vakondokat, sem háziállatainkat nem bántják, valamint a talajt sem szennyezik. Alkalmazzuk könnyen, egész évben!

Napelemes vakondriasztó, ultrahangos vakondriasztó

Ezek kompakt, földbe szúrható eszközök. Ultrahangos vakondriasztó hatásukat napelemek segítségével fejtik ki, így nem szükséges áramforráshoz csatlakoztatnunk őket. Ez a napelemes vakondriasztó eszköz 100%-os védelmet nyújt nem csak a vakondok, hanem más

apró kártevők, mint a rágcsálók vagy a nyestek ellen is. 100-700 Hz közötti hangimpulzusokat bocsájtanak ki, amikre a vakondok nagyon érzékenyek, így ők menekülnek előle, de az embereket és háziállataikat nem zavarja. 1 db napelemes, ultrahangos vakondriasztó akár 30 méteres sugárban elűzheti a vakondokat!

Vakondriasztó házilag a konyhából

A vakondok érzékeny orrára hathatunk egyszerű hozzávalókkal is, ha éppen nincs a közelben bodzabokor vagy granulátum.

Fokhagyma

A fokhagyma olyan erős illatot bocsájt ki, hogy a vakondok nem tudják elviselni. Helyezzünk néhány gerezd zúzott fokhagymát a vakondjáratba és kész is a vakondriasztó házilag.

Bors

Szokták mondani, hogy „borsot tör az orra alá”. Ez a vakondok esetében is lehetséges: járjunk el a feketeborssal ugyanúgy, mint a fokhagymával.

Savanyúság

A savanyúságok leve is vakondriasztó házilag: az uborka vagy más savanyúságok levét öntsük a vakondjáratba, elkergetheti a vakondokat!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

vakond

vakondriasztás

kártevő

kártevőirtás

kert

kertészkedés

vakondtúrás

veteményes